La Fălticeni, dublu eveniment cultural

Lansare de carte Constantin Bulboacă şi expoziţie Mihail Gavril

Lansarea volumului “Vorbe vechi în haină nouă”, a prof. Constantin Bulboacă, i-a reunit pe fălticeneni duminică, 14 iulie. Este vorba despre o carte de aforisme, prefaţată de prof. Ioan Ţicalo şi ilustrată grafic de pictorul Mihail Gavril, lucrările originale constituindu-se într-o expoziţie interesantă şi foarte apreciată. Un număr mare de fălticeneni şi-au arătat respectul pentru scriitorul Constantin Bulboacă şi pentru pictorul Mihail Gavril, printre ei numărându-se şi primarul Cătălin Coman, care l-a felicitat pe autor pentru cea de-a doua apariţie editorială în acest an, după ce, în această primăvară, a lansat placheta „Hora cuvintelor”, cu poeme create între 2011 –2019, ilustrate grafic de talentatul pictor humorean Radu Bercea.

200 de cuvinte-titlu şi tot atâtea motive de gândire asupra realităţilor vieţii

Despre naşterea literaturii sapienţiale din cumpănirea minţii unora asupra realităţilor vieţii, cosmice, sociale, sufleteşti, a vorbit prof. Neculai Sturzu. Aparţin acestei literaturi sapienţiale în primul rând cărţile de căpătâi ale omenirii, Biblia, Filocalia şi, pentru musulmani, Coranul, la care se adaugă cugetările oamenilor din secolele care au urmat şi din vremea noastră, atâta vreme cât ne duc la nişte concluzii binefăcătoare pentru noi şi pentru semeni. Sunt cărţi de învăţătură, fie că este vorba despre aforism, cugetare, iar din latura literaturii tradiţionale sunt proverbele, zicătorile şi ghicitorile, care au dus la genul aforistic şi enigmatic, după cum a subliniat prof. Neculai Sturzu.

 „La Fălticeni, după ce în urmă cu aproape 100 de ani scriitorul şi profesorul Aurel George Stino colecţionase 900 de aforisme despre dragoste şi despre femeie, apare un contemporan, un eminent profesor de istorie şi manager de succes, protector al copiilor cu îndeletniciri artistice cu o carte de aforisme. Încă din volumul al doilea, «Hora cuvintelor», unde multe texte sunt poeme într-un vers, Constantin Bulboacă anunţă întrucâtva pasul spre literatura sapienţială. Găsim aici aproximativ 200 de cuvinte-titlu, de motive de gândire şi de creaţie artistică. La toate sunt de la patru până la zece aforisme, o cantitate importantă pentru cititorul atent; şi vă veţi convinge că avem de-a face cu aforisme adevărate. În literatura lumii aforismul se reprezintă ca o aserţiune, memorabilă, concisă. Uneori aforismul devine memorabil prin îndrăzneala gândului” a precizat prof. Neculai Sturzu.

Scriitorul care înmulţeşte talanţii

Ioan Ţicalo a avut un discurs cu implicaţii filologice, filosofice şi religioase despre ilustraţiile realizate de pictorul Mihail Gavril la aforismele lui Constantin Bulboacă; dar şi-a alocat şi timpul necesar pentru a zugrăvi în cuvinte alese portretul autorului şi a descrie talentul scriitoricesc al acestuia, talent pus între coperţi de cărţi destul de târziu.

„Privind tablourile acestea m-a izbit pictura insolită de pe zidurile unei biserici din Italia, unde este pictat un ţăran şi sub care scrie: «Eu vă hrănesc pe toţi». Apoi avem un mare general, iar sub el altă inscripţie: «Eu vă apăr pe toţi». Al treilea personaj este un episcop şi textul: «Eu vă sfinţesc pe toţi». Mai apare al patrulea personaj, întunecimea sa, cu gheare, abia ieşit din cazanul cu smoală, care spune: «Eu vă iau pe toţi dacă nu faceţi cum trebuie slujba în care sunteţi». Asta mă duce cu gândul la pilda cu talanţii din Biblie, iar dl Constantin Bulboacă a avut grijă să nu îşi îngroape talanţii pe care i-a primit la naştere. Se pare că în această înmulţire a talanţilor dumnealui, un rol catalizator îl are dna Eleonora (soţia poetului Constantin Bulboacă) pe care o are de cele mai multe ori pe lângă dumnealui” este de părere scriitorul Ioan Ţicalo.

Un condamnat la cuvânt

Cronicarul literar Mihaela Grădinaru a vorbit despre „debutul seniorial” a lui Constantin Bulboacă, toate poemele din primele două volume putând fi considerate „un alfabet din litere suprapuse”, fiind „poeme care curg foarte subtil unul din celălalt, alcătuind un neobişnuit palimpsest. Şi autorul este un palimpsest, o să vă spună imediat ce va lua cuvântul că el scrie aşa, din când în când, că este un hedonist, că face o groază de alte chestii… Vă rog frumos să nu vă lăsaţi înşelaţi de acest siaj de etichete pe care şi le aşază cu foarte multă uşurinţă. De fapt, Constantin Bulboacă este un scriitor foarte sensibil şi această sensibilitate se vede şi în volumele de poeme, şi în acest volum de aforisme. Cred cu putere că poetul nostru este un condamnat la cuvânt şi la cuvinte şi îi uram în aprilie să recidiveze şi să se mai lege cu încă un lanţ. Şi iată că nu a trecut jumătate de an şi Constantin Bulboacă vine în faţa noastră cu «Vorbe vechi în haină nouă»” a spus prof. Mihaela Grădinariu.

Săgeţi plecate din acelaşi arc

Fiind un om obişnuit cu mânuirea condeiului, scriitoarea Mihaela Grădinaru consideră „Vorbe vechi în haină nouă” o carte a spaţiilor înguste, a concentrărilor, iar această concentrare nu face nimic altceva decât să demonstreze puterea cuvintelor şi a cuvântului.

„De la actor şi actorie la zei şi zeităţi, în ordine alfabetică, asistăm la o radiografiere a unor detalii peste care uneori trecem cu foarte mare uşurinţă. În acest proces de radiografiere se suprapune acest suflet sensibil cu o minte lucidă şi ascuţită, cu o pană la fel şi cu o limbă aşijderea, adică ascuţită. Cartea mai poate fi văzută ca o fantă, o fantă care încearcă să producă deschideri în sufletele noastre, deschideri necesare pentru ca sufletul să-şi limpezească unele din problemele spirituale pe care ni le punem cu toţii. Bogate şi variate în conţinut şi expresii, aceste aforisme dovedesc o cultură vastă, pentru că nimeni nu se poate apuca de aşa ceva fără să aibă o bază foarte solidă şi un sistem referenţial la fel de solid, cu o plajă largă de trimiteri culturale, ce ajung inevitabil în contemporaneitate.

Cartea – o tolbă de săgeţi plecate toate din acelaşi arc şi măcar o parte au şansa de a ne izbi sufletul, aceasta fiind ţinta, iar întâlnirea cu o astfel de carte ne salvează pentru o bucăţică de timp. Săgeţile din acest volum sunt însoţite de ilustraţiile acestui pictor fabulos, în plină forţă creatoare, Mihail Gavril” a precizat Mihaela Grădinariu

„Sunt bogat pentru că sunteţi atât de mulţi alături de mine”

Constantin Bulboacă s-a născut la data de 12 decembrie 1952, în localitatea Ungureni, judeţul Botoşani, şi a îndeplinit cu vocaţie şi pasiune, până la pensionare, cariera de profesor de istorie. A debutat editorial în anul 2011, cu volumul de poezii intitulat „Din pulberi de stele”, prefaţat de scriitorul Varujan Vosganian şi ilustrat de artistul plastic Mihail Gavril, după care ideile şi creaţiile sale au rămas la stadiul de manuscris până în primăvara acestui an, când a publicat un nou volum. După apariţia celui de-al treilea, Constatin Bulboacă a făcut cunoscut că intenţionează să publice teatru, literatură pentru copii, un roman început în urmă cu foarte mult timp şi multe altele.

„Vă mulţumesc pentru că existaţi alături de mine, vă spun că vă respect, vă iubesc şi că nu am să mă opresc aici. Mulţumesc lui Dumnezeu că am alături de mine o Evă, Yin şi Yang, eu pe undeva sunt fondul, iar ea este forma. Să ştiţi că eu nu aş face nimic fără formă, eu vreau să o aplaud pe Nora, soţia mea, şi să nu mai spună unii răutăcioşi că poeziile şi aforismele le-a scris nevastă-mea. Că a încercat cu forma să o facă şi a făcut-o cu succes este altceva. Îi mai mulţumesc pentru că m-a binecuvântat cu o fată de excepţie, cartea fiind dedicată Alexandrei, ginerelui şi celor doi nepoţei.

Mulţumesc prietenilor pentru că nu puteam face ceea ce am prezentat astăzi fără munca de echipă şi fără sprijinul unor oameni generoşi care au fost alături de mine, ing. economist Simona Liliana Grosu şi juristul Mihai Dumitru Moroşan. Îi asigur şi pe ceilalţi sponsori generoşi că tot ce au dat ei eu voi dona copiilor, o mare parte din aceste cărţi ajungând gratuit în biblioteci.

A fost o părticică importantă din donaţii, cealaltă parte a pus-o Moş Crăciun. Eu nu mă îmbogăţesc scriind cărţi, eu sunt bogat pentru că sunteţi atât de mulţi alături de mine, sunt bogat că mă scol în fiecare dimineaţă şi văd lumina şi că îmi râde soarele, că pot să merg pe bicicletă, să înot, că pot să joc şah. Am multe tâmpenii în cap, dar printre astea voi găsi şi timpul să continui cu o piesă de teatru, scrieri pentru copii, am în cap de peste 30 de ani un roman. Mulţumesc şi prietenului meu, pictorul Mihail Gavril, pe care îl cunosc de când eram tânăr, un om generos care vorbeşte prin culoare, un om care sufletul şi-l expune în lucrările sale” a fost mesajul autorului.

Lucrări grafice care prin ansamblul lor completează aforismele

Deşi pe afişul expoziţiei nu a fost trecută ca un eveniment distinct, alături de lansare s-a propus publicului expoziţia cu lucrările de pictură şi grafică aflate între coperţile volumului „Vorbe vechi în haină nouă” şi realizate de Mihail Gavril, un pictor care a bucurat şi bucură în continuare privirile iubitorilor de artă din America, Australia, Asia şi Europa, care poate fi considerat şi coautor al cărţii. După o cronică a ultimelor expoziţii naţionale şi internaţionale făcută de prof. Mihaela Grădinariu, prof. Neculai Sturzu a vorbit despre lucrările care ilustrează aforismele lui Constantin Bulboacă.

„Puţini autori aflaţi la începutul carierei beneficiază de sprijinul unui plastician de primă mărime, cu zeci de expoziţii în lume. Ce m-a şocat încă de la pictura de pe copertă este că aceste lucrări plastice, grafica dlui Mihail Gavril, ilustrează aproape toate motivele, conotaţiile, afirmaţiilor din text. Recunoaştem peste tot motivul creaţiei, fie creaţia scriitoricească, fie creaţia plastică, recunoaştem peste tot motivul cuplului, ne vorbeşte mult despre dragoste, femeie, relaţia dintre bărbat şi femeie, deseori zborul, călătoria, plecarea cosmică, începând cu coperta primă, unde este reprezentată nava cosmică. Deseori în aforisme se vorbeşte despre o eventuală călătorie a pământenilor către alte planete, călătorie accentuată de Mihail Gavril. Lucrările par a fi sub influenţa cubismului, a artei colajului, dar nu sunt colaje, sunt lucrări grafice integrale care prin ansamblul lor spun atât de multe astfel încât ajungem să credem că domnul Bulboacă a vrut să ilustreze lucrările artistului Mihail Gavril” a spus Neculai Sturzu.

Mihail Gavril, unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pictori români contemporani, dublu licenţiat în pictură şi artă monumentală, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Bucureşti, născut la Fălticeni pe 9 noiembrie 1961, a preferat să lase lucrările de pe simeze să vorbească în locul său.

„La mine este mai greu cu vorbitul. Mai bine mă exprim pe pânză, pe pereţi, pe hârtie, nu are rost să candidez la vorbire când sunt atâţia vorbitori care ştiu atât de bine să le spună pe toate, sunt foarte informaţi de tot ceea ce se întâmplă. Nu îmi rămâne decât să felicit autorul şi în primul rând publicul fălticenean mare amator de cultură” a spus pictorul Mihail Gavril.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: