Blocaj general la agenţii economici suceveni

> „Acesta trebuie să ne dea de gândit nouă, oamenilor politici, Parlamentului, Guvernului, să găsim soluţii” susţine Ion Lungu, primarul municipiului reşedinţă de judeţ

Agenţii economici din municipiul Suceava trec printr-o perioadă dificilă. Aceasta este părerea primarului Ion Lungu, potrivit căruia firmele din reşedinţa de judeţ îşi achită tot mai greu obligaţiile restante către bugetul local.

„Faţă de 2018, în anul trecut s-a accentuat şi mai mult blocajul financiar la agenţii economici, aceştia având datorii foarte mari către Primărie” semnalează şeful executivului sucevean.

Edilul-şef precizează că a sperat ca actul normativ privind „amnistia fiscală” să aducă un plus semnificativ în vistieria municipală, însă, din nefericire, acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, de facilităţile în cauză au beneficiat 764 de contribuabili, dintre care 616 de persoane fizice şi 148 de persoane juridice. Suma încasată de la cei care au făcut cerere este de 2,45 de milioane de lei, din care 1,74 de milioane de lei de la persoane fizice şi la 703.902 de la agenţi economici. În acest context, Ion Lungu crede că factorii de răspundere, indiferent de culoare politică, ar trebui să identifice soluţii de rezolvare a acestor probleme.

„Toată clasa politică este în aceeaşi oală. Trebuie să o spunem şi să găsim soluţii: există un blocaj, în special la agenţii economici. Din păcate, s-a încheiat acţiunea prin care noi am dat acele scutiri de majorări de penalităţi, respectiv de accesorii, aşa cum se cheamă acestea în termeni de specialitate. A fost o şansă enormă de reducere a acestor penalităţi, majorări, prin care se putea câştiga aproape jumătate din banii datoraţi. Din nefericire, a fost aproape un eşec. Am încasat 2,4 milioane de lei şi am dat scutiri de 1,1 milioane de lei, într-o proporţie foarte mică la agenţii economici. Este ceea ce ne arată că există un blocaj general în ceea ce priveşte activitatea agenţilor economici, iar acesta trebuie să ne dea de gândit nouă, oamenilor politici, Parlamentului şi Guvernului, să găsim soluţii” a reliefat Ion Lungu.

Conform unei hotărâri a Consiliului Local Suceava, persoanele fizice şi persoanele juridice au putut depune cerere de anulare a accesoriilor datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată principale restante adunate până pe 31 decembrie 2018. Însă, înainte de toate, pentru a avea parte de anularea majorărilor se impunea ca obligaţiile principale, inclusiv chiriile, redevenţele şi amenzile, să fi fost stinse prin orice modalitate. La mijlocul lunii septembrie 2019, creanţele certe ale bugetului municipiului Suceava erau de aproximativ 13 milioane de euro, majorările de întârziere reprezentând 3,36 de milioane de euro. La cele amintite se adăugau creanţele incerte, în valoare de circa 5 milioane de euro, pe care Primăria Suceava le avea la firmele în insolvenţă sau în faliment.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: