„Ştefan cel Mare adună şi uneşte”

> Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun s-a deschis oficial cu salutul ordinelor militare prezente, dar şi cu mesaje ale autorităţilor din Suceava, Soroca şi Podkarpackie

 Festivalul de Artă Medievală care se desfăşoară anual în Cetatea de Scaun a Sucevei a ajuns la a XIII-a ediţie şi a debutat, oficial, vineri după-amiază, cu salutul ordinelor militare prezente la manifestare, dar şi al autorităţilor din Suceava, Soroca şi Podkarpackie.

Cei peste 500 de participanţi au defilat şi au transmis salutul lor, iar coordonatorul Festivalului de Artă Medievală, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a citit hrisovul emis cu prilejul celei de-a XIII-a ediţii a acestui festival.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi primarul Sucevei, Ion Lungu, au transmis mesaje de bun venit participanţilor şi spectatorilor.

Gheorghe Flutur: Cred că trebuie să aducem aminte românilor mai des că Suceava a fost capitala Moldovei

Gheorghe Flutur a declarat deschisă această ediţie a Festivalului de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei arătând că acesta devine cel mai mare festival de gen din România în momentul faţă.

El a mulţumit celor 504 participanţi veniţi din toate colţurile ţării, din Serbia, din Ucraina, din Republica Moldova, pentru că „Ştefan cel Mare adună şi uneşte”.

„Spiritul lui îl simţim şi trăieşte şi astăzi. Dacă în urmă cu mai bine de o lună, în 2 iulie, se comemora şi se mergea în pelerinaj la mormântul marelui Ştefan la Putna, astăzi Cetatea de Scaun este plină. Cetate care aproape 200 de ani a fost capitala Moldovei. Cred că trebuie să aducem aminte românilor mai des că Suceava a fost capitala Moldovei” a spus Flutur.

El a subliniat că astăzi Suceava este capitala culturală a Moldovei şi a României întregi, pentru un eveniment de ţinută.

„Eu vă felicit pe cei care aveţi curajul, aveţi răbdarea să veniţi în aceste straie de epocă, se ne aduceţi aminte de vremurile de altă dată, să legaţi prietenii, să transmiteţi un mesaj de unitate” a mai spus Flutur.

Totodată, el a felicitat prezenţa la Suceava a preşedintelui raionului Soroca, Ghenadii Muntean, şi a reprezentantului regiunii Podkarpackie, înfrăţită cu Suceava, Adam Drozd.

Gheorghe Flutur a mulţumit sucevenilor că vin în număr atât de mare la acest festival, menţionând că numai joi seara, la parada cu făclii, au fost pe străzile Sucevei 30.000 de oameni care au aşteptat-o, apreciind că „a fost ceva extraordinar”.

„Noi, Suceava, ne recâştigăm această capitală culturală pe deplin” a declarat Flutur.

Ion Lungu: Chiar dacă astăzi nu mai suntem capitala Moldovei, capitală din punct de vedere cultural, medieval, cu siguranţă suntem şi vrem să rămânem aşa

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că este o bucurie deosebită să fie prezent la deschiderea ediţiei a XIII-a a festivalului, mai ales că a fost prezent la toate ediţiile şi încredinţat fiind că aceasta va fi cea mai reuşită.

Primarul a salutat prezenţa invitaţilor din Republica Moldova şi Polonia şi a subliniat că, în ceea ce priveşte Soroca, pe un proiect european iniţiat de municipiului Suceava, „Perle medievale”, au fost reabilitate şi cetăţile surori Soroca şi Hotin.

„Astăzi am ajuns la statutul de festival internaţional. Aseară, a fost un eveniment deosebit, aşteptat de suceveni. E un lucru care marchează istoria oraşului nostru, care ne pune în valoare. Chiar dacă astăzi nu mai suntem capitala Moldovei, capitală din punct de vedere cultural, medieval, cu siguranţă suntem şi vrem să rămânem aşa” a spus Lungu.

El şi-a exprimat „toată convingerea” că festivalul va creşte de la an la an.

Lungu l-a felicitat pe directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, pentru efortul depus în organizarea festivalului, subliniind că „este cel mai important eveniment cultural al municipalităţii”.

Primarul a spus că autorităţile sucevene au reuşit să revigoreze activitatea de turism, iar festivalul medieval este unul dintre factorii care au contribuit la aceasta.

Preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean, a spus că este onorat că o trupă din Soroca participă la cel mai mare festival medieval din România.

„Este o frumoasă tradiţie. De la an la an se observă o creştere a numărului participanţilor” a spus Muntean.

El şi-a exprimat încrederea că festivalul va avea un parcurs bun şi a subliniat că Cetatea de Scaun a Sucevei este recunoscută deja în mai multe zone, iar festivalul are o anvergură internaţională.

Şi reprezentantul regiunii poloneze Podkarpackie, Adam Drozd, a salutat organizarea acestui festival medieval important. El a transmis că regiunea poloneză continuă colaborarea intensă cu judeţul Suceava şi că un proiect comun, Via Transcarpatia, urmează să fie pus în aplicare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: