Prin decizie a şefului CAS Suceava

Medicii de familie suceveni au fost desemnaţi să poată recomanda bolnavilor cu diabet zaharat dozarea hemoglobinei glicozilate

Preşedintele-director general al CAS Suceava, Claudiu Cobuz, a emis marţi o decizie prin care medicii de familie aflaţi în relaţie contractuala cu instituţia „sunt desemnaţi să recomande investigaţia paraclinică dozarea hemoglobinei glicozilate pentru bolnavii cu diabet zaharat”.

În conformitate cu legislaţia in vigoare, bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilate, pe baza recomandării făcute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competenţă/atestat în diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie), în mod gratuit, dar nu mai mult de două dozări/bolnav/an, a precizat Claudiu Cobuz.

Aceasta evaluare se poate efectua la unul din cele trei laboratoare de analize medicale cu care CAS are încheiate contracte de servicii medicale paraclinice (care se regăsesc pe site-ul CAS Suceava), în limita bugetului alocat.

Potrivit sursei citate, în esenţă, controlul metabolic de durată, exprimat prin valoarea hemoglobinei glicozilate, reprezintă un parametru deosebit de important pentru monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat. Datele actuale sugerează în mod clar că valoarea HbA1c se corelează cu momentul apariţiei şi cu riscul de invalidate dat de complicaţiile cronice specifice.

Desemnarea medicilor de familie va permite un acces rapid şi facil al bolnavilor cu diabet zaharat la evaluarea prin dozarea hemoglobinei glicozilate, consideră directorul CAS Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: