Între „Oda bucuriei” şi ceaţa dâmboviţeană

Preşedinţia României la UE a debutat cu o mare festivitate, un spectacol de gală cu capodopere ale muzicii clasice româneşti şi străine, cu invitaţi din elitele politice europene şi bucureştene şi mai puţin elite culturale (acestea erau în stradă!), cu lume bună(?), ţinute obligatorii precum papion, frac şi redingotă, atât numai că în atmosfera Ateneului s-a amestecat soarele bruxellez cu ceaţa dâmboviţeană. Ca la orice ceremonie, s-au ţinut discursuri, străinii Antonio Tajani, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker… pentru români, diriguitorii români Călin Popescu-Tăriceanu, Florin Iordache, Viorica Dăncilă… pentru ei înşişi, cu o excepţie nesemnificativă, preşedintele României.

Liderii entităţilor Uniunii Europene, inclusiv înalţii comisari şi câţiva miniştri ai statelor membre au venit la Bucureşti cu un scop precis: să marcheze printr-o manifestare simbolică reuşita preluării preşedinţiei europene de România, un stat aliat, cu drepturi egale, de 12 ani, exprimându-şi odată cu încrederea în demersul nostru european sentimente curate, cinstite, fără false pudori şi puseuri de bunăvoinţă.

După ce le-am ascultat discursurile, am rămas cu câteva mirări: preşedinţii Parlamentului European şi al Comisiei Europene, alături de ceilalţi responsabili ai UE au venit foarte bine pregătiţi şi s-au adresat nu atât oficialităţilor noastre guvernamentale şi parlamentare, cât întregului popor român. S-au adresat cu căldură, deferenţă şi chiar dragoste. Ne-au dat o lecţie amară pe care politicienii noştri nu o cunosc. Ne-au „manipulat emoţional” cu Dacia 1300 şi Nichita Stănescu, transmiţându-ne cuvinte prieteneşti de apreciere pentru evoluţia postdecembristă, ne-au lăudat, poate uneori bătător la ochi, eforturile de integrare în organismele UE, ne-au încurajat pe calea democraţiei, au apreciat dezvoltarea economică şi culturală, ne-au arătat preţuire cum nu ne-a mai arătat nimeni de multă vreme.

Liderii noştri, cu o excepţie, au continuat, însă, ceea ce ştiu ei să facă cel mai bine, adică bătălia revanşardă cu Justiţia românească şi cu Uniunea Europeană, percepută ca susţinătoare nu a statului de drept, cum zic UE şi Iohannis, ci a nedreptăţilor, reproşându-li-se că ne discriminează, ne nedreptăţesc şi ne ţin la margine, fără Schengen, supuşi unui MCV cică nedemocratic…

Din păcate, concomitent, în mass-media româneşti se desfăşura aceeaşi campanie împotriva UE care cică obstrucţionează România, ca un dictator lipsit de scrupule, care nu ţine cont de voinţa politică a Parlamentului, a conducătorilor noştri legitimi, care ne lipseşte de independenţă şi suveranitate, care nu vrea să lase PSD să aducă dreptate şi bunăstare tuturor românilor, care se împotriveşte înfăptuirii unei justiţii corecte, ce mai!, un adevărat asupritor, exploatator, care ţine România la cheremul Germaniei, al capitalului străin şi al multinaţionalelor care…

Nu ştiu cum se vor fi simţit înalţii oaspeţi, dar discursurile alor noştri, cu excepţia celui prezidenţial, sec şi la obiect, au fost complet pe dinafară. În loc să vină cu o agendă clară a subiectelor fierbinţi pe care le au de gestionat în fruntea UE şi cu modalităţile de punere în operă a unor programe necesare pentru rezolvarea unor cauze vechi, ai noştri au continuat bălăcăreala internă, externalizând-o.

Şi-a mai fost o „premieră”: o demonstraţie paşnică, cu peste 1000 de cetăţeni, pe un frig ca acela, în faţa Palatului Regal şi a Ateneului, însă de data aceasta nu o manifestare de protest, ci de susţinere a parcursului nostru european: „Vrem cu Europa, nu cu infractorii!“, şi, bineînţeles, o demonstraţie de apreciere pentru prezenţa înalţilor oaspeţi. Ca o consecinţă a zvonurilor şi a declaraţiilor liderilor majorităţii şi ale guvernului Dăncilă referitoare la slăbirea legăturilor noastre cu UE şi chiar la RoExit.

Dar au trecut… Nu ştiu cum se face că, de-o bună bucată de vreme, tocmai când e nevoie de prezenţă de spirit şi concordie pe subiecte fierbinţi pentru România, tocmai atunci îi apucă pe liderii majorităţii de guvernământ ambiţia de a-şi arăta muşchii (sau de a se ascunde de ochii lumii).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: