Rădăuţi

„Meşteşugim, meşteşugim…”

Toate semnele vremii sunt în favoarea sosirii şi pe meleagurile noastre a prinţesei Primăvara. Sperăm să nu ne amăgească. Dar mai ştii?…

Bazându-se pe experienţa anilor trecuţi, salariaţii Muzeului „Samuil şi Eugenia şi Ioneţ” din Rădăuţi au continuat un proiect, ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Este vorba despre „Meşteşugim, meşteşugim…”, prin care antrenează copii din şcolile gimnaziale ale Rădăuţilor pentru confecţionarea de mărţişoare.

Colectivul care se ocupă de acest proiect este format din Lucia Georgescu – coordonator, Aurica Postolache, Alina-Simina Văcărean şi Maia Hrehorciuc. Am vizitat întâi „sala albă” a muzeului, amenajată special pentru acest atelier de confecţionare a mărţişoarelor. Am remarcat că pe mese erau aşternute feţe de masă, pe care se găseau cele necesare desfăşurării activităţii. Printre altele şi pistolul cu silicon. Pe toţi pereţii erau atârnate scorţuri cu motive populare…”

„Atelierul de confecţionare a mărţişoarelor este un proiect mai vechi al muzeului, ajungând anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Prin acest atelier promovăm valorile tradiţionale româneşti, pentru că se cunoaşte dragostea românilor pentru mărţişoare. Aici, copiii vor confecţiona mărţişoare, pe care le vor plica pe machete de costume populare româneşti şi pentru femei, şi pentru bărbaţi. Finalitatea atelierului este ca fiecare copil, fetiţă sau băieţel, să poată merge acasă măcar cu un mărţişor, dacă nu chiar două, pentru mama şi pentru tata. Se ştie că la 1 Martie primesc mărţişoare bărbaţii de la femei şi la 8 Martie femeile primesc mărţişoare, şi nu numai, de la bărbaţi. Materialele pentru lucru sunt asigurate de organizatori, adică primăria, sub egida căreia organizăm acest atelier. Am pregătit, după cum puteţi observa, machete de cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, pe care copiii vor desena motive naţionale. Acest atelier l-am popularizat prin diverse modalităţi (…)

Sperăm într-o prezenţă masivă a copiilor şi, sigur, mulţi dintre ei vor veni şi cu mămicile. Atelierul îşi desfăşoară activitatea după-amiaza, timp de o săptămână.”

Am mulţumit Luciei Georgescu pentru informaţii şi-am luat loc într-un colţ al sălii, din care să pot observa tot ce se petrece. În primul rând am constatat cu plăcere punctualitatea copiilor. Sala aproape că se umpluse cu mult înainte de ora 16. După ce şi-au ocupat în ordine locurile la mese şi şi-au aranjat materialele, doamnele au proiectat pe-un ecran multe tipuri de mărţişoare şi-au explicat copiilor cum să lucreze. Au purtat apoi cu ei o discuţie foarte interesantă despre mărţişoare şi originea lor, materialele din care se confecţionează, de ce firele de mătase sunt de două culori, cine poartă mărţişoare şi în ce perioadă, cine dă mărţişoare şi cui. După cum au răspuns copiii, însemnă că au fost pregătiţi de mamele lor care fremătau de emoţie, în aceeaşi sală.

Pentru că doamnele au prezentat o legendă a mărţişorului, am cerut voie să propun ca, cine vrea, să aducă în termen de o săptămână, scris, pe o pagină, o legendă a mărţişorului, fie luată de undeva, fie compusă. Ele vor fi corectate, notate, iar câştigătorii vor primi drept premiu o carte cu poezii. Copiii au primit cu bucurie propunerea. La terminarea lucrului am stat de vorbă şi cu câteva mămici. Iată câteva răspunsuri:

„Vin pentru prima dată cu fetiţa. Am auzit anunţul şi-am venit pur şi simplu din curiozitate. Dar îmi place cum a fost şi o voi mai aduce”. „Să socializeze cu alţi copii, pentru că băieţelul nostru este cam retras”. „Aici l-am văzut discutând cu cei de lângă el.” „Era normal să se mai relaxeze şi acest lucru îl face prin muncă.” „Să nu stea şi astăzi lipită de calculator. Să-l mai lase în pace, să se odihnească şi el.” „Să mai lucreze ceva şi să pună astfel preţ pe muncă. Să vadă că şi cele mai mărunte lucruri se pot obţine prin muncă.”

De-abia aştept să-mi arunc privirea peste compunerile lor!

Text şi foto: prof. Gh.DOLINSKI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI