Comisar-şef Ionuţ Epureanu, despre cazul fetei de 15 ani din Horodnic de Sus:

Din punct de vedere al problematicii sociale, cazul este abia început şi vom vedea dacă societatea noastră va trece acest examen

> „Ce destin are copilul acesta care are o mamă minoră de 15 ani ce nu are practic nicio educaţie şi un tată care va ieşi cândva de la închisoare?” se întreabă purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava

 Comisarul-şef de poliţie Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţene Suceava, a vorbit, ieri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, despre cazul înregistrat săptămâna trecută la Horodnic de Sus, cu o fată de 15 ani însărcinată, al cărui iubit de 19 ani a bătut-o cu biciul şi a pus-o cu mâinile pe jar, fată care declara că totul a fost o joacă, pentru a-şi exonera concubinul.

În acest caz poliţiştii au reuşit, în lipsa plângerii penale, să-l reţină pe tânăr, iar fata să fie preluată într-un centru al DGASPC Suceava.

El a spus că pentru poliţişti cazul a fost o provocare.

„Vrei să vezi dacă legea aplicată în spiritul şi în litera ei pot duce la rezultate pozitive şi se poate. Am realizat acest record pozitiv la nivel naţional prin reţinerea unui agresor de violenţă intrafamilială. Până la urmă, greul acum începe. Ceea ce înseamnă fenomen al violenţei intrafamiliale persistă în viaţa suceveană şi în general în societăţi care au şi o educaţie precară, aşa cum de multe ori întâlnim şi noi pe multe paliere ale societăţii noastre” a spus Epureanu.

Comisarul-şef de poliţie a arătat că ceea ce s-a întâmplat reprezintă un început şi că se speră să fie permanentizat nu numai prin prisma bunei colaborări cu autorităţile, nu numai prin prisma sesizărilor din partea cetăţenilor, ci şi din punctul de vedere al poliţiştilor.

„Vrem să ia această intervenţie drept model, astfel încât orice poliţist din Suceava să intervină la fel şi, bineînţeles, să aibă şi acelaşi rezultat” a spus Epureanu.

El a arătat că în asemenea cazuri se ajunge la o încrengătură de situaţii care, până la urmă, duc la o situaţie de genul celei de la Horodnic, care are şi un caracter infracţional.

„Nu există o reţetă a succesului, mai ales când este vorba de violenţe intrafamiliale. Nicio situaţie nu seamănă cu cealaltă” a spus Epureanu, care consideră că o colaborare mai strânsă, o interacţiune permanentă între autorităţi ar duce la rezultate mai bune.

El a subliniat şi implicarea în soluţionarea cazului a primarului din Horodnic de Sus, dar şi a celorlalte persoane care au contribuit la reuşita înregistrată.

„Un succes relativ. Să spui că ai succes când bagi în închisoare un tânăr de 19 ani şi când iei o minoră şi o duci într-un centru de plasament poate sună puţin bizar ca acestea să fie rezultatele şi mândria unei comunităţi în anul 2020” a adăugat Epureanu.

El a spus că şi fata e un copil, până la urmă, şi s-a întrebat care va fi destinul copilului care va fi născut de aceasta.

„Ce destin are copilul acesta care are o mamă minoră de 15 ani, care nu are practic nicio educaţie şi perspective minime de a progresa în mediul educaţional, un tată care va ieşi cândva de la închisoare pentru fapta săvârşită, dar şi pentru altele, o societate care nu este pregătită să primească şi să reintegreze un proaspăt ieşit din penitenciar, o societate care te împinge, potrivit statisticilor, spre recidivă şi spre o altă faptă, astfel încât ne trezim cu o pătură existenţială care nu reuşeşte să se detaşeze şi să progreseze spre lucruri utile” s-a întrebat Epureanu.

El a arătat că se vorbeşte despre pensii nesimţite, dar se uită că, la un moment dat, nu are cine, fizic, să le mai plătească, dacă se va merge în sistemul acesta lipsit de educaţie, de normă, de regulă.

Comisarul-şef de poliţie a menţionat că fata, la ora actuală, se află în Centrul de primire în regim de urgenţă, beneficiază de condiţii bune. Iar pe poliţişti i-a interesat în primul rând partea de asistenţă psihologică, pentru că e un copil care are mare nevoie de un astfel de ajutor.

„De la copilul care în cursul zilei de vineri (săptămâna trecută – n.n.) lua totul în joacă şi spunea, inclusiv, în cadrul unor declaraţii oficiale, că agresiunea e o joacă de copii, iată că în două zile copilul care dă naştere unui copil în curând îşi asumă o responsabilitate enormă, cea de a merge într-un centru de primire în regim de urgenţă şi de a-şi continua viaţa singură. La 15 ani să porţi în pântece copilul unui om care te-a pus să stai cu mâinile pe jar şi să-ţi asumi lucrul acesta şi să priveşti cu speranţă spre viitor e ceva deosebit. Poate fi inconştienţa unui copil, dar poate fi o nouă provocare pentru noi, ca autorităţi. Cazul nu este nici pe departe terminat. Cazul, din punct de vedere al problematicii sociale, este abia început şi vom vedea dacă societatea noastră românească, suceveană va trece acest examen” a conchis Ionuţ Epureanu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Cred ca este nevoie de legi care sa pedepseasca faptele de viol, tentativa de crima etc chiar daca victimile isi retrag plangerile!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: