Modele din viaţă

 Nu de mult am avut bucuria de a respira aerul tare şi curat al locului şi a mă bucura frumuseţea oraşului Vatra Dornei. Cândva mi s-a oferit atât domiciliu cât şi loc de muncă în acest minunat oraş. Dar n-a fost să fie! Cu biletul de tratament oferit de Casa de Pensii Suceava, am ajuns pentru prima dată la hotelul „Intus” din Vatra Dornei. Spuneam într-unul din articole că e tare greu să scrii despre aspecte negative, despre vreo nedreptate. Şi cu ce entuziasm scrii despre lucruri pozitive, frumoase! Despre acestea din urmă vreau să scriu: un întreg complex – hotel, restaurant, bază de tratament (profil cardiovascular), saună, plimbări cu ATV-ul, bar de zi, magazin – este „păstorit” de dna director Tusnelda Piticariu. De la intrarea în hotel îţi dai seama de curăţenia, ordinea, esteticul – dovada unei bune gospodine şi a unui foarte bun administrator. Aici domină şi o floare rară numită OMENIA. Probabil că dna director a insuflat personalului care deserveşte această unitate valorile umane care includ cele mai alese manifestări ale binelui. Aceste virtuţi sunt binele, dragostea şi respectul pentru oameni, sinceritatea, generozitatea – calităţi ce se impun a fi însuşite de copii, tineri şi vârstnici, că în decursul vieţii omul trebuie să răspundă la întrebările: pentru ce trăim, cum trebuie să trăim, care este obligaţia morală, stima, compasiunea, politeţea, afecţiunea în ajutorul pe care-l acordă celor în suferinţă. Întreg personalul unităţii se poartă civilizat, adresează cuvinte calde, potrivite vârstnicilor. Mesele festive organizate reprezintă „un balsam”, „un pansament sufletesc” pentru cei care au conştientizat că amintirile sunt tezaurul cel mai de preţ. Un cuvânt frumos, un gest, un mic dar fac pentru vârstnici cât o imensă avere. La bucătărie are „un stup de albine harnice”: personal tânăr, bine pregătit şi instruit, cu înalte calităţi umane, tot timpul în „maraton”: servesc rapid şi vorbesc foarte frumos. Iar dacă vreun pacient este „mai pretenţios” (şi nimic nu-i convine), personalul de deservire vorbeşte calm, politicos, satisfăcându-i pretenţiile. Aici vin oameni din toate colţurile ţării. Am intrat în vorbă cu un domn inginer din Galaţi, care vine la Vatra Dornei de mulţi ani. A fost cazat la diferite hoteluri. Dar în ultimii ani a preferat „Intus”. La întrebarea mea „de ce?”, a răspuns că aici a găsit mulţi oameni, politeţe, cuvinte care „merg la suflet”. În lumea asta sunt oameni care au trăit drame care le-au marcat vieţile. Unii sunt doborâţi de dramele trăite, alţii sunt întăriţi. Din ultima categorie am întâlnit la baza de tratament „Intus” oameni care, consider eu, trebuie readuşi în atenţia publicului: Mariana Paşcovici, Ştefan Bârsan, Cornelia Antonevici, Petronela Lostun, Adriana Frunză. Cu toate că unii sunt lipsiţi total de vedere, iar alţii cu vederea diminuată, îşi fac meseria de maseur în mod exemplar.

Ştefan Bârsan şi-a pierdut vederea când era în clasa a X-a. A căzut dintr-un copac de la 20 m şi şi-a spart capul. La spitalul din Iaşi a stat în comă profundă 6 zile. „Îngerii albi” au făcut tot ce e omeneşte posibil ca să salveze un tânăr bine dezvoltat şi foarte frumos. Au reuşit să-i salveze viaţa, dar a rămas fără vedere. La doar 16 ani, Ştefan a semnat cel mai dureros contract. S-a legat pe viaţă de întunecime, după un diagnostic crunt: orbire totală. A continuat o luptă crâncenă cu el însuşi, cu prejudecăţile, cu limitările şi barierele care aveau să-i iasă în cale şi a reuşit. A terminat liceul, postliceala sanitară. Azi este un excelent maseur, ajută oamenii suferinzi şi-şi continuă viaţa ca un om normal. Este căsătorit, soţia este salariată la un magazin, are doi copii minunaţi. Ştefan poartă în suflet un bagaj uriaş de suferinţă, însă pe chip un zâmbet larg şi siguranţa că oamenii care îl înconjoară reuşesc să-i transmită valorile care l-au făcut omul de azi. El consideră că atunci când zâmbeşti, când spiritul ţi-e luminos şi radiază, indiferent de vârstă şi de numărul ridurilor, suntem fericiţi noi şi alţii ce ne înconjoară. Povestea reală este despre puterea de a o lua de la capăt chiar şi atunci când eşti la pământ, zdrobit de durere, despre determinare, ambiţie şi credinţă. O calitate ce la puţini oameni cu dizabilităţi o poţi vedea este optimismul. El e vesel tot timpul şi îţi induce o stare de bine, de veselie. Povesteşte întâmplări hazlii din copilăria sa şi râde atât de frumos, că râzi de râsul lui. El a învăţat să zâmbească pentru ca cei din jur să nu fie afectaţi văzându-l trist; a învăţat să-şi poarte singur suferinţa. A zâmbi atunci când doare nu înseamnă că eşti prefăcut, ci înseamnă că vrei ca cei din jur să fie fericiţi. Ştefan reprezintă un model de viaţă, optimism, curaj, demnitate. Cuvintele lui mi s-au cuibărit pentru totdeauna în suflet: „Sărac e cel care poate munci, dar nu vrea!”; „Nu uitaţi să zâmbiţi!”.

Aceste îndemnuri din partea lui Ştefan stârnesc sentimente de admiraţie şi bucurie că mai există oameni de valoare care gândesc pozitiv, care luptă pentru viaţă, care mulţumesc lui Dumnezeu pentru cel mai suprem dar, „viaţa”, în ciuda handicapului lor.

El a conştientizat că oricât s-ar îngrijora nu poate schimba anumite lucruri. Dar ceea ce poate face e ca fiecare zi din viaţă să o trăiască cu folos, să lase ceva bun în urma lui şi că e mai demn să trăieşti decât să mori. Viaţa e o luptă pentru fiecare dintre noi. Fiecare om are cel puţin o problemă, dar atât timp cât nu renunţă, are toate şansele să câştige lupta. Iată ce spune Ştefan: „Când omul are un vis, trebuie să şi muncească pentru a i se îndeplini acel vis. Dacă eu am reuşit, poate oricine! Nu e o ruşine să fii trântit la pământ şi zdrobit. Trebuie să te ridici şi să mergi mai departe! Modul cum mă deplasez (cu însoţitor) nu ar trebui să mă facă să mă simt inferior, pentru că nu eu am ales să fiu aşa. Iar ceilalţi nu au niciun merit că sunt sănătoşi. Oricine ar fi putut fi în locul meu”

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: