Bioenergy şi Thermonet cer majorarea tarifului de transport şi distribuire a gigacaloriei

> Autorităţile administraţiei publice locale sucevene nu sunt dispuse să aprobe o creşte mai mare de 10%, asigurând că populaţia va plăti, ca până acum, 240 de lei/gigacalorie > „Din start, spun foarte clar şi ferm, sucevenii vor avea căldură în iarna 2019-2020 şi nu vor plăti mai mult pentru gigacalorie” a declarat primarul Ion Lungu

 Primăria Municipiului Suceava a început deja demersurile pentru asigurarea încălzirii locuinţelor branşate la sistemul centralizat de termoficare în sezonul rece 2019-2020.

Primarul Ion Lungu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că în perspectiva apropiatei rectificări a bugetului de stat, cea de la finele lui iulie, autorităţile administraţiei publice locale sucevene au înaintat un necesar la Guvern, printre solicitări numărându-se şi suma de 15 milioane de lei pentru termoficare.

„Sper să primim măcar ceva din această sumă” a spus Lungu.

Pe de altă parte, atât Bioenergy, producătorul energiei termice, cât şi Thermonet, prestatorul serviciului de transport, furnizare şi distribuire a agentului termic, s-au adresat Primăriei şi Consiliului Local Suceava în vederea aprobării bilanţului energetic. În acelaşi timp, cele două firme pretind şi o majorare a tarifului pentru transportul, furnizarea şi distribuirea agentului termic. Aceasta după ce, în urmă cu circa un an, a fost majorat preţul de producere a gigacaloriei livrate la gardul centralei pe biomasă din Lunca Sucevei.

Drept urmare, pe masa deliberativului municipal va ajunge, în şedinţa ordinară din luna august, o propunere de majorarea cu 10% a tarifului în cauză.

„Evident că există în continuare pierderi, chiar şi peste cele standard recunoscute prin lege de 15 până la 20%. O cauză a creşterii acestor pierderi o reprezintă şi numărul persoanelor care s-au debranşat, chiar dacă nu sunt exagerat de multe. Însă, la o cantitate mai mică de energie, costurile cresc” explică edilul-şef sucevean, menţionând că actualizarea cu indicele de inflaţiei a tarifului nu mai fost făcută de 5 ani.

Dacă legislativul local va aproba proiectul de hotărâre, tariful subvenţionat, adică partea care revine Primăriei, va creşte de la 208,05 de lei pe gigacalorie la 229,47 de lei pe gigacalorie. Aceasta în condiţiile în care costul de transport şi distribuire la Thermonet va spori de la 448,5 de lei pe gigacalorie la 469,47 de lei pe gigacalorie, respectiv cu aproximativ 20 de lei. În acest context, suma pe care bugetul local o suportă cu achitarea subvenţiei va cunoaşte o majorare două milioane de lei, respectiv un milion de lei pentru prima parte a sezonului rece, iar încă un milion de lei, pentru cea de a doua parte, de la începutul anului 2020.

Conform lui Ion Lungu, majorarea operată nu va afecta populaţia, consumatorii casnici urmând a achita tariful vechi de 240 de lei pe gigacalorie. „Din start, spun foarte clar şi ferm, sucevenii vor avea căldură în iarna 2019-2020 şi nu vor plăti mai mult pentru gigacalorie. Sigur, aceasta cu eforturi mari din partea Primăriei” a declarat primarul municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: