200 de studenţi la încheierea Anului Centenar la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna a avut loc, în perioada 29 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019, tradiţionala tabără studenţească de Anul Nou. În cadrul ei, studenţii au dorit să încheie Anul Centenar cu o manifestare similară celei de acum un an, prin care s-au început manifestările de la Putna dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

În seara zilei de duminică, 30 decembrie, cei 200 de studenţi participanţi, însoţiţi de alţi tineri, au organizat o retragere cu torţe de pe Dealul Crucii, de lângă mănăstire.

O parte dintre studenţi a desfăşurat un uriaş steag tricolor, de 30 × 20 m, iar altă parte, cu torţe aprinse în mâini, a conturat o cruce spre vârful dealului. Mai întâi au aprins torţele de pe conturul crucii, iar apoi au luminat steagul tricolor. După ce au cântat imnul de stat al României, „Deşteaptă-te, române!”, studenţii au coborât spre mănăstire cântând colinde.

De la poarta mănăstirii, în sunetul clopotelor, au înconjurat biserica voievodală şi au mers la statuia lui Mihai Eminescu.

Aici, studenţii au dezvelit o placă omagială dedicată Centenarului Marii Uniri, realizată la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi. Placa a fost binecuvântată conform rânduielii pentru monumente comemorative de către Părintele Stareţ al Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic.

Au urmat discursurile reprezentanţilor celor cinci organizaţii studenţeşti prezente. Iată fragmente din ele.

Cristian Chesaru, student la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, reprezentantul Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români din România:

„Jertfa celor de acum 100 de ani ne obligă să ne păstrăm identitatea de creştini, dar şi pe aceea de români, pentru că nu vom putea fi creştini buni dacă nu vom cinsti jertfa străbunilor noştri, care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării.

Sfârşitul Anului Centenar al Marii Uniri ne-a găsit aşa cum ar trebui să fie găsit orice român – cu Dumnezeu şi ţara puse ca două icoane cu ştergare ţesute de mâini încercate de vreme, pe peretele inimii, spre Răsărit.

Să ducem în viaţa cetăţii ceea ce primim aici, şi anume: iubirea de frumos şi sfânt. Să fim fii demni ai Sfântului Ştefan cel Mare şi ai tuturor strămoşilor care s-au jertfit pentru ca noi să fim, astăzi, aici!”.

Ion Jalbă, student la Facultatea de Urbanism şi Arhitectură, Universitatea Tehnică din Chişinău, reprezentantul Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români din Basarabia:

„Noi suntem un popor, indiferent de locul unde ne aflăm!

Ne rugăm Bunului Dumnezeu, Care a învins cu Adevărul şi Iubirea, să ne mai dea un Ştefan – creştin român care să aducă România Mare în vechile hotare!

Doamne, miluieşte neamul românesc!”.

Alexandru-Victor Andrei din Paris, absolvent de Statistică la Universitatea Paris 6 Pierre et Marie Curie, reprezentantul asociaţiei NEPSIS din diaspora:

„În special, Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că am reuşit să participam la Slujba de Sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului pe 25 noiembrie, la Bucureşti, dar şi pe 1 decembrie, la Alba Iulia, unde am sărbătorit cei 100 de ani de la Marea Unire.

Fie ca noul an în care intrăm împreună, aici, la Mănăstirea Putna, să ne găsească mai buni. Fie ca noul an să ne găsească mai uniţi. Puterea stă în unitate, iar dezbinarea este împotriva învăţăturilor Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu. 2018 încă nu s-a încheiat! Doamne ajută! şi La mulţi ani, România!”.

Eliza Cloţea, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, din partea asociaţiei Studenţi pentru viaţă Bucureşti:

„Prin fiecare fiinţă care vine în lume, menirea ţării noastre se desăvârşeşte, deoarece fiecare copil devine un stâlp prin care ţara se ridică.

Dacă vom lăsa adevărul să stea în lumina limpede a soarelui, dacă vom privi cu nădejde la Dumnezeu şi cu recunoştinţă la înaintaşii noştri şi dacă vom înfăptui voia lui Dumnezeu în locul în care ne-a aşezat, vom duce mai departe ceea ce ne-a fost lăsat şi vom trăi cu gândul că am pus şi noi o piatră în istoria acestui neam iubit”.

Rareş Buta, student la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Cluj-Napoca, din partea Ligii Studenţilor din Cluj:

„Astăzi, precum odinioară poporul lui Israel intra în ţara Canaanului, ţara făgăduinţei, ocrotiţi ziua de nor şi noaptea de stâlpul cel de foc, în acelaşi chip şi noi, ocrotiţi de steagul ţării, închipuind purtarea de grijă a Sfântului Ştefan, ne adunăm din toate colţurile pământului străbun, şi chiar şi din afara acestuia, pentru a depune un omagiu la picioarele Apostolului neamului, cu ocazia Anului comemorativ al Centenarului Marii Uniri”.

A urmat un scurt cuvânt din partea primarului comunei Putna, dl Gheorghe Coroamă:

„Eu spun doar atât: să dea Dumnezeu ca acest An Centenar, ca acest moment, când tricolorul românesc a strălucit în noapte pe dealul Sfântului Ştefan, să fie începutul adevăratei noastre uniri. Sa dea Dumnezeu ca românii să fie întotdeauna împreună”.

La finalul discursurilor, Părintele Stareţ al Mănăstirii a rostit un cuvânt cald, de mulţumire şi îndemn, din care cităm un fragment:

„Vă mulţumesc, pentru că dumneavoastră aţi venit cu ideea ca la 1 ianuarie 2018 să scriem sus, pe Dealul Crucii, «100» şi să marcăm începutul Anului Centenar. Şi tot dumneavoastră aţi venit cu acest gând, de a încheia Anul Centenar, cu o zi înainte de a trece în noul an, 2019.

Vă felicit şi vă mulţumesc. Şi rog pe Bunul Dumnezeu să vă dea tărie, putere, vouă şi tuturor urmaşilor noştri, ca şi la 200 de ani, şi nu numai, aşa cum voi aţi venit 200 de tineri şi aţi aprins 200 de torţe pe Dealul Crucii, fraţii noştri români care atunci vor serba Bicentenarul să fie şi mai uniţi decât noi şi să fie adunaţi toţi românii, din hotarele actuale, dar şi din hotarele vechi ale ţării noastre. Rog pe Bunul Dumnezeu ca românii de peste 100 de ani, la Bicentenar, să fie şi mai uniţi decât astăzi, să fie şi mai uniţi decât noi, mai cu seamă în credinţă.

Să nu fugiţi, dragii mei, de credinţă, să nu vă fie teamă să-L mărturisiţi pe Hristos, Dumnezeul nostru, Care ne-a călăuzit prin veacuri, Care ne-a ţinut ca neam unit; chiar dacă am fost sub robii străine, am rămas statornici în credinţa şi în dorinţa de a fi una.

S-a făcut în Anul Centenar apel la multă unitate; nu poate să fie unitate fără de Hristos şi fără de Dumnezeul nostru. Să nu uităm că marile bătălii Măria Sa Ştefan aşa le-a câştigat. Să ne luăm ca un legământ, la încheierea Anului Centenar, că îi vom sprijini pe toţi românii care sunt în afara graniţelor ţării, că îi vom îndemna şi pe cei care sunt plecaţi departe să fie conştienţi că sunt români, oricât de departe ar fi, să nu îşi uite credinţa şi limba, să nu îşi uite dragostea de neam şi de ţară. Şi să nu uite să se roage româneşte, să înveţe româneşte, dar să şi plângă româneşte. Lacrima este curăţitoare, înnoitoare, ne primeneşte. Ca oameni, toţi greşim; iar lacrima, mai cu seamă când o vărsăm pentru neam şi pentru patrie, pentru sfânt-strămoşii noştri, aceea este o lacrimă sfântă. Aş îndrăzni să spun că sfânt-strămoşii noştri stau cu mâna căuş să prindă o lacrimă de la poporul acesta şi să o ducă înaintea lui Dumnezeu. Căci acea lacrimă valorează mult înaintea Preabunului Dumnezeu.

Primească-vă Domnul toată dragostea, toată jertfa dumneavoastră; primească-vă sfânt-strămoşii toată osteneala pe care aţi făcut-o până sus, pe Dealul Crucii, desfăşurând acel drapel imens, care a avut 600 de metri pătraţi. Vă felicităm pentru aceasta.

Facă Bunul Dumnezeu ca neamul şi ţara să dăinuie, facă Bunul Dumnezeu ca toţi să ne silim să fim mai buni. Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu la toţi! Amin”.

Manifestarea a fost încheiată cu Hora Unirii, studenţii înconjurând biserica, semn al dragostei lor pentru această mamă a poporului român.

Tabăra studenţească a continuat, luni, cu audierea conferinţei „Personalităţi care au făcut România Mare, modele pentru tinerii de azi”, susţinută de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, iar marţi cu concertul studenţesc de colinde şi participarea zilnică la programul liturgic al mănăstirii.

Iată textul plăcii omagiale:

„Noi, studenţii creştin ortodocşi români din România, Basarabia şi nordul Bucovinei, punem această placă omagială la Mănăstirea Putna, la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a mărturisi unitatea de credinţă, de limbă şi de neam a poporului nostru român.

Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români îşi regăseşte idealul în gândul, dorinţa şi rugăciunea Regelui Ferdinand, rostite în 16 mai 1920 la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare: „Ştefan al Moldovei, insuflă-ne duhul sfintei uniri în inimile noastre!”

30 decembrie 2018, Anul Centenar, Mănăstirea Putna.

(Mănăstirea Putna; Foto: ierod. TIMOTEI TIRON, IOSIF ANDRONIC, CĂTĂLIN APOSTOL, MARIUS CÂRNEALĂ)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI