Ce fel de democraţie ne pregătea Dragnea?

Se spune îndeobşte că popoarele se schimbă greu, că percep şi pricep şi mai greu sensul evenimentelor, al istoriei, că e nevoie de zeci de ani până când schimbările de mentalitate se produc, iar adevărul este că poporul român chiar aşa a fost caracterizat până acum. Numai că începând cu 2016 percepţia şi priceperea noastre au devenit ceva mai repezi, iar puterea politică de guvernământ a rămas descoperită în faţa acestei evoluţii. De aceea, la alegerile din 26 mai a primit sancţiunea binemeritată, iar soarta partidului guvernamental a fost pusă sub semnul incertitudinilor.

Fiindcă faptele şi intenţiile ascunse cu grijă, aşa cum ne-am aşteptat, ies acum la iveală şi, culmea!, chiar coincid cu temerile şi fricile populare: era programată o „democraţie” după chipul şi asemănarea lui Liviu Dragnea, iar PSD-ul, Guvernul, Parlamentul şi CCR urmau să devină simple instrumente în realizarea acestui scop. Acum însă a sosit vremea întrebărilor: cum a fost posibilă revenirea atât de rapidă la (re)căderea în păcatele dinainte de revoluţie?

Nu pot să nu observ că, după încarcerarea liderului suprem, jurnaliştii, comentatorii, politicienii opozanţi… au renunţat să mai caute explicaţii pentru excesele autoritare şi dictatoriale ale acestuia, luându-se cu valul noilor evenimente, alegeri interne de partid, candidaturi la alegerile prezidenţiale, examenele şcolarilor la sfârşit de an, vacanţa. Numai că acum consecinţele exceselor dau pe de lături.

De aceea declaraţia Vioricăi Dăncilă în CEX-ul PSD nu a stârnit cine ştie ce vâlvă, deşi este vorba de prim-ministra României, şi cam era cazul să ni se spună ce preţ mai are democraţia pentru actuala majoritate de guvernământ. Iată declaraţia: „Nu mă acuzaţi că am fost apropiată de Dragnea. Pentru că nu eu am luat deciziile în partid. Aveam interzis să vorbesc cu colegii. Am fost izolată 6 luni în Guvern. Nu am avut voie să fac nimic… M-am dus în teritoriu cu dl Te(o)dorovici şi alţi miniştri şi Dragnea şi Codrin le-a (sic!) dat ordin primarilor să nu mai vorbească cu noi”.

Din această declaraţie rezultă că prim-ministra Viorica Dăncilă şi Executivul legitimat de Parlamentul suveran al României au fost în imposibilitate să guverneze ţara, aşa cum scrie în Constituţie, iar frâiele guvernării s-au aflat în altă parte. Se poate uşor constata unde. Ceea ce îngrozeşte este că nimeni nu răspunde, nici măcar CSAT şi SRI, pentru asemenea degringoladă constituţională la vârful unei ţări membre a UE.

M-am aşteptat ca instituţiile statului de drept să reacţioneze decisiv la această informaţie, una fără precedent în lumea democratică, dar am aşteptat în zadar. Motiv pentru care realizez acum de ce Uniunea Europeană ne ţine sub observaţie, nu renunţă la MCV şi nu ne primeşte în spaţiul Shengen, de ce atâtea ţări civilizate şi legaliste din Occident nu îşi fac de lucru cu autorităţile româneşti actuale, de ce social-democraţii noştri sunt evitaţi de partenerii europeni.

Iată şi urmările exceselor: legile Justiţiei lui Dragnea moşite de „maeştrii” în dreptul penal Iordache, Nicolicea şi Nicolae îşi arată partea tragică. Din pricina preceptelor noilor legi care favorizează infractorii şi criminalii, Poliţia nu a putut interveni să salveze fetiţa din Caracal din mâinile pline de sânge ale ucigaşului în serie între orele 21 şi 6, iar victima a fost căsăpită(?). Aici avem nu numai un autor propriu-zis al omorului, şi ci autori morali. Cum vor fi împărţite vinovăţiile şi pedepsele? Şi atât timp cât aceste legi vor fi valabile, astfel de nenorociri se vor tot repeta…

Aşadar, aceasta e democraţia care ne era destinată de clanul Dragnea: mai-marii şi tovarăşii lor sunt apăraţi prin lege de organele statului şi instituţii de forţă, acasă în palate cu garduri înalte sunt ocrotiţi de prostime, Justiţia nu trebuia să le iasă din cuvânt, fiind valabilă doar pentru talpa ţării… Aşa încât cetăţenii, lipsiţi de apărare, rămân singuri în faţa tuturor abuzurilor. Ale lor sunt sărăcia, sănătatea şi educaţia precare, motiv pentru care 9,7 milioane au decis să nu se mai întoarcă în ţară, iar plecările continuă şi mai abitir. Mulţumim din inimă partidului!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: