Forum aniversar Suceava-Cernăuţi

Seniori octogenari ai spiritualităţii bucovinene

Ieri au fost sărbătoriţi la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, în cadrul evenimentului „Seniori octogenari ai spiritualităţii Bucovinene – Forum aniversar Suceava-Cernăuţi”, proinstareţa Sf. Mănăstiri Voroneţ, Stravrofora Irina Pântescu, Ion Beldeanu, Radu Bercea, Nicolae Cârlan, Mihai Iacobescu, Ioan Ieţcu, Mircea Lutic, Marcel Mureşeanu, Ion Paranici, Ilie Popescu şi Emanoil Rei, unii dintre cei mai importanţi oameni de cultură din întreg spaţiul bucovinean. După ce directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Gabriel Cărăbuş a urat invitaţilor prezenţi la eveniment bun venit, a descris această manifestare ca pe „o sărbătoare a cuvântului scris, a culturii, a artelor plastice, a spiritualităţii bucovinene, o sărbătoare a seniorilor octogenari ai spaţiului bucovinean”, a invitat-o pe dna prefect Elena-Mirela Adomnicăi să spună câteva cuvinte despre această manifestare culturală.

Gabriel Cărăbuş a mulţumit apoi Consiliului Judeţean şi preşedintelui acestuia, Gheorghe Flutur, pentru oferirea sprijinului în realizarea acestei manifestări culturale, dându-i cuvântul lui Ovidiu Vintilă, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi redactor-şef al revistei „Bucovina literară”. Acesta a mulţumit publicului prezent, considerând că acest eveniment este un prilej de a sărbători „înţelepciunea, spiritul, înţelegerea care e sarea pământului şi care reprezintă tot ce are mai bun omul, istoria experienţei omeneşti, pe care trebuie s-o cultivăm cum se cuvine şi, nu în ultimul rând, pe scriitorii bucovineni ale căror scrieri vor rămâne mărturie pentru generaţiile viitoare prin vitalitatea şi personalitatea lor.”

În minutele următoare, acesta, împreună cu directorul bibliotecii, Gabriel Cărăbuş, au oferit diplome de excelenţă pentru întreaga activitate seniorilor octogenari, diplome care au fost acordate cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al preşedintelui acestuia, Gheorghe Flutur. Prima care a primit această distincţie onorifică a fost proinstareţa Sf. Mănăstiri Voroneţ, Stravrofora Irina Pântescu, care a vorbit despre importanţa educaţiei pe care copiii ar trebui să o primească de la părinţii lor, cât şi despre conştientizarea şi respectarea valorilor neamului nostru, afirmând că „trebuie să învăţăm copiii cu demnitatea, cu munca, să fie cinstiţi şi fiecare să mănânce pâinea muncită de el. Contează să nu ne fie ruşine de originea noastră, pentru că sunt foarte puţine neamuri care să se mândrească cu asemenea înaintaşi. Contează să treci prin viaţă făcând fapte bune, să laşi ceva notabil în urma ta, să semănăm virtutea, dragostea dintre noi, dragostea de oameni, de patrie şi faţă de cei care ne-au lăsat această ţară.”

Următorul invitat care a fost distins cu o diplomă de excelenţă pentru întreaga sa activitate a fost criticul literar Nicolae Cârlan, care şi-a salutat publicul, vorbind despre absurditatea graniţei care ne desparte de românii din nordul Bucovinei, amintindu-l pe Mircea Avram, cercetător la biblioteca Astra din Sibiu, care a refuzat să revină în Cernăuţiul natal, deoarece i se pare incorect să ai nevoie de paşaport pentru a te întoarce la tine acasă. Totodată, a vorbit şi despre un alt scriitor reprezentativ pentru spaţiul bucovinean, Petre Comarnescu, şi despre studiile sale de americanologie, un scriitor care „făcea propagandă vieţii americane în România deoarece credea că ne vom îndrepta spre modul de vieţuire al Americii”. Apoi, criticul literar a împărtăşit publicului dorinţa de a scoate până la împlinirea vârstei de 80 de ani o carte în care să dezbată problema cu care se confruntă cernăuţenii şi privarea de libertate a acestora, care s-a manifestat puternic o dată cu instaurarea ocupaţiei sovietice.

Poetul cernăuţean Mircea Lutic a fost, de asemenea, distins cu o diplomă de excelenţă, dar, din păcate, acesta n-a putut fi prezent la eveniment deoarece nu avea viză de intrare în România. Următoarea diplomă a mers la prof. univ. dr. Ilie Popescu, acesta prezentându-şi activitatea culturală şi literară pe care a întreprins-o de-a lungul anilor, publicând 31 de cărţi şi peste 400 de articole ştiinţifice în Basarabia, România şi Ucraina. Vorbeşte despre cele mai recente publicaţii ale sale, între care „Unirea românilor de pretutindeni”, publicaţie care a văzut lumina tiparului la sfârşitul anului trecut, despre studiul său închinat poetului Mircea Lutic, intitulat „Partea noastră de cer” şi despre cea de-a doua ediţie a cărţii „Drumul spre Golgota”, apărută prima dată la Iaşi, în 1994, o tulburătoare carte despre drama românilor bucovineni din cuprinsul anului 1941, atunci când aceştia au fost obligaţi de autorităţile sovietice să-şi părăsească meleagurile într-o epocă greu încercată de război.

Ion Beldeanu, o altă personalitate de seamă a culturii bucovinene, a primit diploma în absenţă, lipsind de la eveniment din motive de sănătate, după el urmând istoricul prof. univ. dr. Mihai Iacobescu. El a ţinut să-i mulţumească în primul rând mamei sale pentru efortul de a-l fi crescut şi de a-l fi ajutat să devină personalitatea de astăzi, spunând că „mama m-a învăţat cultul muncii, cinstea şi ideea de a încerca să rămân bun chiar şi atunci când lumea e rea”. Apoi, le-a împărtăşit celor prezenţi faptul că deşi a avut posibilitatea de a face politică, a refuzat să urmeze această cale, politica fiind „cea mai murdară, cea mai complicată şi cea mai ispititoare cale de a deveni ticălos când ai intrat înger, iar dacă nu-ţi poţi face o echipă cu oameni în care să crezi şi să creadă în tine, politica nu e decât o aventură, aşa cum a spus Sextil Puşcariu.” În încheierea discursului său, cunoscutul istoric dezvăluie publicului secretul vieţii lui, spunând următoarele: „secretul vieţii mele a fost faptul că întotdeauna am făcut numai ce-mi place”, iar în cariera sa de profesor al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava scopul său a fost „să le spună studenţilor ce ştie mai bine şi nu ce-i încurcă.”

Pictorul şi graficianul Radu Bercea a primit diploma de excelenţă pentru care a mulţumit directorului Gabriel Cărăbuş, Consiliului Judeţean, cât şi tuturor celor care i-au susţinut şi apreciat munca de-a lungul vremii. Apoi, stareţa mănăstirii Voroneţ, Gabriela Platon, a prezentat volumul „Poezii duhovniceşti”, apărut în format tipărit şi pe suport audio şi însoţit de lucrările grafice ale lui Radu Bercea. După ce a primit diploma de onoare, dr. Ioan Ieţcu, doctor în ştiinţe medicale şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a mulţumit publicului aflat în sală şi le-a vorbit invitaţilor despre ceea ce crede el că înseamnă bătrâneţea, spunând că „bătrâneţea nu e în buletin, ci în vorbe, în fapte, în ceea ce ai scris, în amintirile pe care le laşi în urmă. Bătrâneţea este cea din urmă facultate la care nu învăţăm ce se adună, ci cum se lasă toate-n urmă”.

Următorul care a primit diploma de excelenţă pentru încununarea întregii sale activităţi a fost profesorul şi scriitorul Emanoil Rei, care a vorbit despre cele opt cărţi pe care le-a scris după ce s-a pensionat şi despre care spune că „le-am recitit şi de fiecare dată mi-am dat seama că-şi păstrează autenticitatea pentru că prezintă o oarecare valoare, un oarecare interes”. După ce poetul şi publicistul Ion Paranici a fost distins cu diploma de excelenţă pentru întregul său parcurs cultural şi artistic, a mulţumit celor care s-au adunat în număr mare la eveniment pentru interesul şi pentru atenţia pe care aceştia o acordă valorilor şi oamenilor de cultură bucovineni. Elena Schipor a primit diploma ce i se cuvenea scriitorului cernăuţean Ilie Popescu, care, din păcate, nu a putut să ne onoreze cu prezenţa sa la această manifestare culturală.

În cele din urmă, directorul Gabriel Cărăbuş a mulţumit tuturor celor care au participat la această sărbătoare a spiritului, culturii şi înţelepciunii bucovinene, măicuţelor de la mănăstirea Voroneţ care s-au aflat în sală, Consiliului Judeţean şi vicepreşedintelui Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Cezar Straton, pentru că a făcut posibilă realizarea acestui eveniment, care se doreşte a fi prima ediţie din cele câte urmează a galei seniorilor octogenari bucovineni.

LAVINIA ŢĂRANU; Foto: ADRIAN POPOVICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: