Suceava Blues Festival „Fani Adumitroaie”

– ediţia a X-a, 6–9 iunie 2019 –

Pentru câteva zile frumoase de început de iunie, Suceava devine un oraş plin de oameni îndrăgostiţi de atmosfera unui festival muzical cu o personalitate distinctă, aflat anul acesta la a X-a ediţie şi la 18 ani de la prima apariţie.

Capetele de afiş ale acestei ediţii sunt americanii Robben Ford (6 iunie) şi Eric Gales (7 iunie), artişti cu un box-office impresionant, multipli nominalizaţi ai premiilor Grammy, care fac din ediţia de anul acesta a Suceava Blues Festival „Fani Adumitroaie” un eveniment major de blues în România.

Pe aceeaşi scenă cu aceştia vor mai urca, pe 6 iunie: Joe Rusi Trio & Leslie Smith (Norvegia, SUA) şi BluemanS (România), pe 7 iunie: Rareş Totu Midnight Sun featuring Dean Bowman (România, SUA) şi John Montana & The Contact (UK), iar pe 8 iunie: Vlad Prisacariu (România), Berti Barbera & Nicu Patoi (România) şi Vali „SirBlues!” Răcilă & Raul Kuşak: Handmade Blues (România).

Robben Ford este unul dintre cei mai cunoscuţi 100 de chitarişti ai lumii şi unul dintre cei mai premiaţi artişti de blues şi jazz. Privit în primul rând ca un bluesman, opera lui se întinde de la blues la rock şi jazz, la funk şi dincolo de aceste genuri, toate oferite cu un stil spontan şi accesibil. Colaborările sale pot face foarte uşor subiectul unei întregi enciclopedii, de la Miles Davis la Joni Mitchell, George Harrison sau Mavis Staples.

Eric Gales a crescut într-o familie religioasă. Împreună cu fraţii lui, Eugene şi Manuel, asculta Jimi Hendrix, Cream, Muddy Waters, Blue Cheer, Albert King, John Lee Hooker, King’s X şi Stevie Ray Vaughan. Micul Eric, care avea doar 4 ani, a absorbit totul şi de aici a pornit povestea incredibilă de blues, hard rock şi psychedelic. Dreptaci fiind, el a învăţat să cânte de la fraţii săi mai mari, care erau stângaci, de aici şi explicaţia modului ieşit din comun în care ţine chitara, pe stânga şi cu susul în jos. E poreclit „The God Gifted Guitarist” şi a câştigat titlul de cel mai bun Artist de blues-rock al lumii în 2019.

Joe Rusi e chitarist, pianist, compozitor, profesor de muzică, deţinător al mai multor distincţii culturale norvegiene. Joe are un rol special anul acesta: să cânte împreună cu o foarte valoroasă solistă şi pianistă din New Orleans – Leslie Smith. De altfel, colaborarea dintre cei doi a început odată cu înregistrarea primului album de studio al lui Joe Rusi, şi a continuat cu „Who I am“, produs tot în New Orleans, alături de mari artişti de blues, disc ce a fost nominalizat la Norwegian Grammys Awards.

Rareş Totu nu este chitarist de blues sau rock, este pur şi simplu chitarist. Unul considerat a fi cel mai bun şi în România, dar şi în Ungaria. Proiectul său Rareş Totu’s Midnight Sun va fi completat de prezenţa lui Dean Bowman, un american despre care Guardian Music zice că „e sentimental, carismatic şi de o tehnică desăvârşită… o stea”.

Vali Răcilă foloseşte alternativ patru chitare, mânuite cu tehnici diferite precum slide sau fingerpicking, acompaniindu-şi astfel interpretările vocale. La Suceava, va urca pe scenă cu Raul Kuşak, unul dintre cei mai mari pianişti din România.

Berti Barbera şi Nicu Patoi pornesc la drum cu un nou proiect, preocupaţi de permanenta legătură dintre ei şi public, nerăbdători să-şi prezinte materialul care va constitui viitorul lor album, „Blue Drop”, o captivantă colecţie de piese blues, abordate divers şi modern, în binecunoscuta manieră de duet. În preajma lansării, cei doi complecşi muzicieni vor testa noile piese incluzându-le în repertoriul lor de concert.

John Montana avea 6 ani când interpreta un fragment dintr-o sonată de Mozart în faţa unui public destul de numeros. La 12 ani a primit prima chitară. Un cadou de bun augur, am zice, mai ales că destinatarul lui este primul, probabil şi singurul, chitarist român care a concertat pe scena celui mai faimos club din lume Cavern Club Liverpool.

Alexandru Cismaru (Bluemans) e un tânăr talentat, născut la Tulcea. În copilărie, a fost influenţat de Led Zeppelin, AC/DC, Deep Purple, Pink Floyd, Whitesnake/ David Coverdale şi Joe Satriani/ Steve Vai. A mai crescut şi s-a apucat de studiat Jimi Hendrix, Jeff Beck, S.R.V., Eric Clapton, Gary Moore. Aşa a ajuns să fie un muzician pasionat de Blues-Soul-R & B-Jazz-Funk-Rock.

Vlad Prisacariu a început studiul chitarei la vârsta de 10 ani şi a progresat rapid şi constant. În anul 2016 a câştigat premiul 1 în cadrul Iaşi Guitar Festival, ulterior susţinând concerte alături de trupa Soul Serenade şi Andre Cerbu &The Crossroads, dar şi miniconcerte solo interpretând piese celebre din repertoriul Tommy Emanuel şi Chet Atkins. Şi are doar 18 ani, proaspăt împliniţi.

Ediţia din 2019 propune amplasarea scenei principale pe Esplanada Casei Culturii (lângă Palatul Administrativ), cu acces gratuit în 3 seri de spectacole în aer liber.

Festivalul, în sine, este o poveste dincolo de eveniment. S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoştinţa pe care prietenii lui Fani Adumitroaie – cel mai important artist de blues pe care l-a avut Suceava şi unul dintre pionierii bluesului din România – i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viaţă.

În cele nouă ediţii de până acum au concertat nume sonore pe scena Festivalului. Din România au participat artişti cunoscuţi ca Nightlosers, Rareş Totu, Raul Kuşak, Vali Răcilă, A.G. Weinberger, Mike Godoroja, Cyfer, Sorin Chifiriuc, Quo Vadis, Semnal M, Florin Giuglea, Berti Barbera, Marcian Petrescu, dar şi artişti tineri ca Axis sau Andrei Cerbu. Au fost şi artişti români stabiliţi în străinătate: Marius Dobra (Austria), Joe Rusi (Norvegia) sau Johnny Mitrache (Franţa). Artişti de top din Europa ca Henrik Freischlader (Germania), Blue Family & Ana Radzic (Serbia), Tiny Legs Tim (Belgia), Borsodi Blues (Ungaria), Giles Robson, Lee Hedley sau Malone Sibun Band (UK), dar şi nume importante din SUA ca Matt Schofield, KirK Fletcher, Josh Smith, Dean Bowman, Clay Windham, Ryan Donohue au adus recunoaştere Festivalului şi au contribuit la reuşita acestuia. Toţi aceştia, dar şi standardul artistic ridicat al evenimentului, au făcut ca publicul să fie prezent în număr din ce în ce mai mare, iar Festivalul să devină o emblemă culturală a Sucevei şi a României, o manifestare de talie europeană.

Festivalul a trecut şi el prin numeroase schimbări. De la ediţia pilot din „Lăptăria lui Enache” (prilej cu care a fost lansat şi unicul produs discografic al lui Fani Adumitroaie: „BLUES CON-FUSION”), trecând prin diverse locuri (Casa de Cultură, Club 60, Talcioc Cultural, Gârla Morii, Cetatea de Scaun a Sucevei) şi folosind denumiri care s-au schimbat şi ele (MusicFest, Blues No Mercy, Blues Con Fusion), evenimentul a crescut ca valoare, înglobând, sub umbrela sa, pe lângă artişti, public şi parteneri media, sponsori din businessul local sau voluntari din cadrul ONG-urilor locale.

Suceava Blues Festival a devenit un reper cultural important al acestei regiuni şi a consolidat o formulă sustenabilă prin care arta, divertismentul şi educaţia „fuzionează”. Alte arte, ca filmul, pictura, fotografia se alătură şi ele acestui eveniment. Un concert filmat la ediţia din 2014 şi lansat ca produs live al unui artist prezent în Festival, un documentar intitulat „The Story. The City. The Blues” care spune povestea ediţiilor de până în 2016, expoziţii ale unor artişti plastici, lansări de carte, fotografii şi eseuri ale unor jurnalişti locali, workshopuri gratuite, toate se suprapun ideii că artele se pot îmbina armonios în cadrul Suceava Blues Festival „Fani Adumitroaie”. Mai multe găsiţi şi pe facebook.com/suceavablues.ro.

Vă invităm să faceţi parte din poveste! (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: