Secretarul de stat Tiberius Brădăţan (MS), după întâlnirea regională de la Iaşi privind Master planul de servicii de sănătate:

Fiecare, acolo unde simte că master planul nu e potrivit zonei, spitalului, să facă propuneri punctuale

Nu ajută să spui că au hotărât ăştia să închidă. Nu, domnule, nu am hotărât să închidem!

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan, care a participat, luni, la Iaşi, la dezbaterea regională privind Master planul regional de servicii de sănătate – regiunea nord-est, a declarat după întâlnire că managerii de spitale, împreună cu autorităţile locale, va trebui să prezinte o strategie de dezvoltare pe termen mediu şi lung.

Brădăţan ne-a declarat că Ministerul Sănătăţii nu a dat înapoi, aşa cum spun unii dintre participanţi, ci doar a făcut ceea ce li s-a şi propus, respectiv să vină să facă propuneri fiecare acolo unde simte că master planul nu e potrivit zonei, spitalului.

„Să facă propuneri punctuale, foarte clar documentate, argumentate şi, într-o săptămână, să fie transmise. Unii au dat propunerile, alţii au înţeles că se închid spitale, unii au înţeles că se reduc câteva mii de paturi, iar discuţia era că sunt paturi de acuţi şi propunem transformarea lor în paturi de cronici, de îngrijire pe termen lung sau paturi de recuperare sau paturi de îngrijii paliative” a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

El a menţionat că fiecare va trebui să-şi croiască strategia, astfel încât să fie cât mai aproape de nevoile zonei.

„Nu s-a dorit ca această întâlnire să bată în cuie master planul. A fost o întâlnire pentru preluarea de strategii. De aceea, inflamarea politică a unei chestiuni atât de importante cum este acest master plan nu face decât să aducă deservicii” a spus Brădăţan.

El a subliniat că nu a fost vorba să fie închise spitale.

„Nu ajută să spui că au hotărât ăştia să închidă. Nu, domnule, nu am hotărât să închidem! V-am chemat să stăm de vorbă. Dacă vă chemăm la discuţii, nu e bine, dacă vă impunem, iarăşi nu e bine. Rămân la părerea că este varianta cea mai bună să discutăm şi să luăm unii de la alţii idei” a spus Brădăţan.

Secretarul de stat a reiterat că nu se propun închideri de spitale şi nici că Ministerul Sănătăţii va face aşa ceva.

„Managerii, împreună cu autorităţile locale, să se gândească foarte serios săptămâna asta cum vor să gândească strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung, noi având nevoie de acest master plan pentru finanţarea 2020 – 2026 aprobat. Dar nu e băut în cuie. E un draft pe care discutăm” a spus Brădăţan.

El a adăugat că a deschis negocierile pur tehnic.

„Trebuie să avem manageri cu viziune, care să nu se cantoneze în «nu e bine aşa», ci să iasă din paradigma asta şi să se gândească cum să facă mai mulţi bani din sistemul de sănătate, ca acesta să fie mai eficient să-şi poată să-şi menţină activitatea cum doresc ei” a explicat Brădăţan.

El a precizat că managerii ar trebui să ia în calcul că finanţarea pe un pat de spital de cronci e mai bună decât pentru acuţi.

„Dacă finanţarea pe un pat cronci e mai bună decât finanţarea pentru un pat de acuţi, atunci care e logica pentru care să pierzi câteva sute de lei şi să te ţii de câteva paturi de adulţi?” a întrebat Brădăţan, care a adăugat că, în cazul pacienţilor cronici, se face programare, dar că trebuie şi câteva paturi de acuţi pentru astfel de cazuri, însă pe secţie rămâne acelaşi număr de paturi.

Tiberius Brădăţan a mai declarat că aşteaptă ca, în perioada următoare, să primească propunerile de la spitale, urmând să fie continuate discuţiile pentru realizarea acestei strategii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: