Sindicatul grefierilor anunţă proteste

Stabilitatea financiară, afectată de eliminarea pensiilor

Sindicatul grefierilor din România susţine că abrogarea pensiilor de serviciu va genera masive mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete, subliniind că stabilitatea financiară a grefierilor poate fi afectată de această măsura legislativă.

„Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupaţională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană. Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi” arată un comunicat transmis Mediafax de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Reprezentanţii grefierilor subliniază că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a României a stabilit deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

În plus, arată sursa menţionată, dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin Legea nr. 567 în anul 2004 şi este reglementat în cuprinsul art. 68 ind. 5 din Legea nr. 567/2004, text de lege care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, „cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu”.

Ulterior, amintesc reprezentanţii grefierilor, reglementările au fost eliminate prin Legea nr. 119 din anul 2010, pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate devenind pensie în înţelesul Legii nr. 19/2000, iar prin Legea nr. 263/2010 s-a prevăzut abrogarea articolelor referitoare la dreptul la pensia de serviciu, pentru ca, ulterior, în anul 2015, pensiile de serviciu să fie reintroduse prin dispoziţiile art. 1 din Legea nr. 130/2015.

„În acest context normativ, este evident că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu” se subliniază în comunicatul de presă.

Pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi, arată sursa menţionată.

„În trecut, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate se calcula procent în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare, însă după apariţia OUG nr. 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare. Având în vedere că în plată, media salarială a personalului auxiliar de specialitate este de aproximativ 4500 lei, pensia de serviciu nu depăşeşte acest cuantum, aspect ce poate fi probat din datele Casei Naţionale de Pensii Publice, de unde rezultă că pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete este de 4389 lei, un număr de 3849 beneficiari şi doar 2479 lei sunt suportaţi din Bugetul de stat. În plus, lunar, grefierilor li se reţin contribuţii către stat într-un cuantum de 57,5% din venitul brut realizat” se arată în comunicatul de presă remis marţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: