Alegerile, prezenţa la vot peste aşteptări

> Autorităţile, din nou surprinse de afluenţa la secţiile de votare din străinătate > În multe locuri s-a aşteptat ore întregi până s-a putut vota > Participanţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de organizarea votului > În pofida acestei situaţii, votul în străinătate nu a fost prelungit

Şi în comparaţie cu alegerile parlamentare precedente şi, probabil, cu aşteptările politicienilor, prezenţa duminică la vot a fost semnificativ mai mare.

Astfel, până la ora 19, la Suceava votaseră pentru europarlamentare 230.600 cetăţeni cu drept de vot, cifră ce reprezenta 38,02 la sută din numărul total al celor înscrişi pe liste. Rezultatul, mult mai mare decât cel de la ultimele alegeri europarlamentare, este, totuşi, sub media pe ţară.

La aceeaşi oră, la nivel naţional, votaseră pentru viitorii aleşi în Parlamentul Europei 42,87 din românii cu drept de vot, aproape dublu decât la europarlamentarele din 2014.

Pentru referendum, la ora 19, votaseră 193.631 de suceveni, adică 32,07 la sută din totalul celor înscrişi pe listele de vot. O medie mai mică decât cea la nivel naţional – de 35,86 la sută, ea însăşi mai mică decât la referendumul din anul 2009, când prezenţa la vot a fost de 46,89 la sută.

A fost, totuşi, un scrutin reuşit, mai puţin însă în străinătate, unde românii au stat în general la cozi imense, aşteptând ore întregi până ajungeau în faţa urnelor. Ei au acuzat proasta organizare, fiind invocat numărul mic de cabine de vot.

Suceveanul Bogdan Curic scria că la secţia de votare din Liege e bătaie de joc. „După aprox. 5 ore, la Liege începe bătaia de joc: „Nu va convine, mergeţi la Brussel”, „oricum stați degeaba, pentru că se termină buletinele”… se merge pe principiul că lumea o să renunţe la vot din diverse motive: sete, foame, nevoi fiziologice… şi chiar funcţionează. După ce am pierdut jumate de zi pe stradă, constat cu stupoare că adevărata coadă e în hotel, unde se înghesuie lumea până la ultimul etaj. Pentru a mai trage de timp până la închidere, comisia întârzie procedura de vot punându-i pe alegători să completeze declaraţii precum că nu au votat în altă parte. Lumea care stă de la 8, deja pleacă şi uite-aşa ne-am c(…)t în democraţie, aşa cum s-a c(…)t Virginel în elicopter”, a scris suceveanul pe pagina sa de socializare.

„4 -5 ore coada pentru votat la Frankfurt, Offenbach, cel puţin 3-4000 mii de cetăţeni”, scria şi Romy Rusu pe pagina sa de socializare.

Biroul Electoral Central îşi motivează refuzul de a prelungi votul pe prevederile art. 46, al. (1) din Legea 39/2007, care precizează clar intervalul orar în care se desfăşoară votul: 7 – 21, dar şi pe prevederile articolului 15 (1) al Legii 3/2000, care precizează: „În situaţia în care referendumul naţional are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”, arată articolul 15 (1) a Legii 3/ 2000. (C.n.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: