În perioada 26 august – 1 septembrie, la Fălticeni

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

În perioada 26 august – 1 septembrie, la Fălticeni, va avea loc a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Pe lângă cele 24 de piese de teatru jucate la Fălticeni în această perioadă, iubitorii de cultură se vor putea întâlni cu Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, cu actorii Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, Ovidiu Cuncea, Dan Tudor, Andreea Boşneag, Salex Iatma, Draga Olteanu Matei, cu Margareta Labiş, sora poetului Nicolae Labiş.

În urma preselecţiilor, vor participa în concurs opt trupe de teatru formate din liceeni şi studenţi din ţară şi străinătate, care au vârsta maximă de 25 de ani. Au fost selectate pentru faza finală a competiţiei: „Katharsis” din Galaţi cu piesa „Un joc în doi, în trei, în câte şi câţi vrei!”, „Gong” din Roman cu piesa „Făt-Frumos dar nu prea”, „Stop cadru” din Cluj-Napoca cu piesa „Taxi vinil” şi „Katharsis” din Botoşani cu piesa „Acteea şi Nero”, care vor evolua pe scena Centrului Cultural „Gr.V. Birlic” joi, 29 august. Vineri, în ultima zi de competiţii, iubitorii de teatru vor putea vedea în concurs trupele “Ghioceii” din Mingir (Basarabia) cu piesa „Punguţa cu doi bani”, „Bastion” din Buftea cu „Emoji”, „Victory of Art” din Bucureşti cu „Treapta a noua”, „Teen Act” din Piatra Neamţ cu „Un cuplu mortal” la care se adaugă câştigătorii Marelui premiu al concursului de interpretare trupe de teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, ediţia 2018, trupa „Difainii” din Iaşi care va prezenta, în afara concursului, spectacolul „Pe… Trecere”.

Ca şi anul trecut, şi la ediţia din acest an festivalul va avea două jurii, unul format din specialişti, actori şi regizori, oameni cu o bogată experienţă pe scenă şi în astfel de concursuri: Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, Ovidiu Cuncea, Lorette Enache, Andrei Ciobanu şi Cristina Bacal şi juriul tinerilor, format din tineri actori sau studenţi la actorie care au fost actori în trupa de teatru „Birlic”: Ana-Maria Fasolă, Stela Cora, Daniel Popa, Răzvan Conţu, Bianca Ciubotariu şi Andreea Nechita.

Şapte zile de teatru şi film

Festivalul va fi deschis luni, 26 august, cu Parada costumelor de teatru realizată de actorii de la Ateneul Naţional din Iaşi şi a personajelor Disney, realizată de Compania de teatru „Andirino”. De la ora 17.00, la Sala „Draga Olteanu Matei” va începe proiecţia filmelor documentare „Replika”, iar de la ora 19.00, Ateneul Naţional din Iaşi va prezenta spectacolul „Pijamale”, în regia lui Andrei Ciobanu, manager Andrei Apreotesei.

Printre spectacolele de teatru şi manifestările care vor avea loc în această perioadă se numără premiera spectacolului „Aproape Labiş”, în regia lui Vlad Rădescu, şi o întâlnire de suflet cu doamna Margareta Labiş, şi spectacolul „Tache, Ianche şi Cadâr”, în regia lui Ion Sapdaru, jucat de actorii de la Ateneul din Iaşi, marţi, 27 august.

Miercuri, Centrul de Teatru Educaţional „Replika” – Bucureşti ne propune „Totul e foarte normal”, regia Leta Popescu, un spectacol recomandat părinţilor şi adolescenţilor, iar Teatrul „Birlic” din Fălticeni va avea premiera spectacolului „1918”, în regia lui Ovidiu Cuncea.

Joi, iubitorii de teatru vor putea viziona spectacolele „Apă la borcan” de Frank Moher, distribuţia: Andreea-Roxana Neagu, Cristi Constantinescu şi Andreea Boşneag, şi Spectacolul „Foreplay”, text şi regie Ozana Nicolau, pus în scenă la Centrul de Teatru Educaţional „Replika” – Bucureşti. Vineri, va avea loc avanpremiera spectacolului „Audiţia” al studenţilor UNATC Bucureşti, regia Ştefana Samfira, sâmbătă, de la ora 17,00, Universitatea „Hyperion” Bucureşti va prezenta spectacolul „Imortal”, regia Dan Tudor, iar duminică, tot de la aceeaşi oră, Muzeul Naţional al Literaturii Române va prezenta Spectacolul „Inocentul” cu Dan Tudor, regia Radu Băieşu.

Colaborări cu nume mari ale scenei româneşti şi cu instituţii culturale de prestigiu

Manifestarea, organizată de Asociaţia „Fălticeni Cultural”, reuneşte în urbea de pe Şomuz elevi şi tineri din diferite zone ale ţării şi din Republica Moldova, membri ai unor trupe de teatru, studenţi la teatru, profesori îndrumători, regizori, actori, scenografi, coregrafi, trupe de actori profesionişti, solişti de muzică folk, solişti de operă, pictori şi caricaturişti.

În fiecare seară vor avea loc spectacole de teatru şi proiecţii de filme, iar în cursul zilei se vor desfăşura concursurile din festival, ateliere în care tinerii vor învăţa actoria împreună cu studenţii facultăţilor de teatru sau workshopuri coordonate de nume cunoscute ale cinematografiei şi teatrului.

Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, organizatorul manifestării, ne-a spus că este un festival organizat cu mari eforturi şi sprijinit de sponsorii tradiţionali şi un sponsor principal, care le propune fălticenenilor, dar şi celor care ajung în urbea de pe Şomuz nu numai teatru, “propunem şi muzică, film artistic, întâlniri de suflet cu mari personalităţi, film documentar, spectacole pentru copii. Este un eveniment de foarte mare amploare, în programul festivalului regăsindu-se colaborări cu nume mari ale scenei româneşti, cu instituţii de prestigiu.

Pe 30 august, înainte de Spectacolul de gală, vom avea, de la ora 17.30, «O lecţie de istorie» susţinută de invitatul de onoare: Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, premiera spectacolului Trupei «Birlic», «O sută de rochii» în regia lui Vlad Rădescu şi lansarea cărţii «Reţete „cercate”, versificate şi… desenate de Coana Chiriţa» a doamnei Draga Olteanu Matei.

Începând cu ediţia a treia, în fiecare an avem cinemateca de noapte, de la ora 23.00, şi întâlniri cu oamenii implicaţi în realizarea acestor filme sau cu critici de film. Continuăm proiectul cu capodopere ale cinematografiei româneşti, în primele două zile avem filmele «Ghinionistul», în regia lui Iura Luncaşu, şi «Pup-o, mă», regia Camelia Popa, ambele prezentate de actorul şi scenaristul Salex Iatma, miercuri, în cadrul întâlnirii cu actriţa Andreea Boşneag va fi prezentat filmul «Cea mai fericită fată din lume», regia Radu Jude, iar joi, la Cinemateca de noapte vă propunem «Bohemian Rhapsody» în regia lui Bryan Singer.

Intrarea la spectacole este gratuită, invitaţii şi locuri rezervate în primele rânduri fiind doar pentru personalităţile invitate şi sponsorii manifestării”, ne-a precizat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

În fiecare zi, copiii sunt invitaţi la teatru

În fiecare zi, începând cu ora 12,00, copiii sunt invitaţi la teatru. Luni, 26 august, la Centrul Cultural „Gr. V. Birlic” va avea loc un Super Kids Show cu Compania „Andirino” din Iaşi. Marţi, Ateneul din Iaşi prezintă, tot la Centrul Cultural „Gr. V. Birlic”, spectacolul „Cenuşăreasa”, iar miercuri, 28 august, la Sala „Draga Olteanu Matei”, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” – Chişinău prezintă spectacolul „Hârzobul”, o adaptare după basme populare româneşti, un spectacol original, în care nişte linguri obişnuite se pot transforma în adevărate păpuşi. Joi, trupa „Ghioceii” din Basarabia prezintă, la Sala „Draga Olteanu Matei”, piesa „Dănilă Prepeleac”, iar vineri, Compania de teatru interactiv „Panatlone” prezintă la spectacolul „Aladin”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: