Vaci lăsate libere în centrul oraşului Vatra Dornei

> Proprietarii au primit 170 de amenzi

Zeci de vaci lăsate libere de proprietari „terorizează” de mai bine de 7 ani turiştii şi localnicii din Vatra Dornei. Proprietarii au primit aproape 170 de amenzi care depăşesc 125.000 de lei, iar reprezentanţii Primăriei cer modificarea legislaţiei ca să poată rezolva problema, transmite Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Vatra Dornei, vacile lăsate nesupravegheate au creat numeroase pagube în oraş, fie pe domeniul public, fie în gospodăriile oamenilor. Un animal a fost implicat într-un accident de tren, iar miercuri seara un bărbat a cerut ajutorul poliţiştilor reclamând că este fugărit de un taur prin parcul oraşului.

Reprezentanţii Primăriei susţin că au fost luate nenumărate măsuri împotriva proprietarilor, Poliţia locală fiind solicitată să intervină de peste 800 de ori, dar situaţia nu s-a rezolvat. Aceştia susţin că este nevoie de schimbarea legislaţiei şi spun că au făcut demersuri în acest sens.

„Primăria Vatra Dornei face constant demersuri, pe lângă organismele competente, pentru modificarea legilor din domeniu, astfel încă situaţia «vacilor maidaneze» (…) să poată fi rezolvată! Este o problemă care revine aproape zilnic în agenda publică de pe reţelele de socializare, ne-a fost semnalată de sute de ori (Poliţia Locală a intervenit de peste 800 de ori, în ultimii ani), de care suntem mereu preocupaţi dar care, din păcate, nu beneficiază de un cadru legislativ care să permită rezolvarea imediată, cu toate că acestea blochează circulaţia maşinilor şi au creat pagube pe spaţiile verzi ale Primăriei, dar şi ale agenţilor din turism! Una dintre ele a fost călcată de tren pe 14 aprilie! Ne-am adresat, încă de la începutul acestei «sarabande», Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, dar şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, fără a primi, însă vreun răspuns” s-au plâns, pe Facebook, reprezentanţii Primăriei Vatra Dornei, care au postat şi fotografii cu animalele surprinse în trafic şi prin diferite zone din oraş.

Potrivit autorităţilor, familia care îşi lasă animalele să se plimbe prin oraş a primit până acum aproape 170 de amenzi, care depăşesc 125.000 de lei, de la poliţia locală, Inspectoratul de Poliţie Suceava, Jandarmerie sau Direcţia Sanitar-Veterinară.

„Nu au plătit până acum nicio amendă, s-a instituit o poprire pe venitul familiei – e vorba de o pensie a bărbatului şi urmează să fie declanşată procedura de executare silită a unor terenuri. Ultima amendă a fost aplicată aseară (miercuri seară – n.n.), după ce s-a primit un apel din partea unui bărbat care a fost atacat de un taur în parcul din oraş. Familia locuieşte în apropierea parcului şi lasă vacile libere. Aseară, (miercuri – n.red.) Poliţia Locală a intervenit şi a aplicat o nouă amendă în valoare de 2.000 de lei, este maximul care poate fi aplicat. Ieri am primit şi imagini cu animalele: au fost filmate şi în timp ce loveau cu coarnele şi au spart uşa unei săli de evenimente din parc. Din păcate, legislaţia prevede că abandonul nu este infracţiune, este contravenţie şi facem demersuri şi solicitări pentru schimbarea legislaţiei” a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vatra Dornei, Doru Bighiu.

Anul trecut, Primăria Vatra Dornei a confiscat 13 vaci, a închiriat un grajd unde animalele sunt îngrijite, însă nimeni nu a mai venit după ele.

„În vederea recuperării animalelor abandonate şi ridicate de pe domeniul public, conform legii, proprietarul este obligat să achite contravaloarea întreţinerii animalelor pe toată perioada în care acestea s–au aflat în adăpostul Primăriei (în cazul acesta, aproximativ 4.500 lei, lunar). Legea nu prevede, însă, ce se întâmplă în cazul în care proprietarul animalelor nu se prezintă pentru recuperarea acestora, iar îngrijirea revine în continuare autorităţii locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens” susţin reprezentanţii primăriei.

Potrivit acestora, animalele nu pot fi scoase la licitaţie, nici duse la abator.

„Recuperarea firească a cheltuielilor efectuate cu îngrijirea animalelor nu poate fi soluţionată prin vânzarea la licitaţie sau valorificarea acestora prin abatorizare, deoarece conform OUG 113/2002 nimeni nu poate elibera formular de mişcare F2, fără semnătura proprietarului! Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor, lucru exclus de către familie, cu care nu am putut avea niciun dialog în nenumăratele situaţii în care am încercat rezolvarea, amiabilă, a acestei probleme” mai spun reprezentanţii Primăriei Vatra Dornei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI