Elevii şi preşcolarii din satul Mironu vor învăţa în unităţi şcolare noi şi moderne, inaugurate în prag de nou an şcolar

Şcolarii din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, sunt fericiţi, după 13 ani, de când autoritatea publică locală din comună a reuşit să obţină fonduri pentru construirea unei şcoli la standarde europene. Aşteptarea le-a fost destul de lungă… Inaugurarea noii unităţi de învăţământ a avut loc în data de 5 septembrie a.c., alături de elevi, părinţi, profesori şi primarul Constantin Moroşan, la eveniment participând subprefectul Silvia Boliacu şi inspectorul general al ISJ Gabriela Mihai. Emoţionaţi, cei aproximativ 100 de participanţi au aşteptat nerăbdători să fie dat startul festivităţii de inaugurare a acestei importante instituţii şcolare pentru minoritatea rromă din judeţ. Evenimentul a început printr-o slujbă de sfinţire a exteriorului clădirii, cât şi a tuturor sălilor de clasă, moderne, cu mobilier nou şi gata să-şi primească prichindeii. Manifestarea a continuat cu primirea oaspeţilor ce au fost întâmpinaţi de directorul şcolii, inimosul prof. Mihai Fedorovici, şi cadre didactice ale şcolii îmbrăcate în straie populare. De asemenea, musafirii au primit în dar, ca semn de recunoştinţă, bucheţele alcătuite din spice de grâu, prinse cu câte o panglică tricoloră. Extrem de emoţionată şi fericită, inspectorul general, Gabriela Mihai a punctat, printr-un discurs, tot ceea ce a simţit şi şi-a manifestat bucuria cu ocazia finalizării acestei frumoase şcoli.

„Este un moment unic şi special pentru întreaga comunitate, eveniment ce încununează cei 10 ani de muncă asiduă, ani în care aţi continuat să speraţi şi să visaţi că veţi trăi această importantă şi specială zi. Tot ceea ce-mi doresc este ca acest nou început să vă conducă paşii spre un viitor mai bun şi mai sigur pentru copiii acestei comunităţi. Mulţumesc pe această cale tuturor ce ne-au sprijinit şi ne-au fost alături în acest demers, rezultatul fiind unul de mare excepţie, copiii având şansa de a studia şi de a se dezvolta într-un mediu adecvat şi sănătos din toate punctele de vedere. Vă urez să păşiţi cu dreptul pragul acestei unităţi de învăţământ construite la standarde europene şi dotată modern, să aveţi succes pe tot parcursul anului şcolar şi să vă canalizaţi toată energia asupra studiului, astfel devenind oameni de bază pentru societatea în care trăim. Mult succes dragi copii” a declarat inspectorul general al Gabriela Mihai.

Această frumoasă şi modernă instituţie de învăţământ este prevăzută cu nouă săli de clasă, două cabinete, un laborator, o cancelarie, un cabinet al directorului, secretariat, o bibliotecă cu sală de lectură, o cameră pentru centrala termică şi grupuri sanitare pentru elevi, fete şi băieţi, dar şi pentru cadrele didactice.

Directorul Mihai Fedorovici spune că elevii din clasele I-IV din Mironu merită din plin această unitate şcolară, mai cu seamă că imobilul în care îşi desfăşurau activitatea doar cei din clasele I-IV înregistra o vechime de aproximativ 70 de ani şi era într-o avansată stare de degradare.

Investiţia a fost realizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, banii fiind asiguraţi de Banca Mondială.

Totodată a fost inaugurată pentru comunitatea Mironu o grădiniţă cu program normal, unitate de învăţământ situată în apropierea şcolii, dotată astfel încât principalii beneficiari, copiii, să aibă toate condiţiile moderne de confort şi siguranţă. De admirat este efortul făcut de cadrele didactice din Valea Moldovei şi Mironu pentru a fi ospitalieri cu invitaţii la inaugurare, ei fiind cei care s-au străduit din răsputeri pentru a păstra vechea tradiţie a ospitalităţii bucovinene.

 LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: