Jocuri politice la cacealma

În perioadele de criză politică, şi nu numai, apar la noi fenomene dubioase şi în contracurent precum jocul la cacealma. Ce este jocul la cacealma? O stratagemă folosită adesea la poker: un jucător simulează (minte) că are cărţi mai bune şi plusează, iar celorlalţi le e teamă să-l oprească, ceea ce duce la însuşirea şmecherească a potului. De! Obraznicul mănâncă praznicul. La fel stau lucrurile şi în politica românească: partide şi personaje care mai de care se laudă cu roluri şi puteri mult mai mari decât au în realitate, aşteptându-şi fraierii să le ia de bune, iar ceilalţi acceptă sau chiar le fac jocul.

Care partide se avântă acum în jocul la cacealma? Cam toate: PSD simulează că are încă puterea şi voinţa de a da jos Guvernul Orban, dar în fapt nu dispune de majoritate, iar eventualitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate îl prinde în plină derivă, degringolada imaginii sale nefiind încă stopată. PNL şi preşedintele lasă impresia la rândul lor că pot controla jocul politic, bazându-se pe rezultatele ultimelor alegeri, dar PSD şi aliaţii săi nu e exclus să o lungească cu anticipatele până la viitoarele alegeri, „fiindcă pot“. Apoi, formaţiunile USR şi Plus strigă sus şi tare agitând apele că tuturor ne trebuie neapărat alegeri anticipate ca „să scăpăm de PSD“, dar nu sunt nici ele pregătite, ba din contra, pe zi ce trece lucrurile se complică la vârf, iar revirimentul îndelung aşteptat în sondaje nu se produce. UDMR ne abureşte ca de obicei pe toţi că fără maghiari nu rezistă nicio guvernare sau majoritate, aşa că se simte bine la sânul PSD. În fine, PMP le arată tuturor celorlalţi pisica, ameninţând că îl aruncă în lupta pentru Capitală pe primul jucător politic Traian Băsescu, cândva şi el mare specialist în cacealmale…

În consecinţă, sunt de înţeles brambureala şi ceaţa politică din capul politicienilor şi al consultanţilor lor politici, cu toate că deciziile jucătorilor la cacealma sunt previzibile: moţiunea de cenzură împotriva Guvernului nu are prea multe şanse să treacă, fiindcă social-democraţii nu numai că nu dispun de o majoritate stabilă, nici chiar cu aportul udemeriştilor, dar nu au niciun interes nici în intrarea la guvernare, nici în alegeri anticipate. Singurul lor interes deocamdată este să scape de alegerea primarilor în două tururi şi să rămână cu Secţia Specială pentru a mai putea controla Justiţia, iar cetăţenii să uite nefăcutele lăsate de Liviu Dragnea în urmă după cele trei guverne.

Fireşte, PNL şi aliaţii săi vor forţa alegerea primarilor în două tururi de scrutin în speranţa că totuşi Opoziţia se va mobiliza şi va face rost de voturi pentru demiterea guvernului Orban, numai că nici aşa nu se rezolvă mare lucru: procedurile obligatorii pot amâna alegerile anticipate după poftă prin jocul parlamentar, prin intervenţia Avocatului Poporului şi a Curţii Constituţionale până le trece termenul. Până atunci vor răsuna chemările la luptă împotriva duşmanilor şi a neiubitorilor de ţară şi neam. Adică aceeaşi bătălie acerbă şi surdă pentru imagine şi voturi care continuă de 30 de ani, o bătălie de sumă nulă. În schimb, nu ne vom plictisi: circul va continua gratuit, la fel ca şi datul în stambă. România mai poate aştepta mult şi bine…

Aşa cum nu ne-am plictisit nici după preluarea guvernării, nu şi a puterii politice, de către liberali: deşi ştiau foarte bine că nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie, nici pentru creşterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie a.c., au continuat şi uneori continuă şi acum să susţină că totuşi creşterile respective vor avea loc, probabil gândindu-se la noi împrumuturi.

Situaţie speculată la maximum de foştii guvernanţi care n-ar recunoaşte în ruptul capului că au lăsat în urmă o „moştenire dezastruoasă“, aplicând străvechea strategie „a pământului pârjolit“, ca viitorul guvern să-şi rupă gâtul din primele zile. Îndată vor susţine contrariul, iar cifrele economice vor fi măsluite ca de obicei, aşa că în zilele următoare nici nu are rost să ne mai uităm la ele. De, politică la cacealma.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: