A V-a ediţie a proiectului „10 pentru folclor”

Caravana folclorului reuneşte 100 de artişti din nouă zone folclorice ale ţării

Programată a se desfăşura în perioada 8 – 13 februarie, a V-a ediţie a proiectului „10 pentru folclor” a început, după cum v-am informat în numărul de vineri al ziarului, sâmbătă, la ora 14, la Căminul Cultural din Pojorâta.

Ediţia din acest an îi are ca invitaţi de onoare pe Lavinia Goste şi pe dirijorul Marius Zorilă, care au venit la Suceava împreună cu Orchestra Naţională „Valahia”, alături de care se vor afla alţi 100 de artişti din Ardeal, Maramureşul istoric, Ţinutul Pădurenilor (Hunedoara), Oltenia, Muntenia, Basarabia, Moldova şi Bucovina.

Sâmbătă, la deschidere, alături de echipa „10 pentru folclor” şi de partenerii oficiali ai proiectului din judeţul Maramureş – Călineştenii Ţării Maramureşului, s-au aflat Ansamblul „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Grupul vocal „Ai lui Ştefan, noi oşteni” de la Vicovu de Sus, Viorica Lupu şi Nicu Mâţă din Basarabia, Loredana Streche şi Beatrice Băndoiu din Oltenia, Florin Boita din Banat, Ovidiu Homorodean din Ardeal, Bogdan Toma din Ţinutul Pădurenilor, Gabriel Dumitru din Muntenia, Oana Tomoiagă şi Paul Ananie din Maramureşul istoric, Andreea Haisan şi Fetele din Botoşani.

Următoarea oprire a celor care şi-au unit eforturile în încercarea de a determina cât mai mulţi copii să aleagă ca materie opţională folclorul a fost la Căminul Cultural Coşna, unde, începând cu ora 18, cântecul şi jocul au bucurat inimile celor prezenţi, iar discursurile celor din echipă au îndemnat la respectarea tradiţiilor, la onorarea zestrei folclorice considerabile pe care o avem.

Ieri, caravana s-a aflat în localităţile Poiana Stampei şi Şaru Dornei, unde, pentru al cincilea an consecutiv, alături de membrii ei s-au aflat Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, managerul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, şi managerul Orchestrei Populare „Rapsozii Botoşanilor”, Dan Doboş.

Astăzi, slujitorii folclorului se vor afla la Voitinel şi la Bilca, mâine, 11 februarie, la Vultureşti şi la Rotunda, iar pe 12 februarie, la Grăniceşti.

Finala, sub egida „Suceava, 632 de ani de atestare documentară”

La Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava se va desfăşura, pe data de 13 februarie, finala „10 pentru folclor”. Sub egida „Suceava, 632 de ani de atestare documentară”, manifestarea este finanţată de Primăria Municipiului Suceava şi de Consiliul Local.

Pe scenă se vor afla interpreta de muzică populară Lavinia Goste şi dirijorul Marius Zorilă, împreună Orchestra Naţională „Valahia” şi cu alte nume cunoscute ale folclorului românesc: Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan, Maria Luiza Mih, Ovidiu Homorodean, Loredana Streche, Viorica Lupu, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Florin Boita, Bogdan Boita, Dan Doboş, Sorin Filip, poliinstrumentistul Leonard Zamă şi maestrul coregraf Costinel Leonte.

Mulţumiri

Mihaela Bârsan, iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, ţine să transmită cuvânt de mulţumire tuturor celor care au înţeles importanţa demersului său şi al întregii echipe şi care au sprijinit eforturile lor de a convinge comunitatea de utilitatea introducerii opţionalului de folclor: „Ediţia de anul acesta întrece toate aşteptările, prin participarea a două orchestre profesioniste şi a 100 de artişti din nouă zone folclorice ale ţării. Vreau să îi mulţumesc domnului primar Ion Lungu care a intuit potenţialul extraordinar al acestui proiect încă de la prima ediţie, în urmă cu 5 ani, şi care ne-a susţinut în tot acest timp, ajutându-ne să facem cunoscut proiectul dincolo de graniţele judeţului. La un moment dat, i-am spus domnului primar că mi-aş dori să transformăm Suceava în capitala folclorului românesc, iar finala din acest an a proiectului, prin sprijinul financiar din partea domniei sale, aduce cei mai de seamă artişti din întreaga ţară, ba chir şi de peste Prut”.

Mulţumiri ţine să adreseze artiştilor de la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, „fără aportul cărora proiectul nu ar fi căpătat o asemenea consistenţă” şi, desigur, „colegilor din echipa noastră care s-au mobilizat exemplar de la ediţie la ediţie şi au contribuit decisiv la rezultatele extraordinare pe care le-am obţinut în aceşti ani”.

„Mulţumiri tuturor instituțiilor care ne sprijină, artiştilor care ni se alătură voluntar pentru a promova introducerea opţionalului de folclor în cât mai multe şcoli. Am convingerea că proiectul va căpăta din ce în ce mai mult un caracter naţional”, a conchis Mihael Bârsan, iniţiatoarea proiectului.

Organizatori şi parteneri

Proiectul „10 pentru folclor” este organizat de Primăria Municipiului Suceava, Televiziunea regională Intermedia, Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, Asociaţia „10 pentru folclor”, iar parteneri sunt Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi primăriile din localităţile în care poposeşte caravana folclorului.

Sponsorii proiectului sunt Salonul de înfrumuseţare „Bellisima”, Fly Music Bosanci, Diasil Service, Party Show Entertainment, Ritmic Com Ilişeşti, „Depozitul de flori Simfonia florilor”, Atelierul „Royal Couture” şi Cofetăriile „Ambianţa”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI