Toţi pentru unul

Nu cred că s-a mai întâmplat undeva în lume ca un popor întreg de săraci să fie la cheremul unui singur individ, Măria Sa, Coruptul Suprem! Toate evaluările, studiile, rapoartele economice interne şi mai ales externe demonstrează fără tăgadă că România este jefuită sistematic de o elită de pradă, căpătuită şi hrăpăreaţă, a diriguitorilor egoişti, şi nu de azi, de ieri, din pricina căreia suferă de sărăcie aproape 40% din populaţie, dar Măria Sa, Coruptul Suprem, este ţinut în braţe de clasa conducătoare şi de legiuitori. De câţiva ani buni, singura preocupare politică a Puterii este scăparea de dosare penale şi fentarea Justiţiei şi nicidecum pedepsirea hoţilor şi recuperarea bunurilor furate. În ce scop? Pentru a se îmbogăţi ei şi ai lor şi a menţine în sărăcie şi dependenţă de ajutoare populaţia acum şi în vecii vecilor. Apoi să le poată fura şi votul.

Măcar în această privinţă avem unitate de vederi la vârful Puterii, deşi acum unitatea de vederi e împotriva celor mulţi pe care se laudă prim-ministra Viorica Dăncilă că îi slujeşte. Să sperăm că atunci când vor veni să le ceară cetăţenilor votul fiecare alegător va şti de unde i se trage sărăcia.

Ca să nu se vadă mârşăvia, au schimbat legea: nu mai e legal să sesizăm corupţia şi furtul după trecerea unei perioade de timp de ei înşişi stabilită, ca să zicem apoi că hoţul neprins e negustor cinstit. Chiar dacă lucrătorii serviciilor secrete şi alţii au probe fără dubii că s-a furat şi unde s-au ascuns banii, bunurile furate, ei, bine, probele lor sunt ilegale, oricât de evidente ar fi. În baza unor astfel de schimbări legislative e de aşteptat ca niciun mare corupt şi hoţ să nu mai sufere rigorile legii, iar păgubiţii, contribuabilii să rămână mereu bătând din drâmbă. Şi apoi care procuror se mai leagă acum de corupţii cu gulere albe?

Nici recuperarea prejudiciilor şi a bunurilor furate, a banilor jumuliţi din contracte cu statul şi mită nu mai merge cum nu prea a mers nici până acum. Sunt foşti condamnaţi urmăriţi de zeci de ani pentru nerecuperarea sumelor datorate statului sau inşi care au rămas şi rămân în continuare după executarea pedepselor oameni bogaţi fără să tragă la coasă, sapă sau şaibă ori fără că-şi pună mintea la lucru la un loc de muncă. În condiţiile în care recuperarea unor astfel de bunuri şi bani se face în ţările occidentale până la al nouălea neam şi până la ultimul sfanţ.

Acum, al treilea personaj principal din PSD lasă a se înţelege că partidul „va face totul” pentru eliberarea din puşcărie a liderului său, ceea ce înseamnă că toate energiile vor fi canalizate spre acest ţel ca şi până acum, iar ultimele evenimente o demonstrează cu prisosinţă: CCR le-a dat apă la moară avocaţilor care vor cere rejudecarea tuturor dosarelor de corupţie şi iertarea, scoaterea din cauză a celor ce urmează a fi cercetaţi de judiciari. Nu contează că majoritatea cetăţenilor a votat la referendum că graţierea infracţiunilor şi a pedepselor pentru corupţie nu poate fi legiferată. Iată că s-a găsit altă cale de a ocoli legea.

S-a ajuns ca oamenii cinstiţi, care-şi plătesc corect dările la stat, cei ce sunt păgubiţi prin manevre hoţeşti să nu mai fie ocrotiţi de lege şi de instituţiile statului, ci infractorii, iar aceştia, simţind de unde bate vântul, le râd în nas şi continuă să-şi doteze odraslele cu funcţii bine plătite la stat, cu bolizi scumpi, cu palate şi conturi grase, cu vacanţe în ţări exotice, ca apoi să sfideze „prostimea”, „ciumpalacii”, talpa ţării… Numai că sfidarea provoacă frustrare.

Între timp, se abate atenţia populaţiei aglomerând spaţiul public cu fel de fel de gogoşi mediatice, care de care mai tentante: câte 10 lei pentru fiecare zi prezentă la şcoală, cică pentru a eradica abandonul şcolar ori obligaţia ca toţi copiii să-şi susţină financiar părinţii cu o cotă de 25% din câştigul lor, ca şi cum n-ar fi contribuit o viaţă pentru o pensie amărâtă. Modelul este chinez, indian, numai că acolo noţiunea de pensie este altfel definită.

Pe de altă parte, formaţiunile de la putere creează o agendă publică proprie cu evaluări, certuri, demiteri şi demisii la vârf, cu iniţiative de tipul: „de mâine, de săptămâna, luna… viitoare” vom face şi vom drege…, inclusiv „vom face o autostradă cap-coadă”, dar de apucat de lucru nici că se apucă.

Oare ce viitor poate avea o asemenea formaţiune politică?

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Cap patrat,cu colțuri ascuțite… Cât de prost să fii ca să debitezi,aproape zilnic, ce debitează acest domn Dogmegea?
    Bine zice domnul Mihai Grigore:blue!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: