După modernizare şi extindere

Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Suceava a fost redeschisă

> Acum, secţia are o capacitate dublă, de 80 de paturi, dintre care 15 de terapie intensivă coronarieni > Secţia are opt medici titulari şi 16 asistenţi medicali

 Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Suceava a fost redeschisă, ieri, după modernizare şi extindere, în prezenţa preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi a preşedintelui Consiliului Regional Schwaben din Germania, Jurgen Reichert.

Investiţia a costat circa două milioane de euro, din care două treimi a fost suportată de Consiliul Judeţean Suceava, iar restul de Spitalul Judeţean, a spus Gheorghe Flutur, menţionând că aceasta era necesară, ţinând cont de faptul că în judeţ nu mai sunt secţii de cardiologie la celelalte spitale, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces.

Gheorghe Flutur a arătat că extinderea secţiei s-a făcut prin supraînălţarea etajului 6 al corpului F al spitalului şi că astfel s-a reuşit dublarea suprafeţei şi, totodată, mai mult decât dublarea numărului de paturi – de la 38 la 80.

El a mulţumit managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu, personalului secţiei pentru implicarea acestui proiect, cât şi directorului firmei General Construct, care a executat lucrările, considerate „de excepţie”.

Managerul SJU Suceava, ec. Vasile Rîmbu, a precizat că secţia este compusă din terapie intensivă coronarieni, cu 15 paturi, cu unitate centrală de monitorizare, ecograf mobil, defibrilatoare, aparat electrocardiograf, iar fiecare pat multifuncţional este dotat cu monitoare, injectomate, consolă de oxigenonterapie şi sistem de aspirație, dar şi sistem de compresie mecanică pentru prevenirea trombozei venoase.

Secţia mai dispune de cinci paturi pentru cardiologie intervenţională, dar şi 60 de paturi multifuncţionale.

În secţie s-au construit, amenajat şi dotat două cabinete de explorări funcţionale şi un cabinet de monitorizare test de efort.

Potrivit lui Vasile Rîmbu, secţia va fi deservită de opt medici titulari, doi-trei medici cu contract de prestări servicii, 16 asistenţi medicali, dintre care şase la terapie intensivă coronarieni, nouă infirmiere şi două îngrijitoare.

Managerul SJU Suceava a spus că finalizarea acestui proiect de reorganizare şi extindere va permite secţiei de cardiologie să pună în funcţiune un sistem de imagistică intraoperator cu detector de înaltă rezoluţie, care cuprinde un angiograf cu soft de radiologie intervenţională, neuroradiologie intervenţională şi substracţie digitală, aparat de cardiostimulare temporară şi angiomate, care va permite creşterea posibilităţilor de rezolvare a numeroase patologii complexe şi de urgenţă în judeţ.

Vasile Rîmbu a explicat că, din 2015, în SJU Suceava funcționează programul „Acţiuni prioritare – Infarct miocardic acut (AP-IMA)” finanţat de Ministerul Sănătăţii, prin care au fost trataţi 24 de pacienţi în anul 2015, 134 de pacienţi în 2016, 56 de pacienţi în 2017 şi 132 pacienţi în 2018, deşi numărul mediu de proceduri necesare ar fi între 21 şi 50 lunar, cu o valoare de 150.000-230.000 de lei lunar, sumă ce ar acoperi tratamentul intervenţional pentru pacienţii din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.

El a subliniat că, până acum, programul AM-IMA a acoperit suma de 650.000 de lei, iar Spitalul Judeţean a achitat 11,3 milioane de lei, însă consideră că fiecare leu achitat de SJU Suceava a meritat, pentru că a salvat vieţi omeneşti. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: