În comparaţie cu exerciţiul 2007-2013

Întârzieri în atragerea fondurilor europene

> „Exerciţiul financiar 2014-2020 a mers foarte greu, în mod special din cauza ghidurilor foarte stufoase, foarte birocratice, care ne-au creat mari probleme” arată primarul Ion Lungu

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, semnalează procedurile deosebit de anevoioase şi îndelungate pe care le presupun promovarea, depunerea, aprobarea, semnarea contractelor de finanţare, implementarea, decontarea cheltuielilor şi urmărirea proiectelor europene. El este de părere că, în comparaţie cu exerciţiul financiar 2017-2013, etapele de parcurs au devenit mai dificile, iar cerinţele şi condiţiile de îndeplinit sunt mai drastice. Potrivit edilului-şef, în cauză ar fi şi proiectul prin care se intenţionează modernizarea sistemului centralizat de transport, furnizare şi distribuire a agentului termic, prin care se urmăreşte atragerea de finanţare europeană nerambursabilă în Cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Potrivit lui, la această dată se procedează la identificarea numerelor cadastrale ale tuturor conductelor, „o lucrare foarte mare, pe care o face firma Wareso Suceava”.

„Exerciţiul financiar 2014-2020 a mers foarte greu, în mod special din cauza ghidurilor foarte stufoase, foarte birocratice, care ne-au creat mari probleme. Suntem în postura în care am întârziat cu atragerea fondurilor europene în comparaţie cu exerciţiul financiar 2007-2013” semnalează edilul-şef. El a dat ca exemplu proiectul POIM de extindere şi reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare în judeţul Suceava, al ACET şi Consiliului Judeţean, din cauza blocării acestuia municipiul fiind forţat să introducă utilităţile pe cheltuiala bugetului local în cartierul Europa. Ion Lungu anunţa că pentru exerciţiul financiar european 2014-2020, Primăria Suceava ar avea un portofoliu de proiecte, aflate în diferite faze, valoarea acestora însumând circa 52,18 milioane de euro. Conform edilului-şef, efectiv se poate vorbi despre 13 proiecte cu finanţare nerambursabilă, dintre care 11 aferente Axei nr. 4 „Dezvoltare durabilă” a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. În cauză sunt „Sistem integrat de transport public ecologic”, cu achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, „Implementarea sistemului de management al traficului” şi „Achiziţia de mijloace de transport public”, respectiv de dotare cu încă 15 autobuze electrice, ultimele fiind depuse în cadrul Axei 4.1. În ceea ce priveşte Axa 4.2. „Reconversie şi reconstrucţie a terenurilor degradate”, vizate sunt „Amenajarea zonei de agrement de pe malul râului Suceava”; „Amenajarea unei zone de agrement în parcul Şipote”; „Centrul multifuncţional Arta” din Iţcani şi „Reabilitarea de spaţii publice în cartiere având comunităţi defavorizate”, respectiv a stadionului Iţcani. Tot în cadrul acestei axe, în domeniul educaţiei sunt evidenţiate construirea unei grădiniţe în cartierul Burdujeni-sat, a unei unităţi de învăţământ preşcolar în centrul Sucevei, precum şi a altei grădiniţe în cartierul Iţcani, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. De menţionat sunt şi proiectele de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi Colegiul Tehnic Alimentar, pentru învăţământul dual. În final, menţionate sunt şi proiectul „Creştere a eficienţei energetice” a clădirii Primăriei Municipiului Suceava şi proiectul „Administraţie eficientă pentru toţi”, în cadrul POCA 2014-2020.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: