Printr-un proiect realizat de Asociaţia Rădăuţiul Civic şi Fundaţia pentru SMURD

Rădăuţenii au învăţat să acorde primul ajutor

Asociaţia Rădăuţiul Civic, în colaborare cu Fundaţia pentru SMURD şi cu sprijinul Casei de Cultură a municipiului Rădăuţi, a organizat primul curs de prim ajutor de bază duminica trecută, la Casa de Cultură din Rădăuţi. Cele 25 de locuri disponibile au fost ocupate în câteva zile de la lansarea înscrierilor.

Participanţii au învăţat despre procedeele de acordare a primului ajutor şi au exersat manevrele de bază în resuscitarea cardiorespiratorie la adult şi copil, poziţia laterală de siguranţă şi dezobstrucţia de cale aeriană superioară la adult şi copil.

Prevenţia este foarte importantă, pentru că astfel pot fi reduse cazurile de agravare a stării de sănătate a victimelor – lucru ce se întâmplă deseori din cauză că martorii la o situaţie de urgenţă medicală nu ştiu cum să reacţioneze până în momentul în care soseşte ajutorul medical calificat, solicitat prin apel la numărul unic 112. Viaţa unei persoane accidentate depinde de multe ori de cât de repede este acordat primul ajutor şi de cât de pregătită este persoana care acordă primul ajutor.

Patru din cinci stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă, iar fiecare minut de întârziere a aplicării manevrelor de resuscitare unei victime aflată în stop cardio-respirator scade şansele de supravieţuire cu până la 10% pe minut.

„Este evident de ce e bine ca fiecare dintre noi să cunoască elementele de bază din acordarea primului ajutor şi este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să aloce timp pentru a învăţa cum să salvezi o viaţă, pentru că cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă!” a declarat Alina Popescu, coordonatoarea echipei de voluntari a Fundaţiei pentru SMURD în judeţul Suceava.

„Suceava este judeţul care a înregistrat 100 decese/lună din cauza afecţiunilor cardiace, iar această iniţiativă a apărut tocmai pentru că există o nevoie reală în judeţ pentru o activităţi de prevenţie adresate adulţilor. Ne-a bucurat interesul rădăuţenilor pentru acest curs şi sperăm ca prin această iniţiativă să putem schimba acele statistici îngrijorătoare. Ne-am bucura să vedem în viitor investiţii şi în cât mai multe defibrilatoare amplasate în locuri publice din judeţ, măcar din principalele oraşe, dar şi un apel constant chiar din partea medicilor cardiologi care să îndrume pacienţii şi rudele acestora sau să le recomande să urmeze un curs de prim ajutor” a menţionat Luca Ciubotaru, preşedinte al Asociaţiei Rădăuţiul Civic. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: