Cea mai lungă pârtie de schi din nordul ţării, inaugurată după 10 ani de la începerea lucrărilor

Cea mai lungă pârtie de schi din nordul ţării, situată în Masivul Rarău, a fost inaugurată sâmbătă, după 10 ani de la începerea lucrărilor. Investiţia ajunge la 15 milioane de euro.

La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, senatorii PSD Ioan Stan şi Virginel Iordache, deputaţii PSD, Alexandru Rădulescu şi Emanuel Havrici, cei ai PNL, Ioan Balan, Angelica Fădor şi Bogdan Gheorghiu şi deputatul ALDE, Alexandru Băişanu.

Au mai fost prezenţi primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Viorel Seredenciuc şi Gheorghe Niţă, precum şi primari din zona de munte a judeţului Suceava.

Pârtia din Masivul Rarău, de dificultate medie, are o lungime de 2.850 de metri, instalaţie de telegondolă şi 9 tunuri de zăpadă, iar pentru a fi funcţională s-au investit 15 milioane de euro, 90 la sută din finanţare venind de la bugetul de stat, prin Ministerul Turismului.

Dimensiunea financiară a investiţiilor făcute până acum le plasează în zona celor mai importante astfel de demersuri în domeniul turismului din zona Moldovei.

„Pârtia are o lungime de 2.850 metri, dificultate medie, şi este dotată cu instalaţie de telegondolă cu 33 de cabine, 9 tunuri de zăpadă, lac de acumulare cu capacitatea de 10.000 metri cubi, 176 de stâlpi de iluminat, clădire administrativă, parcare, bileterie şi maşină de bătut zăpada”, spune primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură.

Sâmbătă s-a dat în folosinţă doar tronsonul 1 al pârtiei, cel care are lungimea de 2.850 de metri. Pârtia întreagă are 4.490 de metri lungime, dar tronsonul 2 nu se poate executa până când nu va fi scos din fondul forestier, au declarat, pentru Mediafax, surse din turism. Chiar şi aşa, tronsonul 1 poate funcţiona independent de tronsonul 2, iar pârtia inaugurată este a cincea cea mai lungă din ţară.

Pentru a doua etapă a proiectului, Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc trebuie să facă demersurile necesare pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a tronsonului 2, pentru aceasta fiind necesară aprobarea prin HG a planului de management al Rezervaţiei Naturale Munţii Rarău – Giumalău, deoarece, din cele peste 13 hectare, 10,5 sunt amplasate în Rezervaţia Naturală Munţii Rarău-Giumalău.

Turiştii care au ajuns sâmbătă pe pârtia de schi din Rarău şi au dorit să facă o singură urcare şi coborâre cu telegondola au plătit 15 lei, dar cei care au dorit să petreacă mai mult timp în zonă şi să se bucure de sporturile de iarnă au putut achiziţiona cartele cu puncte pentru telegondolă, preţurile fiind cuprinse între 55 de lei şi 390 de lei.

De asemenea, turiştii au posibilitatea achiziţionării de tichete de la o zi la cinci zile, preţurile fiind între 100 şi 400 de lei, dar şi tichete pentru un sezon întreg de schi, pentru 2.500 de lei.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc au început în urmă cu zece ani şi ar fi trebuit finalizate în 2012, însă proiectul a fost oprit din lipsa resurselor financiare. În septembrie 2016 lucrările au fost reluate.

„Am reuşit astăzi să finalizăm una dintre cele mai importante investiţii pentru turismul din Bucovina şi chiar din România!”

Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc a fost deschisă publicului larg în prezenţa ministrului Turismului, Bogdan Trif, care a semnat cu această ocazie omologarea celor aproape 3 kilometri de pârtie din masivul Rarău. Bogdan Trif, cel care, la preluarea mandatului, şi-a asumat drept unul dintre obiective finalizarea pârtiei de schi de la Câmpulung Moldovenesc, începută în 2009, a declarat cu acest prilej: „Am reuşit astăzi să finalizăm una dintre cele mai importante investiţii pentru turismul din Bucovina şi chiar din România! Îmi doresc ca turiştii să profite la maximum de acest proiect pentru că orice facem noi, ca autorităţi, este pentru oameni! Ministerul Turismului a finanţat acest proiect, iar autorităţile locale au avut responsabilitatea de a-l implementa. În acelaşi timp, rog autorităţile locale să înţeleagă faptul că treaba lor nu e nici pe departe terminată. Turiştii au nevoie ca toate aceste investiţii să funcţioneze fără sincope, să fie întreţinute şi dezvoltate permanent. Am fost aici şi în urmă cu câteva luni, pentru a mă asigura că atunci când va ninge se va putea schia pe pârtia de la Câmpulung Moldovenesc. I-am atras atenţia primarului că drumul de acces nu era asfaltat şi i-am cerut să rezolve această problemă. M-am bucurat să observ că m-a ascultat şi am venit astăzi până aici pe un drum refăcut şi accesibil pentru oricine. Misiunea mea nu se va încheia astăzi. Pe perioada mandatului meu, pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc va fi sub observaţia mea atentă şi îmi doresc ca acolo unde mai sunt mici retuşuri de făcut, acestea să fie rezolvate imediat pentru că nu sunt indulgent când vine vorba despre siguranţa turiştilor”.

Pârtia de la Câmpulung Moldovenesc este una dintre cele mai importante investiţii în infrastructura din zonă. Din totalul investiţiei de 71.789.853,77 lei, ministerul a alocat 64.423.223,38 lei, adică peste 90% din totalul plăţilor necesare pentru acest prim tronson al pârtiei. Lungimea pârtiei este de 2,8 km, cu o diferenţă de nivel de 455 de metri, cu o lăţime medie de 40 de metri şi cu o înclinare de 16,2%. Pârtia beneficiază de instalaţie de zăpadă artificială şi tot ce înseamnă instalaţii adiacente, de la telegondolă cu o capacitate de 1.000 de persoane pe oră, la reţea de tensiune, parcare, anexe, reţea de alimentare cu apă, canalizare. (C.V.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: