Interese pentru închiderea centralei pe biomasă din Lunca Sucevei

> După 6 ani de funcţionare, din octombrie 2018, potrivit prevederilor noului Cod silvic, Garda Forestieră nu mai eliberează avize pentru acordarea de certificate verzi la folosirea resurselor regenerabile > Încă o lovitură a fost dată Bioenergy în august 2016, când s-a interzis emiterea certificatelor de origine pentru lemnul de foc, firma de producere a energiei electrice şi a celei termice alunecând pe panta dezastrului financiar > „Culmea este că în strategia pentru energie regenerabilă a UE sunt recomandate centralele pe biomasă, or noi avem una modernă, care, în aceste condiţii, nu va mai putea funcţiona” a declarat primarul Ion Lungu

 Societatea comercială Bioenergy Suceava se află într-o situaţie disperată. Aceasta deoarece, potrivit primarului Ion Lungu, începând încă din octombrie 2018, Garda Forestieră nu mai poate viza bilanţul lunar privind folosirea biomasei de către centrala în cogenerare de înaltă eficienţă din Lunca Sucevei. Lovitura survine unui ordin ministerial dat în anii trecuţi, prin care lemnul de foc a fost scos din categoria biomasei. „Suntem într-o situaţie disperată. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar parcă cineva, în mod intenţionat, doreşte să oprească această centrală, care este una modernă, fără niciun fel de poluare. Nu este normal ceea ce se întâmplă, iar după ce nu se mai decontează acele certificate pentru cogenerare, acum nu mai sunt decontate nici cele normale, pentru biomasă” arată Lungu.

Demersurile făcute de conducerea administraţiei publice locale la Ministerul Apelor şi Pădurilor nu au avut vreun ecou, întrucât ministrul Ioan Emanuel Nemeş s-a prevalat de prevederile noului Cod silvic şi a pasat problema către Transelectrica. La rându-i, compania în cauză îşi declină orice responsabilitate, atât timp cât consumul de resturi lemnoase din centrala suceveană nu este vizat de Garda Forestieră. Pe de altă parte, în condiţiile în care cazanele sunt profilate doar pe deşeuri din lemn, Transelectrica impune Bioenergy să dovedească faptul că 90% din combustibilul folosit reprezintă biomasă, iar 10% alte categorii de resturi.

În vederea salvării unei centrale de producere a energiei electrice şi energiei termice care corespunde strictelor reglementări europene, şeful executivului sucevean face apel la autorităţile statului să găsească o soluţie, menţionând că se va adresa şi premierului Viorica Dăncilă.

„Culmea este că în strategia pentru energie regenerabilă a Uniunii Europene sunt recomandate centrale pe biomasă sau pe biogaz. Or, noi avem una modernă al Suceava, şi care, în aceste condiţii, nu va mai putea funcţiona. Dacă lucrurile merg aşa, municipiul va suporta în continuare nedecontările pentru cogenerare, dar nu vom putea să suporta la infinit, cu bani de la Primărie, şi cele pentru biomasă” a conchis Ion Lungu.

Pentru o perioadă de 6 ani, începând din octombrie 2013, de când a fost dată în folosinţă noua centrală, lunar, Garda Forestieră a eliberat avize pentru biomasa consumată, în baza cărora societatea beneficia de certificate valorice pentru folosirea de combustibili regenerabili. Mihai Găşpărel, inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, declara că respectivele certificate verzi sunt acordate în funcţie de energia produsă prin folosirea masei lemnoase.

De reamintit este, de asemenea, că în august 2016 intra în vigoare Ordinul nr. 1534, act normativ care introducea restricţii la emiterea certificatelor de origine pentru biomasa provenită din silvicultură şi industriile conexe şi utilizată în producerea de energie electrică din surse de regenerabile. Potrivit reglementării în cauză, de la data cu pricina, lemnul de foc nu mai constituie biomasă pentru eliberarea certificatelor de origine, la acel moment măsura urmărind echilibrarea preţului pentru respectivul sortiment de lemn. Anterior, în baza Ordinului nr. 1.341 din 2012, lemnul de foc era inclus în categoria biomasei provenite din silvicultură şi industriile conexe, sporirea cererii din partea utilizatorilor determinând şi creşterea preţului lemnului destinat încălzirii populaţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: