Lansare de carte la USV

„Crîmpeie de limbă română”, vol. 2, de Gheorghe C. Moldoveanu

> Biblioteca USV continuă organizarea evenimentelor din seria „Omul şi cartea”

Potrivit unui comunicat al USV, vineri, 23 noiembrie a.c., la ora 11, în sala de lectură „Mihail Iordache”, corp A, va avea loc o întâlnire de suflet cu profesor univ. dr. Gheorghe C. Moldoveanu.

În cadrul aceluiaşi eveniment se va desfăşura lansarea cărţii „Crîmpeie de limbă română”, vol. 2, de: Gheorghe C. Moldoveanu, apărută la Editura PIM, Iaşi, 2018.

„Colectivul Bibliotecii USV îi invită pe toţi cei pasionaţi de carte şi de cultură la acest eveniment deosebit” a transmis USV.

Profesorul Gheorghe C. Moldoveanu s-a născut la 1 octombrie 1937, în comuna Câmpineanca, judeţul Vrancea, din părinţii Constantin şi Ecaterina Moldoveanu, ţărani.

Studiile primare şi gimnaziale le-a urmat în comuna natală, iar pe cele liceale, la Liceul „Unirea“ din Focşani.

După o întrerupere de 2 ani, timp în care a fost învăţător şi, apoi, profesor suplinitor în şcoli din judeţul Vrancea, a dat admitere la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, specializarea Limba şi literatura română, pe care a absolvit-o în anul 1962.

Cariera didactică şi-a început-o la Catedra de Limba şi literatura română a Facultăţii de Filologie de la Institutul Pedagogic de 3 ani din Galaţi, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de preparator, şef de cabinet, asistent şi lector universitar până în 1974, când facultatea nu a mai şcolarizat pentru specializarea Limba şi literatura română, şi a fost transferat la Liceul Industrial nr. 8 din Galaţi.

În noiembrie 1978 a obţinut titlul de doctor în Filologie al Universităţii din Bucureşti, cu teza „Toponimia din bazinul Milcovului, judeţul Vrancea”, sub coordonarea acad. I. Coteanu, titlu echivalat cu gradul didactic I.

În octombrie 1979, a fost numit director la Liceul de Filologie-Istorie din Galaţi, devenit ulterior Liceul Industrial nr. 12 Galaţi. Cum în cadrul liceului funcţiona şi Clubul Şcolar nr. 3 Galaţi, directorul liceului îndeplinea şi funcţia de preşedinte al clubului.

Din 1980 a activat şi ca metodist extrabugetar al Inspectoratului Şcolar Galaţi şi coordonator al Cercului metodic al profesorilor de limba română din liceele gălăţene.

Din 1986 a fost transferat la Liceul Pedagogic „Costache Negri” din Galaţi, continuând şi activităţile extraşcolare sus-menţionate.

În anul şcolar 1991-1992, încă titular la Liceul Pedagogic Galaţi, a funcţionat şi ca asociat al Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, pe post de conferenţiar la Catedra de limba şi literatură română, iar în 1992 a devenit conferenţiar titular pentru cursurile de Limba română contemporană (fonetică-fonologie, ortografie, lexicologie) şi Dialectologie. Acestor cursuri li s-au adăugat apoi şi altele: Istoria limbii române, Toponimie românească, Antroponimie românească, Evoluţia ortografiei române.

Din 2001 până în 2005, anul pensionării, a funcţionat ca profesor universitar.

În cadrul facultăţii a îndeplinit diverse funcţii administrative, cum au fost cea de secretar ştiinţific, în perioada 1994-1998, şi cea de prodecan, în perioada 1999-2004.

În tot acest timp, s-a implicat în activităţile ştiinţifice ale facultăţii, făcând parte din colectivul redacţional al Analelor Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava, seria Filologie, ca redactor-şef şi redactor-responsabil. De asemenea, profesorul Gheorghe C. Moldoveanu a făcut parte, cu diferite atribuţii, din colectivul de organizare al fiecăreia dintre cele 14 ediţii ale Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului şi din colectivul redacţional al volumelor „Limbaje şi comunicare” (redactor, coordonator, referent ştiinţific), în care s-au publicat actele colocviului. Volumele au apărut şi cu titluri adaptate tematicii ediţiilor.

În anii universitari 1996-1997 şi 1997-1998, a fost solicitat să contribuie la buna funcţionare a Colegiului Pedagogic din Focşani şi a predat aici orele de Limba română şi Metodica predării limbii române, iar în perioada 1998-2002 a predat orele de Limba română la Colegiul de Institutori din cadrul Fundaţiei „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Botoşani.

A efectuat două stagii de profesor invitat, de câte o săptămână: în mai 1999, la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova, susţinând lecţii de gramatică românească şi onomastică românească; în martie 2004, la Universitatea „Iurii Fedkovici“ din Cernăuţi, cu lecţii de istoria limbii române, dialectologie românească şi onomastică românească.

Invitat de Academia Română, a susţinut conferinţele „Bucovina: onomastică şi istorie” (mai 2001) şi „Aron Pumnul, contribuţii la dezvoltarea limbii şi culturii româneşti în Bucovina” (noiembrie 2006), textele ambelor conferinţe fiind publicate de Editura Academiei Române.

Pentru activitatea depusă a fost onorat cu diferite distincţii şi premii: Profesor evidenţiat; Medalia de Aur a Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava; Diplomă de excelenţă a Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi; Diploma de Onoare „Unirea 150“, Diploma de excelenţă şi Medalia „150 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Unirea“ din Focşani; cetăţean de onoare al comunei Câmpineanca; Premiul Academiei Române, în anul 2015.

A publicat 15 volume cu conţinut ştiinţific şi cinci volume cu conţinut beletristic, cărora li se adaugă peste 200 de studii şi articole apărute în diferite volume şi reviste de specialitate. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: