Gavril Lavric – un om mare dintr-un sat mic

Satul Costişa din comuna Frătăuţii Noi, în ultimii zece ani s-a transformat, devenind de nerecunoscut prin construirea de locuinţe pe lângă drumul de intrare în aşezare, prin betonarea acestui drum şi amenajarea a tot felul de anexe gospodăreşti. Toate aceste construcţii s-au făcut pe banii adunaţi de oamenii din Costişa plecaţi la muncă în Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie. Aşa se explică de ce acest cartier nou din Costişa se numeşte „cartierul german”.

Gavril, astăzi locuitor al oraşului Gura Humorului, s-a născut la 10 iulie 1935 în satul Costişa, comuna Frătăuţii Noi, judeţul Suceava, în familia lui Gheorghe şi Rachila Lavric, cu patru copii: Aglaia, Nistor, Ioan şi Gavril. A urmat şcoala generală în satul natal, şcoala medie la Rădăuţi şi specializarea în finanţe la Bucureşti.

Din anul 1984 este membru activ al Societăţii Numismatice din România, membru al Clubului Numismatic „Mihai Eminescu” a SNR Bucureşti, membru al Clubului Numismatic „Mihai Eminescu” al Centrului Militar Naţional Bucureşti şi al altor ONG-uri regionale şi naţionale. Aprecieri şi alese vorbe am găsit scrise şi păstrate de numismat, ele fiind semnate de mari oameni de cultură, între care prof. Vasile Precop, Maya Simionescu, acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cimpoi, prof. univ. dr. Emilian Marcu, prof. univ. dr. Tudor Nedelcea. Gavril Lavric a fost invitat şi a participat la numeroase expoziţii locale, începând cu expoziţia de la Costişa, la care am fost de faţă, şi terminând cu expoziţia de grup naţional – Salonul Naţional „Mihai Eminescu” de la Palatul Parlamentului – Camera Deputaţilor, o sală special pregătită pentru evenimente culturale de nivel înalt şi la care am participat şi eu de mai multe ori.

Între localităţile în care Gavril Lavric a organizat expoziţii numismatice de mare succes s-au numărat, până la această dată Rădăuţi, Gura Humorului, Dumbrăveni, Botoşani, Vaslui, Bârlad, Suceava, Bucureşti. Cu ocazia acestor manifestări culturale, numismatul Gavril Lavric a adunat un impresionant număr de plachete, diplome, diplome de onoare, diplome de excelenţă, diplome aniversare, diplome de vrednicie etc.

Iată ce a scris acad. Eugen Simion la 18 iunie 2016 despre Gavril Lavric: „Un gând bun pentru aceşti minunaţi bucovineni care ţin cu tradiţia spiritualităţii”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: