Lipsă de entuziasm la reabilitarea termică cu susținere financiară guvernamentală a blocurilor de locuințe sucevene

> Din noiembrie 2018, la program au aderat sucevenii din doar 100 de apartamente, până acum acorduri de voință fiind obținute pentru un total de 3.731 de unități de locuit > „Nu văd că 1.000 de euro ar fi un capăt de țară, ca apartamentul să fie pregătit pentru o întreagă viață” a arătat primarul Ion Lungu, după ce s-a spus că reținerile sunt cauzate și de necunoașterea costurilor care revin unei familii  > Potrivit reglementărilor guvernamentale, bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală investiției, Primăriei revenindu-i 30% din costuri, iar asociației de proprietari – 10%

 Primăria Municipiului Suceava a prins în proiectul de buget pentru anul 2019 suma de 4,33 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ un milion de euro, bani destinați reabilitării termice a blocurilor de locuințe și reprezentând partea de participare a autorităților locale pentru lucrări aferente a 10.000 de apartamente.

Primarul Ion Lungu a făcut anunțul în cadrul întâlnirii cu administratorii și președinții asociațiilor de proprietari, spunându-le acestora că, în continuare, numărul celor care și-au exprimat intenția de a-și îmbunătăți condițiile de locuit este unul nedorit de mic. Această stare de fapt este explicată inclusiv prin aceea că multe dintre blocuri au fost „anvelopate” prin contribuția proprietarilor, edilul-șef exprimându-și dezamăgirea că, de la ultima întrunire, cea din noiembrie 2018, la program au aderat proprietarii din doar 100 de apartamente. „Din păcate, ceea ce îmi doream, să crească numărul solicitărilor pentru a intra în acest proiect, nu s-a întâmplat. A crescut cu 100 numărul de apartamente, avem 3.731 de apartamente, dar sperăm ca oamenii să se mai convingă pe parcurs. S-a spus că multe blocuri sunt «anvelopate», însă – făcută după ureche –, reabilitarea termică nu este aceea pentru care se acordă certificat de eficiență energetică și care să dea siguranța că sunt recuperați banii. Fie că se încălzesc în sistem centralizat, pe gaze sau pe energie electrică, cei care fac această reabilitare își reduc la jumătate cheltuielile” a arătat primarul, subliniind că, se pare, „nu a fost destul de convingător”.

În timpul discuțiilor, din partea diriguitorilor de asociații s-a ridicat problema sumei efective pe care ar trebui să o plătească un proprietar, necunoașterea acesteia explicând, de asemenea, lipsa de entuziasm.

Lungu a precizat că nu pot fi avansate sume exacte, acestea putând fi de 1.000 sau chiar de 1.500 de euro, în funcție de mai mulți factori, printre care suprafața apartamentelor, specificitatea și complexitatea intervențiilor.

„Prima dată se dă acordul de voință, se întocmește proiectul tehnic, iar în funcție de acesta se stabilește cât costă. Nu văd că 1.000 de euro ar fi un capăt de țară ca apartamentul să fie pregătit pentru o întreagă viață” a precizat Ion Lungu.

Potrivit reglementărilor guvernamentale, în cadrul Programului de creștere a eficienței energetice a blocurilor de locuințe, bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală a investiției, unității administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociației de proprietari – 10%. Aceasta în comparație cu un proiect al Uniunii Europene, în valoare de minimum 100.000 de euro pentru o asociere de blocuri, în cazul căruia Primăria trebuia să asigure 15% din valoarea investiției, proprietarii – 25%, iar diferența fiind finanțare nerambursabilă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: