Şi pensionarii dau raportul

De fapt nu pensionarii sau fost chemaţi la raport, ci conducătorii lor din cadrul CARP „Speranţa” din Rădăuţi, ca şi membri ai asociaţiei din comunele Depresiunii Rădăuţilor.

În conformitate cu OG nr. 26/ 2000, Legea 540/2002 şi Legea 70/2015, asociaţiile pensionarilor constituite în CARP-uri au obligaţia de-a prezenta, anual, dări de seamă asupra activităţii desfăşurate de membrii consiliilor de conducere, dar şi a activităţii din teritoriu. Cum era şi normal, conducerea CARP „Speranţa” din Rădăuţi a procedat în consecinţă.

Conform statutului nostru, am trimis convocări în cadrul celor 21 de comune în care avem membri, distribuind şi mandatele celor 41 de delegaţi, care au fost aleşi, în conformitate cu prevederea statutară care spune că trebuie desemnat un delegat la 70 de membri. Invitaţia am făcut-o inclusiv prin presă şi televiziune. La adunarea generală au fost prezenţi 41 de membri delegaţi, plus câţiva invitaţi.

Ordinea de zi a cuprins cinci puncte: darea de seamă asupra activităţii desfăşurate timp de un an de zile, raportul financiar-contabil, hotărârea adunării generale, raportul comisiei de cenzori şi discuţii.

Din darea de seamă, prezentată de preşedinta Ana Marcu, au rezultat multe realizări în activitatea consiliului de conducere şi a membrilor din teritoriu, dar şi neajunsuri. Astfel, ne-am propus şi-am realizat în anul 2018 un venit de 696.902 lei, cu 13.252 lei mai mult ca în 2017. Dar la cheltuieli am avut o depăşire de 2.787 lei. Membrii noştri vor beneficia pe anul 2018 de o dobândă totală de 68.312 lei.

În anul 2010 am preluat conducerea asociaţiei cu 2.858 membri şi, prin munca depusă timp de 10 ani, am reuşit să ajungem la 3.877 membri. Cu un efort mai mare, poate că reuşeam să avem 4.000 de membri, care este ţinta noastră. Au fost evidenţiate punctele de lucru din Siret, Voievodeasa, Putna, Suceviţa, Vicov-3, Arbore, Grăniceşti şi Dorneşti. Lor li s-au adăugat şi localităţile Ulma, Brodina, Falcău şi Straja, aşezări în care se munceşte foarte greu, întrucât acolo casele sunt foarte dispersate şi este mult de mers pe la membri.

Primiri s-au făcut mai multe, dar decesele unor membri în vârstă, transferarea unor membri la alte asociaţii, retragerea, din diferite motive, a unor membri atârnă foarte greu. Astfel, în anul 2018 au fost primiţi în total 271 de membri noi, dar, din motivele arătate mai sus, au fost scoşi din evidenţă 255 de membri, rămânând doar un plus de 16 membri. Atâta muncă pentru doar un plus de 16 membri?…

S-a semnalat faptul că am acordat 120 de ajutoare în valoare de 18.850 lei, am trimis 354 de felicitări cu ocazia zilelor de naştere, în valoare totală de 18.500 lei, 81 de ajutoare la biletele de tratament, patru ajutoare celor care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi 119 ajutoare de deces.

La capitolul „Activităţi cultural-educative şi socializare” s-a menţionat amenajarea unei biblioteci cu peste 5.000 de volume, pe care nu s-a plătit nici măcar un singur ban. Membrii asociaţiei, în număr foarte mare, au răspuns apelului conducerii, unii aducând din bibliotecile proprii chiar zeci de volume. Aceşti membri au fost trecuţi în „Cartea de onoare a asociaţiei”. Iar activitatea de dotare a bibliotecii continuă.

S-a scos în evidenţă activitatea grupului vocal-cameral care, sub bagheta înv. Gheorghe Dascăl, are 30 de membri şi un repertoriu bogat şi divers, cu cântece în limba română şi ucraineană. Grupul a prezentat programe artistice în Rădăuţi, în alte oraşe, chiar şi-n Basarabia şi la Cernăuţi.

La solicitarea membrilor noştri am organizat, exclusiv cu contribuţia acestora, excursii de una-două-trei zile în judeţ şi în ţară, iar una de opt zile în Turcia. Ne-am propus să continuăm şi cu această activitate.

Toate aceste activităţi au fost reliefate şi de cei opt vorbitori care au întărit şi apreciat aspectele arătate în materialele prezentate, considerând activitatea consiliului de conducere ca fiind foarte bună.

În final, delegaţii au aprobat ca fondul de rezervă, în valoare de 50.000 lei, să fie utilizat pentru cumpărarea unui imobil în care să amenajăm un azil pentru bătrânii membri ai CARP. Bineînţeles, aceşti bani nu sunt suficienţi pentru acest scop, dar vom apela şi la fonduri europene nerambursabile.

A urmat sărbătorirea doamnei Elvira Montalion, care a renunţat la calitatea de casier în Voievodeasa. Cadouri, flori, bucate alese… Prilej să socializăm vreo câteva ore, fără ca cineva să se simtă obosit. După ce se pornesc pensionarii…

prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: