Fost europarlamentar sucevean, despre situaţia din Marea Britanie:

S-ar putea opta pentru o resetare a jocului, alegeri anticipate, referendum şi, ulterior, rămânerea Marii Britanii în spaţiul comunitar

Fostul europarlamentar de Suceava Cătălin Nechifor, deputat Pro România, a apreciat, ieri, într-un comentariu la solicitarea News Bucovina, după ce Camera Comunelor a respins acordul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, că situaţia are mai multe necunoscute şi că s-ar putea opta pentru o resetare a jocului, alegeri anticipate, referendum şi ulterior rămânerea Marii Britanii în spaţiul comunitar.

„Într-adevăr, s-a spus că democraţia este cea mai rea formă de guvernământ, cu excepţia tuturor celorlalte forme care s-au mai încercat de-a lungul timpului” l-a citat Nechifor pe Winston Churchill, care a făcut această declaraţie în timpul celui de al doilea mandat de prim-ministru, din partea conservatorilor, cei care pierduseră alegerile generale în 1945, după ce tot el trecuse, cu succes, naţiunea britanică prin cel de-al Doilea Război Mondial.

„În situaţia în care nu s-ar depune moţiune de cenzură, să vedem ce ar putea spune azi Theresa: May resign, Not resign or Will resign, cea care este premier tot din partea conservatorilor şi care a avut de dus un mandat dificil, poate cel mai dificil în ultimii 70 de ani” susţine fostul eurodeputat.

El consideră că Theresa May nu are foarte mult spaţiu de manevră după ce, intrată în febra Brexitului, Marea Britanie a înregistrat marţi seara un vot categoric în Camera Comunelor – 202 voturi pentru, 432 împotriva acordului negociat de guvernul May pentru ieşirea din Uniunea Europeană, asta după ce, în 2016, referendumul s-a tranşat în favoarea ieşirii, cu o foarte mică diferenţă, procentul fiind de 51,9%.

„Teoretic, până luni, Theresa May ar trebui să vină cu un nou plan şi, dacă am gândi în logica dâmboviţeană, am fi tentaţi să mergem pe ideea că, vezi Doamne, trebuie asigurată stabilitatea, că ar trebui gestionată ieşirea din criză, că ar trebui să se facă apel la calm şi raţiune” a arătat deputatul Pro România.

Nechifor spune că o variantă ar fi ca prim-ministrul britanic să îşi depună mandatul, nu doar pentru faptul că nu a reuşit să convingă membrii Parlamentului să voteze pentru acord, ci şi pentru faptul că în acest moment opinia publică britanică ar putea să îşi fi schimbat într-o oarecare măsură intenţia asupra ieşirii Marii Britanii din UE, iar demisia Cabinetului ar trebui urmată de declanşarea alegerilor anticipate şi, de ce nu, de organizarea unui nou referendum, aşa încât politica Marii Britanii să fie pusă în acord cu voinţa poporului, mai ales că unele sondaje dau 54% pentru rămânerea în UE.

Potrivit lui Nechifor, întrebarea care se pune este care variantă ar fi mai bună pentru România, pentru că doar asta ar trebui să intereseze, iar pentru că avem Preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi ar trebui să avem şi iniţiativa.

„Cel mai prost scenariu ar fi ieşirea din Uniune fără acord. Pentru cei peste 411 mii de români din UK (date oficiale) ar fi rău, din perspectiva libertăţii de circulaţie, în primul rând. Pe de altă parte, renegocierea acordului ar lungi boala, iar timpul se scurge, aşa cum scria aseară Jean Claude Juncker pe Twitter. Iar finalul de mandat al Parlamentului şi Comisiei nu prea permite spaţiu de manevră, în plus, toţi sunt ca şi intraţi în campania electorală. Ar mai putea fi luată în calcul prelungirea termenului de ieşire, de la 29 martie, undeva, mai încolo. Dar ce se întâmplă dacă se întinde peste noul mandat european? Ar trebui ca britanicii să aibă noi membri aleşi ai parlamentului. Este posibilă prelungirea mandatului actualului legislativ european? Poate fi luată în calcul o situaţie de forţă majoră? Greu de crezut” explică fostul eurodeputat.

El crede că s-ar putea miza pentru o resetare a jocului, alegeri anticipate, referendum şi ulterior rămânerea Marii Britanii în spaţiul comunitar.

„Să nu uităm că ei au fost fondatori şi că au şi dus una dintre cele mai grele bătălii din timpul celui de al Doilea Război Mondial. Şi dacă referendumul ar spune din nou «da» pentru Brexit? Ei? Aici e aici! Revenim la citatul din Churchill!”, apreciază deputatul Pro România.

El observă că mai este o controversă: Poporul a ales „da” în 2016, iar Parlamentul britanic nesocoteşte aceea voinţă.

„Aici e mai greu, dar aş da un exemplu şi la noi: nu s-a pus în operă referendumul din 2009 pentru parlamentul unicameral de 300 de membri” a conchis Nechifor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: