Hram la Sihăstria Putnei

În 19 ani „pustia de dinainte a înflorit precum crinul”

> La hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a făcut referire la reînfiinţarea aşezământului monahal şi a afirmat că din 1990 până în prezent, prin „binecuvântarea lui Dumnezeu şi dărnicia credincioşilor (…), pustia de dinainte a înflorit precum crinul”.

„Din puţinul dumneavoastră s-a făcut ceea ce vedem aici. După 1989 am început puţin câte puţin şi iată ce este acum. Atâtea chilii, atâtea spaţii pentru pelerini şi biserica aceasta frumoasă şi atâţia oamenii care vin la mănăstire! Cine credea atunci că vom ajunge aici?”, a spus ierarhul în omilia rostită la hramul mănăstirii, închinată sfinţilor Sila, Paisie şi Natan.

Începuturile vieţii monahale la Sihăstria Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaşte o înflorire deosebită, ca mai apoi, după ocuparea nordului Moldovei de Imperiul Habsburgic (1775), mănăstirea să fie desfiinţată, precum majoritatea aşezămintelor monahale din Bucovina.

Mănăstirea a fost reînfiinţată în 1990

În cuvântul său, Arhiepiscopul Pimen a rememorat cât de greu a fost la început când, de la Mănăstirea Putna, venea „un preot să slujească însoţit de un cântăreţ, un monah”.

„Munca, cinstea, credinţa şi nevoinţele duhovniceşti toate, cu darul lui Dumnezeu, cu dărnicia dumneavoastră au făcut ca pustia de dinainte să înflorească precum crinul, floarea cu cel mai puternic miros”, a reiterat ierarhul.

La începutul Postului Mare din anul 1990, un monah putnean, retras pe locul fostului schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută.

La puţin timp după aceasta, în 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici au fost descoperite mormintele celor trei cuvioşi: Sila, Paisie şi Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara şi răspândind bună mireasmă.

Canonizarea sfinţilor putneni

Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna şi a 20 de ani de la resfinţirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa sa din 6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfinţilor a Cuvioşilor Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai.

Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc în 14 mai 2017. (Basilica.ro; Foto: RALUCA ENE)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: