Potrivit unui studiu

79% din businessul românesc este produs de 4% din companii

La începutul anului 2018, 4% din companiile româneşti concentrează 79% din business şi produc o cifră de afaceri de 237 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de anul precedent.

În aceeaşi perioadă, numărul companiilor de impact în distress (restructurabile şi insolvabile) a ajuns la 51%, depăşind numărul companiilor finanţabile (sănătoase). Deşi numărul companiilor de impact creşte comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora în piaţă rămâne neschimbat, iar valoarea lor ca pondere în economie creşte exponenţial, informează un comunicat transmis ieri de CITR Group.

Dacă până în 2017 numărul companiilor finanţabile şi cel al companiilor în dificultate era relativ egal, în ianuarie 2018 balanţa s-a inversat în defavoarea companiilor sănătoase, al căror număr a scăzut. 20% dintre companiile nou intrate în categoria de impact generează 5% cifră de afaceri şi îşi bazează creşterea pe datorii suplimentare, având 74% grad de îndatorare, procent care depăşeşte media de 60% a categoriei. În prezent, 49% dintre companii sunt considerate finanţabile, 30% restructurabile, iar 21% insolvabile. 2017 a fost un an al consolidării şi stabilizării companiilor finanţabile conform indicatorilor pe valori mediane, cu menţinerea gradului de îndatorare, a rentabilităţii activului total şi a rezultatului net, şi în care productivitatea angajaţilor şi rentabilitatea activului imobilizat a crescut uşor, iar durata de încasare a creanţelor a scăzut.

În urma analizei realizate de CITR Group, a reieşit că gradul de îndatorare median îşi păstrează trendul de creştere, activele imobilizate au un randament de utilizare mai slab, iar managementul capitalului de lucru, exprimat prin încasarea creanţelor şi mişcarea stocurilor, se înrăutăţeşte uşor.

Numărul companiilor care se îndatorează peste 70% creşte la 43%, majoritatea având un grad de îndatorare sub 70%, în timp ce o treime din companiile de impact se situează în intervalul de profitabilitate de 0-5% şi un grad de îndatorare sub 70%.

În ceea ce priveşte economia românească, rezultatele studiului arată o situare a acestora în intervalele de profitabilitate 0%-20% şi un grad de îndatorare de până în 50%, cu o durată de recuperare a creanţelor de 70 de zile.

Mai mult de jumătate din cele aproape patru milioane de salariaţi din România sunt angajaţi în companii de impact.

Analizând companiile de impact pe sectoare de activitate, se remarcă faptul că discrepanţa între primele două sectoare de impact din economie, din punct de vedere al cifrei de afaceri, se comprimă faţă de anul precedent. Comerţul, cu 38% din cifra de afaceri pe sectoare de activitate domină şi în prezent, din punct de vedere al profitul livrat în economie, ponderea businessului în piaţă, şi se află pe locul doi din punct de vedere al numărului de angajaţi, după industria prelucrătoare, care o urmează în topuri, cu 31% cifră de afaceri.

Din punct de vedere al profitabilităţii mediane (net profit %), cele mai profitabile sectoare la începutul anului 2018 au fost sănătate (circa 10%), agricultură (9%) şi activităţi hoteliere (8%). Industria IT a generat o profitabilitate mediană de circa 5%, în vreme ce industria prelucrătoare, care contribuie major în vânzări, are o profitabilitate mediană de circa 3%.

La începutul anului trecut, în România îşi desfăşurau activitatea 29.000 de companii cu active peste un milion de euro.

Specialiştii se aşteaptă ca în 2019 numărul companiilor în dificultate să crească, pe fondul unei decelerări puternice a creşterii economice înregistrate în anii precedenţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: