Seria sărbătorilor Centenarului Unirii Bucovinei cu România a fost deschisă cu dezvelirea bustului lui Iancu Flondor

> Flutur: Astăzi cinstim un mare bucovinean, un mare român

 Câteva zeci de persoane au participat, sâmbătă, la manifestările organizate în centrul municipiului Suceava la dezvelirea bustului făuritorului unirii Bucovinei cu România, Iancu Flondor.

Autorităţile judeţene şi locale sucevene şi mai mulţi parlamentari au dezvelit monumentul, iar apoi un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de sfinţire, dar şi de pomenire a lui Iancu Flondor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că în această zi este cinstit un mare bucovinean şi un mare român.

„Astăzi cinstim un mare bucovinean, un mare român: Iancu Flondor. Acum 100 de ani, în 27 octombrie 1918, la Cernăuţi, Adunarea Constituantă alegea Consiliul Naţional Român cu preşedinte Iancu Flondor şi aproba Moţiunea în patru puncte privind unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei cu Ţara Mamă, România”, a spus Flutur.

El a arătat că este bucuros că a prins aceste vremuri.

„Am şi avem o obligaţie să omagiem, să comemorăm, să ne aducem aminte de înaintaşii noştri. Astăzi începem seria sărbătorilor Centenarului Unirii Bucovinei cu România”, a spus preşedintele Flutur.

El a menţionat că au fost comandate două busturi ale lui Iancu Flondor, al doilea urmând să fie amplasat la Alba Iulia, alături de personalităţile româneşti care au contribuit la Marea Unire.

„Vom fi o delegaţie a Sucevei la Alba Iulia pentru a dezveli bustul acolo. Este un lucru frumos, un lucru măreţ, pe deplin meritat de cel pe care cu un an în urmă îl făceam cetăţean de onoare al Sucevei. E prea puţin pentru faptele acestui mare om de stat”, a spus Flutur.

El a apreciat că Iancu Flondor a fost în fruntea celor care au militat pentru unirea cu ţara.

Flutur a arătat că la acea vreme erau discuţii aprinse în Bucovina, iar ucrainenii doreau ca Bucovina să se lipească în altă parte, dar că s-a mobilizat pătura de intelectuali bucovineni, în frunte cu Iancu Flondor, iar în 27 octombrie 1918 au făcut primii paşi, în 2 noiembrie au trimis la Bucureşti moţiune privind dorinţa de unire cu ţara mamă, iar în 6 noiembrie Armata Română, care a venit în Bucovina pentru stabilirea ordinii în această zonă, a venit la Suceava, iar în 11 noiembrie a ajuns la Cernăuţi unde apoi au urmat toate procedurile şi în 28 noiembrie Congresul Bucovinei a votat unirea pe vecie cu România.

Flutur a mulţumit sculptorului Virgil Scripcaru pentru faptul că a realizat această statuie atât de semnificativă şi de frumoasă.

Sculptorul Virgil Scripcariu: Mă bucur foarte mult că mi s-a dat ocazia de a oferi oraşului un gest artistic

Autorul bustului lui Iancu Flondor, Virgil Scripcariu, a declarat că încearcă un sentiment de recuperare identitară, plecat fiind de multă vreme din judeţul Suceava.

El a spus că a copilărit la Măriţeia Mică şi că toate vacanţele le făcea aici.

„Mă bucur foarte mult că mi s-a dat ocazia de a oferi oraşului un gest artistic”, a spus artistul plastic, precizând că se bucură foarte mult şi de încrederea pe care autorităţile i-au acordat-o.

El a mulţumit celor prezenţi că au venit în număr atât de mare la această dezvelire de monument.

Prefectul Mirela Adomnicăi: Această statuie este personificarea actului istoric care a avut loc la 28 noiembrie 1918

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a menţionat în discursul rostit cu acest prilej că în urmă cu doar două zile, de Ziua Armatei, în centrul Sucevei a avut loc un alt gest festiv, fiind omagiată Armata Română.

„Evenimentul de astăzi, dezvelirea bustului lui Iancu Flondor, se înscrie în aceeaşi serie a obligaţiei pe care o avem, datoria noastră de a cinsti pe toţi înaintaşii”, a spus prefectul.

Ea a arătat că despre amplasarea unei statui în zona centrală care să reprezinte unirea au fost discuţii ample, dar concluzia este că este binevenită şi legitimă amplasarea bustului lui Iancu Flondor pentru readucerea în memorie a celor care aproape au uitat sau pentru aducerea în atenţia tinerilor, copiilor, a personalităţii lui Iancu Flondor şi a contribuţiei sale la Unirea cu Ţara Mamă.

„Această contribuţie a fost recunoscută atât de către istorici, dar mai ales de contemporanii lui Iancu Flondor, care spuneau la acea vreme, că atât de strâns legat este ceea ce s-a întâmplat la 28 noiembrie de persoana lui Iancu Flondor încât aproape se identifică cu dânsul. De aceea eu cred că această statuie este personificarea actului istoric care a avut loc la 28 noiembrie 1918”, a spus Adomnicăi.

Ea a felicitat autorităţile sucevene pentru această iniţiativă şi arătat că municipiul Suceava nu avea o statuie care să simbolizeze unirea, iar acum există un asemenea monument.

Mirela Adomnicăi a spus că trebuie adus un omagiu cel puţin ca o contribuţie pe care o datorăm înaintaşilor, iar despre unire ar trebui vorbit mai ales în aceste momente zbuciumate.

Primarul Ion Lungu: Iancu Flondor este unul dintre arhitecţii Unirii Bucovinei cu România

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că prin dezvelirea acestui bust se aduce un omagiu uneia dintre cele mai mari personalităţi politice din Bucovina şi celui mai eficient om politic.

El a arătat că revoluţia din Bucovina nu ar fi reuşit fără implicarea lui Iancu Flondor.

Primarul a menţionat că la acea vreme era o situaţie destul de tensionată în Bucovina şi că pe de o parte ucrainenii doreau altceva, iar pe de altă parte erau şi tensiunile din interiorul clasei politice din Bucovina, a românilor din Bucovina.

„Acel Consiliu Naţional al Românilor din Bucovina l-au agreat pe Iancu Flondor preşedinte pentru că era un om apreciat şi iubit în popor”, a spus Lungu.

El a explicat că Iancu Flondor a fost cel mai eficient om politic, pentru că de la 27 octombrie până la 28 noiembrie 1918 a reuşit să mobilizeze românii din Bucovina, a reuşit să informeze autorităţile austriece, guvernatorul de atunci, primarul de Cernăuţi, autorităţile române, Regele Ferdinand, de intenţia dumnealui, culminând în data de 28 noiembrie, când s-a citit acea declaraţie de unire cu România.

Ion Lungu a spus că Iancu Flondor era un intelectual deosebit, un om inteligent, un om elegant şi avea înfăţişare de om european.

„Era cel mai de vază bucovinean după unire. Avea un comportament european”, a spus Lungu, care a adăugat că Iancu Flondor „rămâne în memoria noastră ca un mare erou, un om căruia îi datorăm foarte mult”.

Primarul a menţionat că intenţia municipalităţii a fost să amplaseze în acest loc un monument al unirii, dar că nu s-a reuşit acest proiect, însă consideră că s-a dovedit că bustul lui Iancu Flondor este acum în locul cel mai potrivit.

El crede că Iancu Flondor este unul dintre arhitecţii Unirii Bucovinei cu România.

Deputatul Alexandru Băişanu: Iancu Flondor a făcut enorm de multe pentru istoria României

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat că este onorat să fie alături de acest bust al unui mare om care a făcut enorm de multe pentru istoria României.

El le-a mulţumit Consiliului Judeţean Suceava şi Primăriei Suceava pentru această iniţiativă, dar şi sculptorului pentru realizare.

Băişanu a amintit că în urmă cu şase ani a depus un proiect de lege pentru sărbătorirea Zilei Bucovinei, iar după doi ani şi jumătate legea a fost adoptată, după ce a convins parlamentarii că această lege nu reprezintă o acţiune de federalizare, ci de unire cu adevărat.

El a spus că lucrurile despre istoria Bucovinei le-a învăţat de la profesorul universitar Mihai Iacobescu, prezent la acest eveniment (şi care era în lacrimi), căruia i-a mulţumit că a reuşit să sădească în el noţiunea de patriotism, care lipseşte multora.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Brașcanu Paul says:

    O inițiativă de toată lauda. Păcat că domnul președinte Iohannis nu a participat la acest eveniment (s-a dat lovit în aripă după operație), deoarece (cred că) ar fi avut de auzit și învățat (mai ales) multe lucruri interesante din istoria Bucovinei. Aveam și eu pregătită pentru dumnealui o lecție de istorie despre Căile Ferate, despre acei oameni minunați care au adus drumul de fier în Bucovina și ceea ce se mai poate face/salva astăzi din acest neprețuit patrimoniu lăsat moștenire unor oameni total nepregătiți pentru asta. Atitudinea domnului președinte este din păcate, similară celei avute de clasa politică de la București în perioada 1919-1924. când ,,Miticii,, au înjosit și au tratat cu dispreț parlamentarii bucovineni și transilvăneni, au privit de sus populația Bucovinei de altă etnie sau confesiune, pe cei care au aderat la România Mare cu sufletul deschis, pus în palmele lor. Domnule președinte, chiar dacă vă faceți timp miercuri, de ochii lumii, să puneți o coroană de flori ofilite la bustul lui Flondor, vă atrag atenția că ,,după ce trece popa, degeaba mai ridici pălăria”. Părerea mea! Cu stimă, Paul Brașcanu PS. rog publicați comentariul integral sau deloc.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: