Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, susţine că primăriile împrumutate prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu” şi care nu au beneficiat de gaz natural nu vor mai plăti rate la credit şi că statul va prelua datoria

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, la Fălticeni, că a fost rezolvată problema pentru proiectul „Utilităţi şi mediu” din judeţul Suceava, care trena de foarte mulţi ani.

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a explicat că pentru localităţile incluse în proiect, dar care nu au beneficiat de gaz natural, statul va prelua aceste datorii şi a arătat că la rectificarea bugetară se asigură toţi banii pe care primarii i-au plătit şi nu au avut investiţii sau nu au plătit şi trebuie să plătească.

„Rectificarea asigură toţi aceşti bani. Primarii nu mai au nicio obligaţie să plătească ceea ce nu s-a făcut. Statul, pentru primarii care au plătit pe degeaba, rambursează aceşti bani. Stingem obligaţia pentru dânşii” a spus Teodorovici.

El susţine că toţi banii pe care aceste localităţi i-au plătit în mod nejustificat, pentru că au plătit pentru ceva care nu s-a făcut, este corect să fie primiţi integral înapoi.

„În cazul în care nu au plătit şi trebuie să plătească şi nu au investiţia, statul preia acea obligaţie. De azi înainte nu se mai plăteşte niciun ban, nici anul acesta nici în anii care urmează pentru cele două categorii. Şi cei care au plătit primesc toţi banii înapoi” a precizat ministrul Finanţelor.

Zeci de localităţi sucevene riscau falimentul şi nu puteau accesa fonduri pentru că aveau datorii, în condiţiile în care plăteau rate la creditul pentru proiectul de utilităţi iniţiat în anul 2003 prin care urma să fie realizate magistrale de gaz natural; dar investiţiile nu au mai continuat după 2007, iar localităţile au rămas doar să achite rate şi dobânzi.

Până în 2016, Guvernul aloca anual sume de bani pentru plata acestor rate şi credite, dar de atunci aceste plăţi nu au mai fost asigurate de la bugetul de stat, deşi creditul este garantat de Guvern. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: