Scripta manent

Când editezi un ziar cotidian, se întâmplă uneori să te confrunţi cu lipsa de material publicistic – există şi zile în care nimic deosebit nu se întâmplă, încât eşti nevoit să faci echilibristică pentru a acoperi cu articole, fotografii, caricaturi întreg spaţiul ziarului. E adevărat, există internetul salvator, dar dacă-ţi respecţi menirea – aceea de a te adresa alor tăi, celor de aici, cititorilor tăi, care doresc informaţie locală îndeosebi – eziţi să preiei informaţie de aiurea.

S-a întâmplat, firesc până la urmă, ca evenimentul central al anului – Centenarul Marii Uniri – să ne sporească volumul de material publicistic, o parte considerabilă realizat de colaboratori ai ziarului, care doresc să facă cunoscute manifestările, evenimentele organizate de cei despre care scriu sau îi reprezintă.

Iată, zile bune din decembrie am publicat şi publicăm în continuare relatări de la asemenea acţiuni. Au fost realizate, este adevărat, manifestări consacrate Centenarului, în şcoli (îndeosebi), aşezăminte de cultură, instituţii etc., bine pregătite, care au presupus talent şi efort, cei mai mulţi corespondenţi scriind cu gândul la faptul că, peste ani, cel ce ar dori să ştie ce s-a întâmplat în anul de graţie 2018, anul Centenarului Unirii, va afla – scripta manent (Ceea ce este scris, rămâne) – studiind colecţia ziarului. E un mod de a face cronica vremii, istorie adică, cu mâna a zeci şi zeci de cronicari. Unii scriind mai lapidar, reţinând lucruri esenţiale, alţii mergând la amănunt, încât despre aceeaşi întâmplare primii povestesc în 30-40 de rânduri (unitatea de măsură a celui ce face un ziar), ceilalţi în 100-160 de rânduri. Gestul ultimilor poate fi uneori acuzat drept abuz, pentru că o pagină de ziar are o suprafaţă limitată şi acolo poate încăpea o semnătură, dar şi mai multe. Este acesta principalul motiv pentru care publicarea acestui gen de materiale se face în mai multe ediţii. Căci nu interzicem niciunui articol publicabil să vadă lumina tiparului, este un tablou al vremii din care nimeni care ne scrie nu merită să lipsească. Doar că ce e mult nu-i întotdeauna şi de folos.

Dar mulţimea materialelor apărute sub semnătura colaboratorilor şi corespondenţilor noştri este însă până la urmă un semn al încrederii lor că opera de consemnare a faptelor este până la urmă o garanţie a înscrierii lor în Istorie. Peste ani, cine va fi interesat, va găsi în cronica noastră, ziarul adică, dovezi ale modului în care am cinstit momente importante din viaţa noastră, a celor de acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: