Tusea

Mai dihai decât o soacră neştiind ce vrea sau decât o gospodină năbădioasă, vremea ne ţine în continuare treze simţurile. Nu trebuie să avem febră, dar de tuşit tuşim mai toţi câte puţin, astfel încât răstelile acestea involuntare fărâmiţează predica părintelui în biserică, jenând atât predicatorul, cât şi creştinul doritor să-i asculte învăţăturile şi sfaturile.

Dar, cine se supără pe un gest involuntar, luat cu sine la slujbă şi pitit cu disperare sub surtuc, dar îndrăzneţ, zgomotos şi, până la urmă, triumfător precum copilaşul căruia-i strigi să nu sucească căpşorul puiului de găină capturat şi el tocmai asta face?…

Asta-i tusea cu care poţi, totuşi, ieşi în lume! Uşoară şi scâncită, profundă şi zgomotoasă, sacadată, repezit, ascunsă în pumn sau nu, ea slobozeşte întotdeauna o ploaie nevăzută de stropi purtători de microbi. Iar dacă azi ai mai putut ieşi din casă, mâine temperatura şi durerea de cap te pun la pat, rezervându-ţi câteva zile de odihnă forţată, chinuitoare, urâtă din toţi rărunchii tăi zguduiţi de tuse.

Şi astfel viaţa nu-i uşoară nici pentru cel cotropit de tuse, nici pentru cel silit să-l asculte. Am fost recent la un spectacol într-o sală cam neîncălzită şi spectacolul de pe scenă a fost adesea întrecut de corul de tuşitori din sală. Arta nu se împacă cu boala, oricât de lăudabil ar fi interesul pentru culturalizare al spectatorului. Aici s-ar putea găsi o explicaţie pentru sălile de teatru adesea nu prea pline…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: