In memoriam Profesor Ioan Iosep

 S-a stins unul dintre cei mai respectaţi profesori ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Ioan Iosep, eminent exponent al şcolii geografice sucevene, cercetător complet şi model de conştiinciozitate şi dăruire pentru generaţii de geografi şi istorici.

Născut la Vama, judeţul Suceava, în iarna anului 1943, Ioan Iosep a urmat cursurile Liceului „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc şi pe cele ale Facultăţii de Geografie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a şi susţinut, în 1999, teza de doctorat „Studiu geografico-economic al Obcinelor Bucovinei”, sub îndrumarea profesorului I. Şandru.

În 1967, a fost admis prin concurs la Institutul de Învăţământ Superior din Suceava, ca asistent universitar al profesorilor Laurian Someşan şi Nicolae Popp, remarcându-se ca dascăl cu har pedagogic, fin observator de teren şi cercetător meticulos în domeniile care l-au consacrat: Geografie istorică, Geografie umană şi economică a României, Geodemografie, Toponomastică şi etnogeografie, Geografia agriculturii. Activitatea ca membru al comunităţii academice sucevene a fost una remarcabilă, deşi întreruptă între 1986-1990, ca urmare a suspendării programului de studiu de Istorie şi geografie, când a fost profesor la liceele de prestigiu din Suceava. A revenit în învăţământul superior în 1990, la Departamentul de Geografie, ca lector universitar şi apoi conferenţiar universitar. Chiar şi după ieşirea la pensie, în 2008, a susţinut şi publicat lucrări ştiinţifice alături de colegii de departament, dovedind mereu că avea foarte multe de spus şi transmis, fiind deseori căutat de colegii geografi pentru opiniile sale de mare valoare. Profesorul Ioan Iosep a deţinut şi funcţii administrative, care i-au adus respectul şi recunoaşterea colegilor: şef al Departamentului de Geografie (1996-1997), şef al Departamentului de Învăţământ la Distanţă (2001-2004), prodecan al Facultăţii de Istorie şi Geografie (2004-2008).

Cercetător de mare profunzime ştiinţifică, respectat şi acceptat ca magister, el a îndrumat generaţii de studenţi geografi cu rigoare şi meticulozitate, remarcând mereu acurateţea informaţiilor atent referenţiate şi cartografierea corectă a informaţiei geografice.

Profesorul Iosep îndemna tinerii cercetători să descopere sursa informaţiei, originalitatea transmiterii şi asumării acesteia, şi s-a remarcat ca îndrumător neobosit al tinerilor cercetători, devenind unul dintre cei care au colaborat direct cu toţi membrii Departamentului de Geografie, indiferent de domeniul de cercetare.

În ultimii ani, a reuşit să coaguleze activitatea unor colective interdisciplinare, formate din geografi, istorici, arhivişti şi a scos la lumină informaţii cartografice inedite despre Bucovina, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, publicate sub forma a trei atlase, în colecţii de prestigiu. A lăsat moştenire lumii academice nu doar colecţiile sale de cărţi personale, dar şi editarea inedită a unor documente indispensabile pe viitor cercetării spaţiului bucovinean.

Meritul deosebit al Profesorului Ioan Iosep este asociat transmiterii informaţiei ştiinţifice în cel mai riguros mod, cel al interpretării hărţilor vechi, rămânând ca valori autentice peste timp, păstrate vii în sufletul breslei geografilor.

A scris peste 80 de studii şi cercetări, semnând capitole importante ale cunoaşterii geografice a spaţiului carpatic românesc. Dintre studii şi cărţi, peste 50 de lucrări au fost publicate în editurile centrale, consemnând opinii pertinente asupra treptelor de locuire din Obcinele Bucovinei, toponomastica bucovineană regională, popularea spaţiului montan, evoluţia teritorială a aşezărilor omeneşti, cercetări publicate ca studii regionale sau integrate unor studii de mare anvergură (Geografia României, vol. III, monografii regionale: Judeţul Suceava, Vatra Moldoviţei, Vama, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni), studii de cartografiere veche. A fost, de asemenea, autor de cursuri universitare pentru zeci de generaţii de studenţi, fiind unul dintre cei care au pus bazele cartografiei ca disciplină geografică la universitatea suceveană, a geografiei aşezărilor omeneşti, a studiilor interdisciplinare de toponomastică sau geografie economică.

Membru al staff-ului Societăţii de Geografie din România, filiala Suceava, Profesorul Iosep a activat ca membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară, filiala Suceava.

Profesorul Iosep va rămâne, prin opera sa ştiinţifică, un reper în Alma Mater Sucevensis.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

VIOREL CHIRIŢĂ

Departamentul de Geografie al USV

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: