România în zodia inconştienţei politice

De la Cuza încoace, cu excepţia celor 45 ani de ciumă roşie, nu s-a întâmplat ca România să aibă în frunte, general vorbind, politicieni incapabili a pricepe cursul istoriei, la fel cum nu s-a întâmplat ca principalii lideri chiar să nu ţină cont deloc de dorinţele şi visele unui popor ca al nostru, încrezător în şansa sa. E adevărat, unii diriguitori aveau îndoieli, neştiind care e cea mai bună cale de urmat, dar dorinţa de fi în inima poporenilor i-a ajutat să facă paşi înainte împreună cu aceştia.

E pentru întâia oară când primii oameni în stat încalcă făţiş voinţa unui întreg popor, fiindcă, în afara celor ce nu ştiu ce e cu ei, nu cred că este cetăţean conştient şi onest care să nu fi dorit ca România să se afle în UE alături de Franţa, Germania, Anglia, Italia, Spania, Austria, Belgia… De ele ne leagă nu numai schimburi comerciale şi afinităţi lingvistice, ci şi cele culturale. Ba chiar unele au pus din greu umărul la împlinirea idealului naţional românesc.

Acum ne-am izbit de zidul unui adevăr implacabil: după nici 11 ani de Uniune Europeană, puterea politică actuală nu mai vrea sau nu mai e în stare să respecte tratatele de aderare semnate în 2004 conform dorinţei arzătoare a cetăţenilor de atunci. Acum nici măcar guvernanţii nu au curajul să ne-o spună pe faţă, dar faptele din ultima vreme, lipsite de un calcul politic elementar, o demonstrează. Din nenorocire, consecinţa firească a neacceptării rezoluţiei PE şi a MCV nu poate fi decât (auto)izolarea României din nou la marginea lumii civilizate şi democratice. Iar asta se va întâmpla, chiar dacă RoExit nu va avea loc. Realizează politicienii noştri enormitatea sau mizează pe înţelegerea blândului nostru popor, pe mărinimia europarlamentarilor şi a înalţilor comisari europeni?

Până la urmă aici nu e vorba de independenţă şi suveranitate naţională, de care fac atâta caz guvernanţii noştri mândri că sunt români, fiindcă toate statele din UE au semnat aceleaşi tratate prin care o parte din suveranitate este subsumată de Parlamentul European şi de Consiliul European din care fac parte şi reprezentanţii legitimi ai României, dar, în afara extremiştilor, nimeni nu a pus în discuţie acest statut nici în Franţa, nici în Germania…

Şi apoi, apropo de suveranitate, am avut o lecţie a perioadei de ciumă roşie: cui a folosit exacerbarea suveranismului în condiţiile în care ţara noastră stătea abandonată la marginea Europei democratice şi civilizate? Se doreşte repetarea cu orice risc a respectivei situaţii tragice numai pentru ca marii mahări ai politicii româneşti să se afle mai presus de lege, iar cetăţenii să fie din nou lipsiţi de drepturi elementare şi libertăţi? Sau te pomeneşti că le pică bine fondurile UE, dar ar dori ca înalţii comisari, parlamentarii europeni să nu-i întrebe ce-au făcut cu banii şi nici să se poată atinge de libertatea şi averile lor!

Nu cred că îi trece cuiva prin cap că România se poate întoarce la situaţia de dinainte de 1989, la fel cum nu cred că cetăţenii noştri nu au învăţat deloc să-şi apere democraţia şi libertatea în aceşti aproape 30 de ani. Mai degrabă, politicienii actualei majorităţi încearcă să obţină un statul special, nişte avantaje şi privilegii numai pentru înălţimile lor, poporenii contând doar cât o ceapă degerată.

Că voinţa politică a actualei majorităţi este aceea de a-şi subordona justiţia pentru ca faptele de corupţie să nu mai poată fi pedepsite o spune direct MCV, iar poporul simte pe propria piele urmările corupţiei: peste 40% din cetăţeni se luptă cu sărăcia, şcolile şi spitalele sunt prost finanţate şi mereu uitate, în schimb avem clase, categorii de privilegiaţi cu salarii şi pensii speciale pentru a putea fi folosiţi în campanii electorale.

Pentru toate cele de mai sus există un termen limită, iar până la sfârşitul anului vom şti dacă e laie sau bălaie, dacă izgonim sau nu Europa din România. La fel cum pentru toate cele de mai sus partidele de la putere vor plăti. Nenorocirea e că poporul român nu are absolut nicio vină!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: