Asistenţa socială nu poate fi realizată doar de Direcţia de Asistenţă Socială

> Aceasta a fost „morala” campaniei „Porţi deschise către comunitate” de anul acesta

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a anunţat ieri finalul celei de a V-a ediţii a campaniei „Porţi deschise către comunitate”.

În cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat şi reprezentanţi de instituţii judeţene şi activişti din cadrul mai multor ONG-uri şi asociaţii, directorul executiv Nadia Georgeta Creţuleac a punctat acţiunile şi rezultatele campaniei desfăşurate în perioada 1 aprilie – 31 mai.

Obiectivul principal a fost şi anul acesta, dar la un nivel mai amplu, acordarea asistenţei sociale celor aflaţi în nevoie, printr-o mai strânsă, corectă şi eficientă colaborare interinstituţională.

În cuvinte mai simple, toate acţiunile din campanie s-au desfăşurat potrivit moralei din proverbul românesc „Cămaşa e mai aproape de piele decât sumanul”.

În acest spirit, întâlnirile au marşat cu insistenţă pe ideea conştientizării de către administraţiile locale că asistenţa socială nu poate fi realizată doar de direcţia din subordinea Consiliului Judeţean, ci este o sarcină, în primul rând, a primăriilor din teritoriu. Acestea pot face acolo, la „locul faptei”, mai mult decât fac în prezent, pot deschide uşa mai larg ONG-urilor şi asociaţiilor, care sunt parteneri ideali, solidari şi de mare ajutor în rezolvarea problemelor sociale ale comunităţii. Abia după ce s-ar fi consumat toate resursele locale în sprijinirea adulţilor şi copiilor aflaţi în situaţii de risc, ar trebui să fie solicitată intervenţia instituţiei judeţene.

„Scopul campaniei a fost, pe lângă prezentarea serviciilor noastre, promovarea iniţiativelor publice sau private din comunităţile care acordă o atenţie deosebită asistenţei sociale, comunităţile care şi-au dezvoltat servicii sociale la nivel local, dar şi să facilităm dezvoltarea relaţiilor de colaborare între autorităţile publice locale şi ONG-uri” a declarat Nadia Creţuleac.

Pentru cine se plânge ar exista şi soluţii

Urmând diferite planuri de interes, întâlnirile DGASPC au reunit la discuţii aproape 100 de reprezentanţi ai autorităţilor locale, respectiv primari, viceprimari, secretari, şefi de servicii sociale, dar şi reprezentanţi ai unor ONG-uri şi asociaţii partenere de mai mulţi sau mai puţini ani, ai instituţiei judeţene de asistenţă socială, respectiv Fundaţia FARA, Organizaţia „Salvaţi copiii”, HHC România, „Te Aud România”, asociaţiile „Ajungem mari”, „Institutul pentru parteneriat social „Bucovina”, „Tineri de succes”, „Betel”, „PACT” .

La aceeaşi masă, autorităţile locale au arătat ce pot face şi ce nu pot face prin forţe proprii, ONG-urile au venit cu oferta de servicii cu care ar putea interveni la nivel local, în proiecte mai ample precum dezvoltarea de servicii sociale în comunităţi, dar şi concret, pe caz, în scopuri precum prevenirea abandonului şi separarea copilului de familie, abandonul şcolar, sprijinirea persoanelor vârstnice etc. La rândul lor, reprezentanţii DGASPC au venit cu lista lor de servicii şi a proiectelor în curs de desfăşurare.

„Am putut concluziona că primăriile locale se confruntă cu cel puţin una sau mai multe dintre problemele ridicate de specialiştii noştri cu practică de 22 de ani în asistenţă socială, precum abandonul şcolar, copii rămaşi acasă singuri, fără reprezentant legal, copii abuzaţi prin cerşetorie, exploatare prin muncă, violenţă şcolară, bătrâni singuri acasă, lipsa locurilor de muncă, părinţi dependenţi de alcool, lipsa mijloacelor de integrare în familie a copiilor din sistemul de protecţie.

Împreună am putut însă identifica şi soluţii la unele probleme. Acestea ar fi parteneriate public-private, înscrierea de proiecte care să atragă fonduri europene, parteneriate zonale între autorităţi publice locale. Astfel se pot înfiinţa echipe mobile comunitare sau zonale pentru consilierea şi susţinerea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, reţele de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice sau cu dizabilităţi, singure, cabinete de educaţie parentală, centre after school pentru reducerea abandonului şcolar şi alte servicii ce se pot dezvolta în comunitate” a comunicat directorul executiv al DGASPC Suceava.

„Suntem impresionaţi de ceea ce am văzut aici”

La conferinţa de presă de ieri şi în cadrul campaniei „Porţi deschise către comunitate” a participat şi o delegaţie din Republica Moldova, condusă de Vladimir Nicuţă, vicepreşedinte al Consiliului Regional Soroca.

La o întâlnire din campanie, din luna aprilie, membrii delegaţiei au vorbit despre schimbările de bun augur intervenite din 2015 încoace în Republica Moldova, orientate pe rezolvarea problemelor sociale la nivel local, aşa cum îşi doreşte şi instituţia de protecţie socială a judeţului Suceava.

În Republica Moldova primăriile au specialişti ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei care instrumentează cazurile în localitatea în care sunt identificate, iar primarul este cel care semnează orice dispoziţie ce relevă o situaţie de urgenţă.

„Pentru noi, relaţiile care s-au stabilit cu Consiliul Judeţean Suceava sunt ceva absolut deosebit şi sunt apreciate la nivel foarte înalt. Reamintesc despre prima colaborare privind atragerea de mijloace substanţiale într-un alt domeniu decât cel discutat astăzi a fost «Bijuterii medievale», cu implicarea Muzeului Naţional al Bucovinei. Apreciem extraordinar de mult contribuţia financiară considerabilă, de 60.000 de euro, pe care CJ Suceava a acordat-o anul trecut pentru îmbunătăţirea condiţiilor în Spitalul Raional Soroca. De asemenea, suntem parteneri, alături de CJ Suceava, într-un proiect finanţat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, «Trasee ştefaniene» şi, iată, şi această invitaţie din partea DGASPC Suceava pe care am primit-o cu mare consideraţie.

Suntem impresionaţi că celor relatate în aprilie despre situaţia asistenţei sociale în regiunea Soroca le-aţi acordat atâta atenţie, punctând ceea ce se deosebeşte de ceea ce prestaţi la Suceava. Vă spun însă că suntem impresionaţi de ceea ce am văzut aici, la centrele dvs. de plasament. Cu regret vă spun, din cauza situaţiei financiare, nu dispunem de centre de plasament cu specializare înaltă, cum există la dvs. După semnarea de către Guvernul Republicii Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, noi, la nivel raional, ne-am orientat nu atât spre crearea şi finanţarea centrelor, cât spre crearea şi finanţarea serviciilor destinate copiilor şi adulţilor în situaţii de risc. Nu avem însă toată capacitatea de a face faţă nevoilor la nivel local, iar experienţa dvs. este pentru noi foarte importantă şi de aceea ne aflăm aici” a fost mesajul public al vicepreşedintelui CR Soroca.

A V-a ediţie a campaniei „Porţi deschise către comunitate” s-a încheiat cu vizitarea centrelor rezidenţiale pentru adulţi şi copiii aflate în administrarea DGASPC Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI