Rămas bun, dragii mei !

Aşa ar fi spus Olga, cumnata mea, părăsind pentru totdeauna lumea în care a trăit. Cu ceva timp în urmă am scris articolul „Amintiri dureroase din trecut, dar şi de astăzi”. Pentru cea despre care am scris, joi, 6 februarie 2020, a fost ultimul răsărit de soare. Când vorbim despre viaţă, recunoaştem unicitatea ei şi trebuie să o preţuim ca pe ceva irepetabil în sine, atât de nepătruns încă. Mai devreme sau mai târziu vine vremea despărţirii pentru totdeauna de familii, de prieteni, de toţi cei în mijlocul cărora ai trăit. Olga Vlăişan Tanasiciuc a lăsat, în urma „plecării” sale, un dosar voluminos cu cereri, plângeri, pentru a i se rezolva probleme ivite ca refugiată, ca proprietară a locuinţei care a fost mutilată din cauza corupţiei, dar nimeni nu a rezolvat nimic, cu toate că Guvernul are datoria de a nu-şi lăsa cetăţenii să treacă în uitare sau moarte doar pentru că sunt vulnerabili sau singuri. Te cuprinde un ocean de durere cunoscând biografia ei, dar şi compasiunea că „a plecat” tot cu un „ocean de durere”.

Olga ne-a oferit un model de conduită, iubire de oameni, dar mai ales de cinste şi corectitudine. Lucrând în industria lemnului în mai multe întreprinderi, pe post de contabil, apoi contabil-şef, niciodată n-a îndrăznit să beneficieze măcar de o piuneză. Ştiam de mult despre cinstea ei. Acum am găsit chitanţe pentru plata lemnelor de foc, teancuri de bilete gratuite pe care putea să le comercializeze (a fost întrebată la piaţă la Suceava), dar n-a făcut-o. Pe atunci îmi spunea că mulţi se amuzau de cinstea ei excesivă. Dar ea respecta cariera unui om spunând: „Cariera unui om depinde de pasiune, talent, pregătire, noroc, sănătate, dar şi de acel altceva care înseamnă şansa, recunoaşterea, momentul. Nu există o reţetă anume sau un manual prin care să ţi se ofere ajutor în realizarea ta într-o carieră şi ca om. Fiecare îşi scrie această «carte» pentru sine şi lasă loc liber pentru completări ivite”. Ea „a plecat” cu demnitatea pe care a purtat-o cu fruntea sus, dovedind datoria făcută, iar respectul pentru porunca religioasă „nu fura”, „nu înşela” pentru ea nu era facultativ, ci un templu al cinstei şi dreptăţii. Dumnezeu nu a binecuvântat-o cu ce-i mai scump pe lume – copiii. Dar nepotul ei, care a rămas orfan de tată (fratele ei) la doar 4 luni, a fost mereu în mintea ei, în sufletul ei, în tinereţea şi maturitatea ei. El i-a umplut fiinţa cu clipele fericite dintotdeauna, dar mai ales când se plimba cu el de mână prin Iacobeni, Rădăuţi, Suceava, la Brodina la rude, prin oraş, de parcă vroia să-şi strige bucuria: „Uitaţi-vă, oameni buni, ce nepot frumos şi cuminte am!”. Vizitele reciproce o făceau fericită, la fel şi faptul că părinţii ei i-au lăsat o mare moştenire, pe care războiul nu a putut-o distruge, dragostea de oameni şi dorinţa de a face ceva pentru ei, dorinţa de a trăi curat, cu conştiinţa limpede şi clară. Cu toate că nepotul său a dobândit alt tată, niciodată nu s-a simţit vreo neacceptare. Iar acesta a îngrijit-o ca pe cea mai apropiată rudă. Doamne, ce bucurie a trăit când a venit pe lume strănepotul ei, tot Dănuţ! Imediat a plecat la Bistriţa, grijulie ca o adevărată mamă. Apoi s-a bucurat nespus de succesul acestuia când a terminat studiile superioare printre primii studenţi. Iar acum urmărea avioanele cu emoţie, rugându-L pe Dumnezeu să-i dea zile pentru a-l vedea pilot. Cu toţii sperăm că el chiar la primul zbor se va ridica sus, tot mai aproape de „Dincolo”, pentru a-i mulţumi pentru tot ce a făcut pentru el.

Aduc alese mulţumiri celor care au ajutat/ au participat la conducerea pe ultimul drum a celei care a fost Olga Tanasiciuc.

ARTEMIZIA GHEORGHI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: