Petreceri din popor

Ambiţii. „A lega Marea Caspică de Marea Neagră şi pe amândouă de mările Nordului, a face să treacă negoţul cu China şi cu Indiile Orientale prin Tartaria, înseamnă a ridica acest imperiu (rus) la un grad de putere mai presus de al altor imperii din Asia şi Europa. Şi ce poate rezista puterii fără margini a unui prinţ absolut care guvernează un popor războinic?” (Împărăteasa Ecaterina cea Mare)

Constanţa. Constănţenii au provenit de la turiştii care nu au mai avut bani pentru biletul de întors!

Digital. O trupă de politişti/miliţeni – era imediat după 1990 – se adună in jurul şefului. Atenţiune!, zice şeful, începem operaţiunea! Potriviţi-vă ceasurile. E ora 11.48! Pentru cei care au ceasuri noi, cu afişaj digital: beţişor, beţişor, scăunel, om de zăpadă…

Eminescu. „Pe Eminescu nu l-au ucis medicii, ci medicina. Care, în stadiul în care se afla la mijlocul sec. XIX, nu putea decât să bâjbâie, oferind «remedii» îndoielnice, dacă nu chiar nocive. Din «Jurnalul» Harietei (14 ian. 1888) aflăm că bolnavul a luat, în trei luni, nu mai puţin de 1.200 de «hapuri de neapărată trebuinţă»(!), iar principalul «tratament» l-a constituit mereu hidroterapia, adică băi în apă la 25 de grade, «cât mai prelungite, chiar neîntrerupte» (la Ospiciul de la Mănăstirea Neamţ se adăuga şi «bătaia cu frânghia udă»)! Frecţiile, dar şi injecţiile, plus instilaţiile cu atât de primejdiosul mercur, n-aveau legătură cu starea psihică a pacientului, ci încercau să vindece ulceraţiile bănuite a fi gome sifilitice – de fapt, un erythem nodosum rheumaticum. Încă de pe atunci, medicul curant Tomescu opina că «Eminescu n-a fost sifilitic, ideea aceasta s-a născut din doctrina eronată profesată de o şcoală germană, că paralizia generală este totdeauna o manifestare sifilitică». Mai degrabă, crede Tomescu, cauza pare a fi «surmenajul cerebral, oboseala precoce şi intensă a facultăţilor sale intelectuale». Altfel spus, acţionează o dură şi nedreaptă lege a compensaţiilor: producţia intelectuală de mare excepţie implică un consum nervos ce poate duce până la afectarea gravă a capacităţilor psihice. Hotărâtoare pot fi şi tarele ereditare. Fraţi ai lui Eminescu au suferit de «alienaţie a minţii» – Şerban s-a împuşcat fără explicaţie, iar Nicolae şi Iorgu (pare-se, şi Harieta) s-au sinucis la rândul lor. Urmaşii au continuat damnatul tipar familial: amândoi feciorii surorii Aglae, Ioan şi George, au ajuns în ospicii, ca şi Petru şi Vasile, nepoţi «căzuţi în sminteală». Asta-i realitatea, nu poate fi ascunsă. O dezvăluie în amănunţime o carte tristă, ce descrie pas cu pas, necruţător, evoluţia bolii sau mai bine zis a bolilor. Care, azi, se pot trata onorabil şi, mai ales, eficient! Se impune risipirea unor «basne» mai vechi (luesul) şi mai noi (respingerea evidenţei alienării, asasinatul politic) ce maculează amintirea unui destin pe cât de tragic, pe atât de luminos într-ale creaţiei.” (M. R. Iacoban)

Guvern. În România a fost rezolvată problema locuinţelor. Guvernul a promis că preţul actual pe metrul pătrat nu va creşte. Se va reduce metrul pătrat!

Invenţie. Cine a inventat căsătoria? Evreii, se pare: au găsit o modalitate de a face sex fără bani.

Năravuri (domneşti). Cronicile nu contenesc în a înfiera faptele „de ruşine” care, cu destul de puţine excepţii, le-au adus voievozilor moldavi faima neechivocă de mari destrăbălaţi ai epocii medievale.

Petreceri (poporale). „Înainte de războiul mondial se aranjau petreceri poporale la care participau toţi Românii, fără deosebire. Petrecerile se desfăşurau cu un plan instructiv şi, aş putea spune, educativ, în adevăratul înţeles al cuvântului. Astăzi se face cu totul altfel, petrecerile poporale durează toată noaptea, când e timpul de odihnă, şi o nouă zi de muncă pentru gospodari şi gospodine. Ba, se întâmplă că petrecerile poporale au loc sâmbătă seară spre duminică. Cel ce a petrecut noaptea în atmosferă plină de praf, în ziua de duminecă, când în biserică se face slujba Dumnezeiască, doarme. Ba, sunt cazuri că petreceri, nunţi chiar, se aranjează în timpul de post.” („Glasul Bucovinei”, Anul XVIII, nr. 4565, Mai 1935)

Protest. „Protest în Tecuci! Zeci de beţivi cer ca birtul să nu mai deschidă aşa devreme, ca să doarmă şi ei mai mult.” (Times New Roman)

Rusia. Windows a elaborat o versiune specială pentru Rusia. La instalarea driver-ilor (pentru printer, modem, monitor… etc.) apare un mesaj: ”A fost detectat un dispozitiv nou, hai să bem pentru asta!”.

Suicid. Un vierme îi spune prietenei sale: Dacă nu te măriţi cu mine, mă arunc în faţa găinii!

Vârste (masculine). La 20 de ani le plac toate femeile. La 30 de ani le mai place doar o femeie. La 40 de ani le plac iar toate femeile, în afară de una. La 50 de ani rămân doar cu cea pe care o plăceau la 30.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: