La Centenarul Unirii Bucovinei cu Ţara

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare a fost reinaugurată şi sfinţită

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare a fost reinaugurată şi sfinţită de ÎPS Pimen Suceveanul ieri dimineaţă, în ziua Centenarului Unirii Bucovinei cu România.

La manifestare au participat numeroase persoane, între care lideri politici locali, judeţeni şi naţionali, fiind prezenţi preşedintele PNL Ludovic Orban, fostul ministru Vasile Blaga, ca şi parlamentarii suceveni Ioan Stan, Virginel Iordache, Ioan Bălan, Alexandru Băişanu, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor din judeţ.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că nu întâmplător a ales ca la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România să organizeze această acţiune la statuia lui Ştefan cel Mare, arătând că în declaraţia de Unire citită şi aprobată în urmă cu 100 de ani este menţionat vechiul scaun de domnie de la Suceava.

El a subliniat că preşedintele României, Klaus Iohannis, a evocat, la Suceava, importanţa unirii Bucovinei cu România în ceea ce priveşte realizarea Marii Uniri, iar acelaşi lucru a fost discutat şi în cadrul unei sesiuni organizate la Suceava de Academia Română.

Primarul a spus că preşedintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, spunea că Ştefan cel Mare a refăcut Dacia cu 100 de ani înaintea lui Mihai Viteazul, fiind domn al Moldovei, al Ţării Româneşti şi conte de Transilvania.

„Vorbim de un Ştefan cel Mare unificatorul, despre Ştefan cel Mare, un simbol al românismului. Este justificat faptul să începem aceste manifestări de la statuia lui Ştefan cel Mare” a spus Ion Lungu.

Primarul a menţionat că unirea Bucovinei cu România a fost posibilă datorită ţăranilor care au murit pe front în Primul Război Mondial, dar şi elitelor intelectuale ale vremii, iar cel care a reuşit în doar o lună de zile să mobilizeze românii din Bucovina pentru unire a fost Iancu Flondor.

„Azi, mai mult ca oricând, trebuie să fim uniţi, trebuie să fim puternici, spre binele nostru, spre binele României” a spus Ion Lungu.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că nu este nimic mai impresionant în această zi decât să stai la poala statuii lui Ştefan cel Mare să comemorezi trecutul, istoria şi faptele celor care în urmă cu 100 de ani au desăvârşit unirea Bucovinei cu Ţara.

El a spus că statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, care a fost reabilitată, va redeveni un loc unde vor veni foarte mulţi turişti.

„Să fim uniţi. Ştefan cel Mare se dovedeşte că din nou uneşte. Apărătorul creştinătăţii, atletul lui Hristos, e cel care ne transmite acest mesaj, să fim mai uniţi, mai demni şi patrioţi. Să ţinem mai mult la această ţară, la Suceava şi la Bucovina” a spus Flutur.

Prefectul Mirela Adomnicăi a făcut un apel la memoria sucevenilor, amintind că în august 2008 un basorelief a căzut de pe soclul statuii şi a apreciat că acesta a fost un avertisment al statuii către autorităţi; iar după 10 ani primarul a reuşit să redea comunităţii această statuie.

Ea a spus că este un prilej de bucurie pentru toţi sucevenii şi l-a felicitat pe primar pentru că şi-a îndeplinit datoria şi a redat statuia Sucevei.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că Ştefan cel Mare a fost o personalitate copleşitoare, a fost un unificator şi a fost un factor de putere în regiune.

Totodată, el a spus că Ştefan cel Mare a reuşit să realizeze şi multe ctitorii în Moldova, care astăzi sunt obiective care sunt vizitate de foarte mulţi turişti.

Liderul liberal a vorbit şi despre făurirea Marii Uniri, arătând că nu trebuie uitat niciodată idealul românesc ca România să revină în frontierele sale naturale.

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a spus că Ştefan cel Mare a fost cel mai mare român şi că, pentru ceea ce a făcut acesta, ar trebui dezvelită câte o statuie în fiecare zi.

Ioan Stan a spus că trebuie luat exemplul lui Ştefan cel Mare care nu s-a înclinat şi nu s-a închinat niciunei puteri şi că, asemenea, România nu a fost şi nu va fi niciodată colonie, indiferent ce vor unii.

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat la rândul său că trebuie să regăsim în noi forţa pentru a duce mai departe gloria neamului românesc şi să redăm demnitatea românilor de popor european.

El a spus că după ce s-a realizat, în urmă cu 100 de ani, Marea Unire, anul 1940 este anul când au fost sfârtecate partea de nord a Bucovinei, Basarabia şi Ţinutul Herţei.

Băişanu a spus că unirea nu este întreagă şi că trebuiesc trimise îmbrăţişări tuturor românilor din teritoriile care nu mai fac parte din România Mare.

Cu acelaşi prilej, primarul Ion Lungu a oferit plachetele „Cetăţean al Centenarului” pentru 28 de personalităţi sucevene.

De menţionat este că, la reinaugurarea statuii, a fost prezent şi un pluton de jandarmi îmbrăcaţi în uniforme de epocă ale Regimentului 16 Infanterie, regiment care, în urmă cu 100 de ani, a intervenit în Bucovina pentru reinstaurarea ordinii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: