Guvernul nu a dat banii pentru drepturile persoanelor cu handicap

> „Trebuie să acoperim suma necesară pentru ajutoarele de asistenţă socială pe care trebuie să le dăm persoanelor cu invaliditate” a precizat primarul Ion Lungu

Direcţia de Asistenţă Socială de pe lângă Primăria Municipiului Suceava a cerut, la rectificarea bugetului local, o suplimentare de 550.000 de lei. Primarul Ion Lungu a declarat că rectificativul este obligatoriu, deoarece de la bugetul de la stat nu au fost disponibilizate fondurile necesare. Încă de la 1 ianuarie 2019, în lipsa noului buget de stat, aprobat cu întârziere, ulterior, Primăria Suceava a achitat drepturile persoanelor cu dizabilităţi din veniturile proprii, astfel încât acestea să nu fie afectate. În acest context, primarii de municipii au cerut ca finanţarea drepturilor asistenţilor personali şi însoţitorilor persoanelor cu handicap să se facă din cote defalcate din taxa pe valoare adăugată, la fel ca în 2018, când 10% a revenit autorităţilor locale, iar 90% a provenit de la bugetul de stat. „Foarte multe solicitări vin pe sfârşit pe an, atât din partea serviciilor Primăriei, cât şi a unităţilor de învăţământ. Trebuie să acoperim suma necesară pentru ajutoarele de asistenţă socială pe care trebuie să le dăm persoanelor cu invaliditate. Noi am aşteptam să vină nişte bani de la Guvern. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, însă este necesar să asigurăm această sursă de finanţare”, a precizat şeful executivului municipal sucevean. În total, pentru 423 de indemnizaţii de însoţitor şi 403 de indemnizaţii pentru persoane cu handicap, Primăria trebuie să achite, în 2019, circa 22 de milioane de lei. Conform reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia bolnavul cu handicap grav domiciliază, iar respectivul contract încetează odată cu decesul persoanei cu dizabilităţi. În cazul în care asistentul renunţă la contract, indemnizaţia poate fi acordată, prin lege, direct persoanei cu dizabilităţi sau reprezentantului legal al acesteia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: