Pr. Domiţian Tătaru de la Poiana Stampei a plecat la cele veşnice

Păstor al creştinilor-ortodocşi din Poiana Stampei începând din anul 1982 – înscriindu-se într-un şir al preoţilor ce au slujit la biserica din sat deschisă de nimeni altul decât pr. Simeon Florea Marian, marele iubitor de folclor şi de sat românesc – pr. Domiţian Tătaru a plecat la cele veşnice, îndoliind întreaga comunitate locală. „Ca un fulger a venit vestea cumplită! Rămas bun părinte drag, rămas bun tată al satului, să ne veghezi cu blândeţea şi cu dragostea ta de acolo de sus… Odihneşte-te în pace, Părinte Domiţian Tătaru!” transmitea sâmbătă, la câteva ceasuri după ce trista veste începea să pătrundă printre localnici, primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea. Urmând să adauge lacrimă lângă lacrimă alţi şi alţi oameni ai aşezării: „Dumnezeu să-l odihnească în pace, o veste tristă pentru toţi enoriaşii, părinte cu un suflet cald, blând şi iubitor, veţi rămâne veşnic în inimile noastre…”; „Satul meu este în doliu… Toţi am fost fascinaţi de poveştile părintelui, de învăţăturile lui, de bunătatea lui, de carisma şi felul în care se apropia de sufletele noastre. Cu toţii ne vom aminti de biserica veche din sat şi de părintele nostru.

Îmi vor lipsi cuvintele pline de har şi binecuvântarile pe care le primeam când plecam de acasă…”

Exemplar slujitor de Biserică şi reîntemeietor (anume după cumplita încercare din 2015, când vechiul locaş de rugăciune al aşezării a fost mistuit de flăcări spre a cere apoi înzecită credinţă, ajutorare şi muncă pilduitoare pentru ca, cu grăbire, un altul să-i ţină pe mai departe împreună pe credincioşi), apărător al familiei creştine, al tradiţiilor locale şi portului popular, nu în cele din urmă susţinător al memoriei eroilor locului şi ai neamului românesc întreg, părintele Domiţian Tătaru a fost, cu vorba şi cu fapta, un autentic stâlp de nădejde al aşezării. „Să nu uităm de Dumnezeu, să fim în frica lui Dumnezeu, să-i mulţumim lui Dumnezeu şi de bine şi de rău, pentru că nemulţumitului Dumnezeu îi ia darul” spunea părintele în urmă cu câţiva ani, în clipe de încercare şi totodată de nădejde. „Mulţumim lui Dumnezeu că a dat minte, înţelepciune, voinţă şi putinţă, pentru că în momentul în care vrei şi poţi. (…) Este o bucurie să fim aici, împreună cu cei care au prins dragoste de comuna noastră şi vin cu inima deschisă. Trebuie să mulţumim noi, comunitatea, că majoritatea dintre dumneavoastră aţi pus o cărămidă la refacerea sfintei noastre biserici. Vă mulţumim din toată inima şi cu toată recunoştinţa şi mă plec în faţa dumneavoastră pentru acest mare adevăr care rămâne în faţa şi Dumnezeu” glăsuia ulterior, în mijlocul comunităţii, îndemnând credincioşii să cânte mulţi ani trăiască „pentru sclipiciunea românească” a satului Poiana Stampei. „Să nu uităm că mântuitorul Iisus Hristos s-a născut în familie, iar familia este nucleul şi demnitatea societăţii, iubirea, prosperitatea şi dăinuirea neamului românesc şi creştinesc. El s-a născut în simplitate şi doar în simplitate există curăţenie şi binecuvântare” răsună şi azi vorbele părintelui Domiţian Tătaru… (S.B., D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. DIN PACATE SE DUC SI OAMENII BUNI!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: