În Guvernarea PSD

Investiţii în toate domeniile, în special cel al sănătăţii

În Guvernarea PSD, din 2016 până în prezent, s-au realizat la nivel naţional, conform Programului de Guvernare, investiţii în toate domeniile, în special cel al sănătăţii.

Principalele realizări ale Guvernului PSD în domeniul Sănătate sunt:

 1. Dotarea unităţilor sanitare cu 277 maşini de anestezie şi cu aparatură de imagistică modernă. Dotarea fiecărui spital judeţean cu echipamente de imagistică moderne (cel puţin un CT şi RMN), echipamente pentru analize de laborator, paturi pentru arşi (6-10 paturi). Echipamentele de radioterapie pentru: Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi, Institutul Oncologic Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Institutul Oncologic Cluj-Napoca. Urmează alte 10 centre medicale.
 2. Furnizarea echipamentelor medicale necesare pentru unităţile de primiri urgenţă din 68 de unităţi sanitare de interes strategic: 23 ventilatoare portabile pentru nou-născuţi, 29 ventilatoare portabile, 23 monitoare semne vitale, 29 ecografe Doppler.
 3. Introducerea unui nou vaccin în schema obligatorie gratuită: vaccinul pneumococcic.
 4. Reabilitarea spitalelor judeţene Braşov şi Hunedoara, Spitalul TBC Moroieni şi Spitalul TBC Roşiori de Vede.
 5. S-au realizat cele mai mari majorări din istorie pentru salariile medicilor şi asistentelor, care acum au venituri comparabile cu cele din Europa. Exemple de creşteri ale veniturilor „în mână” de pe fluturaşul de salariu:

– medic primar: de la 4.880 lei în 2016, la 15.175 lei în 2019;

– medic specialist ATI: de la 3.817 lei în 2016, la 12.156 lei în 2019;

– chirurg, chirurgie generală: de la 2.823 în 2016, la 7.700 în 2019.

 1. Reducerea cu minim 35% a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul şi au fost înregistrate ca medicamente generice.
 2. A fost inaugurat noul spital de la Mioveni. Noua clădire a spitalului orăşenesc Mioveni reprezintă un obiectiv aşteptat de mai multă vreme, având în vedere că în această zonă funcţionează Automobile Dacia S.A., cel mai mare producător român de automobile, cu aproximativ 15.000 de angajaţi, majoritatea locuind în zonă.
 3. S-au inaugurat Secţia de Terapie Intensivă şi Centrul de Transfuzii din Spitalul de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Inaugurarea secţie de Terapie Intensivă şi a Centrului de Transfuzii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, a fost posibilă după ce acestea au fost complet modernizate, reabilitare, extinse şi dotate cu echipamente medicale de ultimă generaţie din fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii.
 4. Repunerea în funcţiune a Secţiei de Endocrinologie Pediatrică din cadrul Institutului Parhon. Secţia de Endocrinologie Pediatrică din cadrul Institutului Parhon, secţie de prestigiu în endocrinologia românească, a fost repusă în funcţiune după reamenajare, unde au fost reabilitate instalaţiile şi grupurile sanitare, au fost înlocuite saltelele şi geamurile, iar cele 11 saloane ale secţiei au un design adecvat pentru micii pacienţi.
 5. Programe de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce pentru cancerul colorectal.
 6. S-au achiziţionat 1.244 de ambulanţe pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi pentru SMURD. Astfel, au fost achiziţionate în anul 2018 un număr de 242 de ambulanţe de tip A, 375 de ambulanţe de tip B 4×2, 505 ambulanţe de tip B 4×4 şi 122 de ambulanţe de tip C în valoare totală de 476.857.000 de lei.
 7. Au fost alocate fonduri europene pentru prevenirea şi tratarea tuberculozei, propuse de Spitalul de Pneumologie Marius Nasta din Bucureşti, proiectul, în valoare de aproximativ 69 de milioane de lei, propune formarea a 560 de specialişti pentru aplicarea unor metode rapide de diagnostic, îmbunătăţirea ratei de diagnostic a cazurilor de tuberculoză sensibilă, încurajarea tratamentului medical şi de suport a cazurilor de tuberculoză.
 8. Dezvoltarea Companiei Unifarm S.A. Activitatea de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane a fost declarată serviciu de interes economic general încredinţat Companiei Naţionale Unifarm S.A, pentru o perioadă de un an.
 9. Dotarea cu echipamente medicale de screening auditiv prin otoemisiuni acustice – implementat în 186 unităţi sanitare.
 10. S-a dezvoltat un program de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latent – 75.010 persoane aparţinând grupurilor vulnerabile.
 11. S-a dezvoltat un program de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament al infecţiilor cornice cu virusuri hepatice virale B/C/D – populaţia ţintă 300.000 de persoane controlate pentru infecţiile virale hepatitice.
 12. Programe regionale de îngrijire a gravidei şi copilului – creşterea capacităţii de screening preconcepţional şi prenatal – 100.000 gravide vor beneficia de servicii medicale.
 13. 29 ambulatorii de specialitate au beneficiat de reabilitarea, modernizarea, extinderea, dotarea şi alte 120 proiecte sunt depuse şi se află în diferite stadii.
 14. Au fost dotate cu echipamente moderne Unităţile de Urgenţă pentru Marii Arşi – în 60 de spitale din ţară.
 15. Au fost reabilitate 4 maternităţi: Braşov, Cluj, Sibiu şi Bucureşti.
 16. A fost cumpărată aparatură medicală pentru Sanatoriul de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală Bălţăteşti.
 17. Actualizarea periodică a listei medicamentelor compensate – 32.000 de pacienţi au beneficiat de tratamente cu cele 37 de molecule noi introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite.
 18. Debirocratizarea accesului la tratament al pacienţilor din programele naţionale, înţelegând prin aceasta accesul pacienţilor la tratamentul adecvat la momentul diagnosticării şi desfiinţarea comisiilor de specialitate din casele judeţene de sănătate.
 19. Acoperirea în întregime a costurilor pentru tratamentul hepatitei C, fibroză de gradul 3 şi 4. De asemenea, pentru un acces mai facil la noile terapii au fost desemnate două noi centre, Piteşti şi Bacău, în care se vor putea iniţia şi monitoriza aceste tratamente de medici cu experienţă în domeniu. Numărul total al centrelor este 13: Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş, Piteşti şi Bacău.
 20. Dotarea a 7 centre regionale cu 8 unităţi mobile pentru depistarea cancerului de col uterin.
 21. Investiţii în infrastructura spitalelor pentru creşterea accesului la serviciile furnizate pe toate palierele sistemului medical.
 22. Trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN în vederea relansării activităţii acestuia – repornirea şi dezvoltarea activităţii Institutului Cantacuzino pentru asigurarea independenţei în domeniul producţiei vaccinurilor şi nu numai, cât şi promovarea unor produse la export, institutul având rol strategic naţional şi regional.
 23. Guvernul alocă bani pentru modernizarea singurului sanatoriu de recuperare a copiilor din România. 26,8 milioane de lei – suma pe care Guvernul României o asigură pentru modernizarea integrală a sanatoriului de recuperare a copiilor de la Techirghiol, care este singura unitate de acest gen din ţară.

În calitate de deputat PSD de Suceava în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor am susţinut întotdeauna iniţiativele PSD pentru modernizarea sistemului de sănătate, astfel încât românii să poată beneficia de servicii medicale ca în orice stat membru UE.

Dr. MARICELA COBUZ,

deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: