„Femei de succes”

> Un Oscar local la care te simţi foarte feminină

 Lume bună, de calitate, lume însemnată, din nou, la a VIII-a ediţie a evenimentului „Femei de succes. Performanţa la superlativ”, desfăşurat marţi seară la Magnificus Plazza din Suceava. Au fost invitate femei, dar şi bărbaţi din toate domeniile de activitate ale Sucevei, femei mai tinere sau mai puţin tinere, persoane sau deja personaje ale judeţului, în majoritate femei care fac şi înseamnă destul şi foarte mult pentru ele însele, familiile lor şi comunităţile în care trăiesc şi profesează.

La evenimentul coordonat şi însufleţit de 8 ani încoace de Angela Zarojanu şi organizat de Asociaţia „Seva”, Novaoptic, Intermedia, Monitorul de Suceava şi Shopping City Suceava, a fost vorba şi despre cum să-ţi ajuţi aproapele, pentru că a avut şi o latură caritabilă. Dar în principal a fost vorba despre succes. Despre femeile de succes.

 Câteva dintre ele au urcat pe scenă şi au vorbit despre eveniment, despre ele însele şi ceea ce le defineşte personal, emoţional sau profesional, de unde cred ele că ar veni succesul. Dacă este succes ceea ce au încercat stimatele doamne sau nu cumva doar normalitate, adevăr, echilibru, maturizare sau împlinire… Celelalte au ascultat, au aplaudat cu convingere, au empatizat, au admirat sau doar au cârcotit. Dar chiar şi acestea din urmă vor veni şi la anul, pentru că „Femeile de succes” ale Angelei Zarojanu sunt ca o ceremonie de Oscar local la care te faci frumoasă, te îmbraci elegant, încalţi pantofii cu toc şi te simţi importantă şi feminină.

A naibii de feminină!

…Şi despre autostradă

După cuvântul de bun venit al Angelei Zarojanu şi al partenerei sale, Cătălina Biholar, primul vorbitor a fost primarul Ion Lungu. După ce a oferit câte o floare tuturor femeilor din sală şi câte un buchet întreg doamnelor importante ale evenimentului, edilul-şef al Sucevei a declarat că apreciază lupta de ani de zile a Angelei Zarojanu „în căutarea egalităţii între femei şi bărbaţi”, a mulţumit invitatelor care au venit de departe, dar „furat” de recentul protest simbolic al omului de afaceri Ştefan Mandachi s-a lansat într-o lungă pledoarie pro autostradă pentru zona Moldovei.

I-a urmat prefectul Mirela Adomnicăi, care a pus vorbele pe făgaşul normal într-o seară dedicată femeilor. „Să nu uităm de ce am venit astăzi aici” a spus ea, după care şi-a arătat solidaritatea cu femeile care şi-au construit cariere în domenii ce păreau exclusiv bărbăteşti şi care sunt, deopotrivă, mame şi soţii foarte bune.

„Fie că vorbim de politică, de afaceri, de o carieră militară, femeile au cucerit aceste domenii despre care spuneam la un moment dat că le sunt inaccesibile (…) Când noi, femeile, evoluăm, câştigăm mai multă încredere în forţele noastre. Asta mă bucură, pentru că avem şi misiunea de a fi soţii şi mame şi trebuie să facem sacrificii în ce priveşte cariera. Simt însă că în ultima vreme, în căminul lor, femeile care au şi o carieră s-au transformat într-un sprijin. Acolo, în căminul lor, femeile educă şi viitorii bărbaţi” a spus, de pe scenă, prefectul Sucevei.

S-au adresat invitaţilor apoi vicepreşedintele CJ Viorel Seredenciuc, Mihai Dimian, prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, şi Gabriela Prelipcean, de asemenea prorector, dr. Cristina David, şeful Clinicii Novaoptic, Manuela David, şefa Casei Corpului Didactic Suceava, fiecare cu exemple şi viziuni proprii despre ce poate însemna succesul pentru o femeie.

Camelia Şucu: „Atenţie, femeile sunt importante 365 de zile pe an !”

Invitată specială a evenimentului de anul acesta a fost Camelia Şucu, un antreprenor cu o experienţă de peste 20 de ani în business, cu afaceri concepute de ea, reuşite şi câştigătoare, care au adus-o, spun revistele cu pagini lucioase, în postura unei femei bogate.

Însă femeia care a urcat pe scenă nu avea nimic din opulenţa pe care o presupune o astfel de prezentare. Într-un pantalon negru, o bluză albă şi cu o bijuterie, e drept, de marcă celebră, la gât, Camelia Şucu s-a arătat din nou sucevencelor ca o prezenţă fină, demnă, firească, sinceră şi de bun-simţ. Şi-a spus povestea, din vremurile când a ales să devină medic, apoi de când a ales alt drum în viaţă, până când a devenit ceea ce revistele spun, probabil nu departe de adevăr, despre ea. A vorbit despre decizii, despre alegeri, experienţe, despre rostul său ca mamă, ca antreprenor, ca militant pentru egalitate de gen, pentru cauze drepte şi sănătoase.

„Toate experienţele de până acum m-au adus la un moment care-mi place. Mă simt o femeie matură şi împlinită, dar mi-ar plăcea să vorbim şi despre momente în care am fost jos, în care a trebuit să îmi asum faptul că am luat o decizie greşită. (…)

Zilele acestea se vorbeşte mult despre femei, dar, atenţie, ele sunt importante 365 de zile pe an. Ele rămân foarte bine femei alături de bărbaţii lor şi sunt convinsă că fiecăreia dintre noi încă ne place să ni se deschidă uşa la maşină şi să fim ajutate de parteneri” a spus Camelia Şucu.

Invitata a răspuns apoi câtorva întrebări adresate din sală, ca de exemplu: „Ce vă mai doriţi în viitor?”; „Îmi doresc, pe lângă autostradă, ca ţara asta atât de frumoasă să fie un loc mai bun pentru copiii noştri”; „Cum vă impuneţi deciziile de şef în faţa bărbaţilor din subordine?”; „Muncind cot la cot cu ei”.

Realităţi despre femei, „dincolo de flori şi mesaje de solidaritate”

Suceveanca Roxana Dumitreache, de asemenea invitată specială a evenimentului, activist pentru drepturile omului, şi-a lansat discursul clar, la obiect şi cu pasiune: „Nu ştiu dacă eu sunt o femeie de succes, dar ştiu sigur că în această sală sunt femei de succes. Succesul nu înseamnă întotdeauna un CV sclipitor, o carieră vizibilă, nu înseamnă alegeri extraordinare, ci, în primul rând, înseamnă empatie, respect pentru profesie, indiferent care e aceea, înseamnă echilibristica asta extraordinară pe care femeile reuşesc să o facă între rolurile de mamă, bunică, soră, prietenă, parteneră de viaţă”.

Cu cifre elocvente, Roxana a vorbit apoi despre realităţi crude şi ruşinoase în care trăiesc femei în unele ţări din lume, în Europa şi în România, chiar în ziua de astăzi. Despre ţări în care se practică încă selecţia la naştere. Adică atunci când au o fetiţă, părinţii pot decide ca aceasta să nu se mai nască. Despre ţări în care femei care se îndrăgostesc de alţi bărbaţi decât vrea familia, care vor să meargă la şcoală, să primească o educaţie, se numesc „necuviincioase” şi ajung victime ale aşa-ziselor „crimelor de onoare”. Adică sunt ucise cu pietre.

Activista pentru drepturile omului a vorbit apoi despre realităţi româneşti de „dincolo de flori şi mesaje de solidaritate”, dintr-o Românie unde indicele egalităţii de gen (un instrument unic, ce măsoară de la 1 la 100 complexitatea egalităţii între bărbaţi şi femei la capitole privind bani, nivel de cunoştinţe, timp, putere, sănătate şi alte câteva) arată că suntem pe penultimul loc în Europa. Despre România în care procente importante de bărbaţi cred că bătaia este „ruptă din rai” sau că violul este justificat atunci când femeia se află în anumite locuri la ore târzii, sau pentru că poartă decolteu şi fustă scurtă.

 Faţă de cele de mai sus, Roxana Dumitrache a concluzionat asupra unei forme de succes: „Mie nu mi-a fost niciodată frică. Nu mi-a fost frică să vorbesc într-un spaţiu public în care oamenii poate nu înţeleg ce înseamnă feminismul, nu mi-a fost frică să-mi spun părerile la şcoală. Noi, fetele, internalizăm de mici frici de genul «nu voi fi suficient de frumoasă, suficient de deşteaptă, suficient plăcută, suficient de…» Poate ar trebui să plecăm de aici cu ideea să ne îmblânzim fricile, astfel ca fetiţelor şi băieţilor pe care îi creştem să nu le fie niciodată frică” şi-a încheiat ea discursul.

 Închei şi eu cu câteva cuvinte rostite de ziaristul Sorin Avram la a VIII-a ediţie a evenimentului „Femei de succes”: „Succes poate fi şi să-ţi poţi ţine copilul la şcoală, dar şi să reuşeşti să ajungi pe Lună. Cred că succesul este boala secolului. Stresul vine din dorinţa de succes. Toţi vrem să avem succes, să fim ca vecinul sau partenerul de afaceri. Eu cred că dacă n-am avea orgolii atât de mari şi n-am alerga atâta după succes, ne-ar fi mult mai bine”.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Toate implicate politic, susținute de amanți din umbră, și cu gândul la banul public cmeva contracte noi. O gașca ce umbla după sponsori și i fac anual campanie lui Lungu. Acum au mâncat și băut pe banii lui Mandachi tânărul că bătrânul a făcut sindrofie la Clasic cu femeile de la PSD. Mai deșteaptă Chrila de la I. Ș. J Școlar personal ca a băut și mâncat la ambele și la PNL – PLAZZA și la P. S. D. – Clasic doar trebuie să rămână pe funcție să facă bani în continuare. Un oraș super sărac cu așa bogați…! (…)

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: