Şicanarea Guvernului de către preşedintele Iohannis lasă comunele, oraşele şi municipiile fără bugete

> „De regulă, an de an, când erau condiţii mai paşnice, bugetul de stat se aproba până la sfârşitul anului” a precizat primarul Ion Lungu, menţionând că, după amânarea avizului CSAT, acest lucru va fi puţin probabil >Preşedintele Iohannis a blocat bugetul şi în 2016, când a refuzat învestirea în funcţie a premierului PSD Sevil Shhaideh > În 2010, şi Traian Băsescu întârzia promulgarea Legii bugetului de stat

Neînţelegerile dintre Guvern şi Preşedinţie, întreţinute de preşedintele Klaus Iohannis, pun administraţiile locale într-o situaţie neplăcută, aceea de a nu avea aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli încă din prima lună a anului 2019. Proiectul bugetului de stat nu a mai putut fi prezentat de Guvern şi, mai apoi, supus dezbaterii plenului Parlamentului, deoarece preşedintele Iohannis a suspendat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care trebuia dat avizul consultativ şi obligatoriu pentru bugetul instituţiilor de securitate naţională, acesta din urmă fiind obţinut după o amânare de o săptămână.

Ion Lungu, primarul Sucevei, a declarat, într-o conferinţă de presă, că este puţin probabil ca programarea financiară la nivel central să mai fie făcută până la final de 2018, precizând că nu ar fi pentru prima dată când autorităţile locale se văd puse într-o asemenea postură.

„Din păcate, văd că de la Guvern veştile nu sunt foarte bune. Nu s-a prezentat şi discutat proiectul de buget pe acest an, ca să nu mai spun de aprobarea în Parlament. Este clar că vom întârzia şi noi, în plan local. De regulă, an de an, când erau condiţii mai paşnice, se aproba bugetul până la sfârşitul anului. Acum, dacă nu a fost aprobat nici măcar de către Guvern, nu mai văd când s-ar mai putea supune dezbaterii în plenul Parlamentului. Bineînţeles că şi noi, autorităţile locale, vom aproba bugetul cu întârziere, dar au fost şi ani când a fost aprobat prin luna martie” a subliniat Ion Lungu. De altfel, preşedintele Iohannis a blocat şi bugetul de stat pentru 2017, când a refuzat învestirea în funcţie a lui Sevil Shhaideh, premierul nominalizat de PSD, după câştigarea alegerilor parlamentare de către această formaţiune politică. Atunci, primarul Ion Lungu, s-a întors în biroul din Areni încă de pe 2 ianuarie, arătând că aşteaptă instalarea noului guvern, precum şi adoptarea bugetului de stat, astfel încât să poată fi conturat şi cel local. Lungu reliefa că de când se afla la conducerea Primăriei, din 2004, nu se mai întâmplase ca, timp de două luni, municipiul Suceava să nu aibă buget.

Pe de altă parte, în anul 2010, întârzierea cu care preşedintele Traian Băsescu promulga Legea bugetului de stat provoca disconfort financiar activităţii administraţiilor locale. La acea dată, edilul-şef sucevean semnala că din cauza lipsei programării veniturilor şi cheltuielilor municipale nu puteau fi lansate licitaţiile pentru atribuirea unor importante investiţii. La acel moment, dezbaterea proiectului de buget în deliberativul local a avut loc pe 10 februarie. Din păcate, din informaţiile pe care le am, bugetul de stat pe anul 2010 nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. Spun «din păcate» întrucât, iniţial, în funcţie de promulgarea Legii bugetului, noi ne-am propus să aprobăm bugetul local pe data de 5 februarie. Întrucât sunt nişte etape obligatorii de respectat, probabil că dezbaterile în Consiliul Local vor avea loc pe 10 februarie” remarca, atunci, primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: