Nu are a-şi face griji primarul Olariu…         

 Îi spun primarului comunei Hănţeşti, Daniel Olariu, că ar trebui să fie mândru de aşa realizare şi-l văd zâmbind. „Nu-i frumos să te mândreşti” îmi spune, însă i se citeşte satisfacţia în ochi, când păşim în noua grădiniţă, în care copiii au intrat astăzi (joi), 14 februarie, pentru prima oară. Construită prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, grădiniţa miroase a nou de la intrare şi se vede frumos, tare frumos, mai ales pentru cineva ca mine, care nu a mai intrat într-o grădiniţă de ani buni. Mobilier, covoare, jucării, totul nou, viu colorat.

Şi, pentru că nimic nu e nou sub soare (aşa cum făcea altădată fiul meu), în geamul uşii unde bănuiesc că se află grupa mică observ câteva nasuri lipite de sticlă şi câteva perechi de ochi care se uită lung după mama.

Pentru că iubeşte mult copiii, „doamna” de la grupa mică, Melania Vremescu, educator titular, cu gradul didactic I, a îmbrăţişat profesia aceasta acum 20 de ani. Colega sa de la grupa mare, Gianina Moldovan, e cadru didactic de cinci ani, iar Gabriela Tăchiţă profesează de cinci luni şi are în grijă grupa mijlocie. A fost bucurie mare dimineaţă, aflu de la fiecare dintre cele trei frumoase doamne educatoare, s-au bucurat împreună, cadre didactice şi copii. Cei de la grupa mică au fost mai rezervaţi, s-au mai uitat după părinţi, s-au mai smiorcăit puţin, ceilalţi – veseli nevoie mare (în grupa mare s-a alergat chiar de bucurie, mărturiseşte doamna educatoare, cu grijă mare ca să nu se lovească, să nu transpire prea mult, că, deh, îs copii şi răcesc repede, dar sala mare de clasă, luminoasă, frumoasă trebuia onorată cumva), s-au repezit la jucăriile frumoase, s-au minunat de vestiar (pentru că nu avuseseră în vechea grădiniţă) şi-au descoperit locul şi numele de pe etichete şi şi-au aşezat frumos hainele, papucii şi gentuţa, s-au bucurat de grupurile sanitare făcute pe mărimea lor.

Părerea este unanimă: e mare diferenţă între vechea grădiniţă şi cea de acum. Doamnele se gândesc la calitatea actului educaţional, „ne adaptăm la condiţiile normale pe care nu le-am avut până acum” spune Geanina Moldovan; Ruth şi Rebeca, din grupa mare, spun că mâine vor veni cu drag la grădiniţa nouă; Raisa Chitic, mama lui Andrei, de la grupa mică, spune că şi-ar fi dorit să fi avut şi ea, la vremea ei, aşa o grădiniţă unde o să o aducă, negreşit, şi pe fetiţa ei, care acum are un an şi unde Andrei vine  tare bucuros.

Şi dacă înăuntru totul e pus la punct, afară mai urmează să se amenajeze „obligatoriu”, spune Daniel Olariu, locul de joacă. O lucrare de vreo două miliarde de lei vechi, „bani foarte mulţi pentru comuna noastră”, dar care trebuie făcută. Şi tot alături, o sală de sport cu tribună de 180 de locuri. „Neapărat”.

„Centenarul…”, în casă nouă

Profesorul Andrei-Sergiu Asăvoaie, director al Şcolii gimnaziale „Mihai Halunga” din Hănţeşti din 2015, cu care stăm de vorbă, alături de domnul primar, e localnic „get beget”, spune domnia sa. Copil fiind, a frecventat grădiniţa veche şi mărturiseşte că se mândreşte „în sensul bun”, ţine să precizeze, de felul cum arată şi cum este dotată cea nouă. Iar când a terminat de mutat totul şi treburile s-au terminat, a avut sentimentul că „ceva nemaipomenit se întâmplă”.

Constructorul, „Test Prima”, şi-a respectat contractul, lucrările au început în mai 2017, iar clădirea a fost inaugurată pe 14 decembrie, când s-a semnat procesul-verbal de recepţie. S-a desfăşurat  atunci simpozionul dedicat Centenarului, numit „Hânţeştii la Centenarul Marii Uniri” şi a avut loc lansarea volumului monografic „Hânţeştiul şi împrejurimile în reprezentările cartografice româneşti şi străine, de la Dimitrie Cantemir la Centenarul Marii Uniri”, scris de Mihai Schipor şi de  Andrei-Sergiu Asăvoaie.  Tot atunci a avut loc şi ediţia a  II-a a Festivalului de tradiţii şi obiceiuri de iarnă „Moşteniri din bătrâni în Valea Siretului”, când au evoluat cunoscuţii căiuţi, „adevărată carte de vizită a zonei”, aflu de la domnul director.

Curând se va inaugura şi Şcoala Primară Hănţeşti Nr. 2, construcţie de vreo 400 şi ceva de metri pătraţi, făcută de aceeaşi firmă care a construit grădiniţa, şi care mai are nevoie doar de mici rectificări. Şi astfel, în sfârşit, se vor termina şi cele 16 drumuri pe care microbuzul şcolii le face, zilnic, prin comună, pentru a-i transporta pe copii.

Şcoală, grădiniţă, drum

Şi, dacă tot vorbim de ce-o să se mai facă şi ce-o să se mai construiască, aruncăm o privire peste ceea ce a dus la bun sfârşit Daniel Olariu din 2012, de când a câştigat primul mandat de primar. Lista e lungă şi începe cu acoperişul şcolii „Mihai Halunga”, „120 de metri pătraţi, nu i-oi uita toată viaţa” râde, povestind cum şi-a asumat lucrarea, pentru că era absolut nevoie de intervenţia primăriei, şcoală pe care a şi modernizat-o şi a extins-o. Primăria veche, în care acum funcţionează biblioteca, poşta, poliţia, în care se află cabinetul medicului de familie şi al stomatologului, înzestrată cu baie nouă şi cu centrală, căminul cultural, drumul (pentru construcţia căruia a înfiinţat, împreună cu cei din comuna Adâncata, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Pleşa”, pentru a putea accesa mai mulţi bani, date fiind criteriile dure de acordare a punctajului la depunerea proiectului), platforma de depozitare şi management a gunoiului de grajd din comună, amenajarea celor două podeţe peste pârâul Valea Mare şi tare mi-e că am uitat vreo câteva. Neapărat să zicem despre  becurile cu led, ce au determinat facturi mai mici la iluminatul public, şi de dotarea comunei cu camere video  pentru siguranţa hănţeştenilor şi spre necazul hoţilor.

Lungă discuţie purtăm despre amenajarea cu apă şi despre lucrările de canalizare. Prima, începută în 2008, a adus primarului şi comunei numeroase probleme generate de constructori neserioşi, cu care se judecă prin tribunale, cauzate de lucrări realizate defectuos, cu materiale de proastă calitate. Asta face ca lucrările de canalizare să fie amânate până ce experţii fac probe şi se lămuresc dacă şi cât din ţevăraia veche mai poate fi folosită sau dacă lucrările de canalizare şi amenajare cu apă vor putea fi făcute deodată, în paralel. „Oamenii sunt cum sunt, legile sunt cum sunt” spune Daniel Olariu.

Şi când să ies, printre uşi, notez repede şi despre cum a cumpărat maşina de pompieri, când necazul a lovit un cioban pe care nu avut cu ce să-l ajute. Mânat de nevoie, a găsit bani pentru maşină,  iar maşina l-a determinat să se gândească să cumpere şi fostul sediu al SMA, că degeaba are maşină dacă îngheaţă iarna apa în cisternă. Şi despre parcul (care, aflu de la domnul director Asăvoaie, a fost pomenit în „Marele Dicţionar Geografic”, în 1895, ca fiind cel mai frumos parc/grădină boierească din judeţul Dorohoi – de care aparţinea atunci Hânţeştiul) pe care primarul Olariu ar vrea să-l cumpere de la nepotul boierului Tillemann-Prunkul şi să facă un parc amenajat cu de toate şi în care, în zile de odihnă, sătenii să-şi treacă frumos timpul. Şi despre iarmaroc, şi despre…

„Am satisfacţia că am  făcut ceva, că nu am stat degeaba pe scaunul de primar. Şi să vă mai spun ceva, doamnă: eu am două fete, Iuliana Daniela, în anul trei, la facultate, şi Denisa Ştefania, elevă în clasa a şasea. Mi-ar crăpa obrazul de ruşine să îmi termin mandatul de primar şi să îmi spună fetele că am pierdut vremea degeaba pe aici”.

Iar eu aş zice că nu are a-şi face griji din  pricina aceasta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: